Direct naar artikelinhoud
Vastgoedmarkt

Corona of niet, de huizenprijzen blijven stijgen

De vastgoedrush aan de kust dreef de prijzen op.Beeld Photo News

Corona heeft een sterke impact op de vastgoedmarkt gehad. Er werden 
minder huizen en appartementen verkocht, maar de prijzen zelf verkeerden niet in ademnood en stegen met ruim 5 procent.

Voor uw droomhuis betaalde u vorig jaar in ons land gemiddeld 276.993 euro, een stijging van 5,7 procent in vergelijking met 2019. Daarmee zet de woningmarkt zijn opwaartse trend voort. De laatste 5 jaar steeg de gemiddelde prijs van een woonhuis in België met 18,4 procent. 
Notaris Bart van Opstal: “De prijsstijging was vooral te voelen in het derde en vierde trimester van 2020. Na de semilockdown volgde er een sterke inhaalbeweging waarbij kopers bijzonder actief waren in heel het land.”

Er zijn wel grote regionale verschillen. Zo kost een huis in Brussel nu 499.488 euro (+4,4 procent), terwijl u in Wallonië gemiddeld 208.642 euro moet ophoesten (+6,3 procent).

Vlaanderen kende met 6,7 procent de grootste prijstoename. Een woonhuis kost hier nu gemiddeld 306.629 euro. Ook bij de appartementen waren er vergelijkbare prijsstijgingen. 
In 2020 steeg de gemiddelde aankoopprijs van een appartement het meest in Brussel (+8,1 procent), tot 274.382 euro. 
In Vlaanderen klokte een gemiddeld appartement af op 247.562 euro, 6,5 procent meer dan in 2019. In Wallonië ging het om 187.953 euro of +5,7 procent.

Corona of niet, de huizenprijzen blijven stijgen
Beeld dm

Het vastgoed aan onze kust is door corona duidelijk nog populairder geworden, merkt ERA Belgium-CEO Johan Krijgsman op. “Dat valt voor een deel te verklaren door de vele Belgen die er vorig jaar een tweede verblijf kochten. Het is immers in deze tijden gemakkelijker om even een weekje op en af naar de kust te rijden dan naar pakweg Zuid-Frankrijk, Spanje of Italië te reizen. En die stijgende populariteit zet op zijn beurt druk op de prijzen van de appartementen in onze kustgemeenten.”

Het is die redelijk ongeziene inhaalbeweging van de laatste trimesters die ervoor zorgde dat de gemiddelde prijzen alsnog zo fors stegen. “Gedurende twee tot drie maanden lag de hele markt stil. Van zodra de makelaars weer aan de slag konden, bleken er veel kandidaat-kopers. Dat zorgde voor grote concurrentie en bijgevolg minder onderhandelingsmarge”, zegt Van Opstal. Waardoor de prijzen de hoogte in schoten. “Een situatie die niet te lang mocht duren, want erg gezond zijn dergelijke pieken niet.”

Volgens Sven Damen, professor vastgoedeconomie en financiering aan de UAntwerpen, is er sprake van een rush door corona. “Kandidaat-kopers namen duidelijk minder risico om naast hun ‘droomhuis’ te grijpen post-lockdown, dus boden ze gemiddeld wat hoger dan voordien. In de zomermaanden en september is dat cijfer zelfs nooit onder de 95 procent van de vraagprijs gezakt. Dat is ongezien in de laatste 15 jaar.”

Thuiswerken

Belgen zien vastgoed sowieso als een veilige investering. Wellicht is een eigen huis door de coronacrisis voor vele mensen nog belangrijker geworden, denkt Van Opstal. Kopers kozen vaak voor woningen met een tuin, een balkon of wat extra ruimte om in alle rust van thuis uit te kunnen werken. Dit soort vastgoed was zeer gegeerd en zat in een hogere prijscategorie. Die inhaalbeweging kon wel het totale aantal transacties niet helemaal counteren, waardoor er op het einde van het jaar 2,7 procent minder verkopen waren in België. In Vlaanderen zelfs 4,2 procent minder dan in 2019.

Toch blijft de Belgische vastgoedmarkt vrij robuust. En Bart van Opstal verwacht ook geen grote veranderingen in de komende maanden. “Natuurlijk zal veel afhangen van de economische realiteit. Indien er in de nasleep van corona veel werkloosheid zou ontstaan, dan zal dat zijn effect hebben. Maar uit het verleden weten we dat België een stabiele markt is.”  Ook na de financiële crisis in 2008 reageerde de vastgoedmarkt haast niet. De gemiddelde leeftijd bij de kopers blijft relatief dezelfde. Wie zich nu als koper op de markt begeef,t is 42 jaar. Een op de vier is jonger dan 30 jaar.