Direct naar artikelinhoud
Extremisme

Slachtoffers Breendonk stellen zich burgerlijke partij op proces tegen extremist die Hitlergroet bracht

Gunnar Verreycken wordt vervolgd voor het brengen van de Hitlergroet in augustus 2019.Beeld rv

Rechts-extremist Gunnar Verreycken (24) uit Antwerpen moet zich vanmorgen in de rechtbank van Mechelen verantwoorden voor zijn Hitlergroet in het fort van Breendonk. Familie van enkele Breendonk-slachtoffers en de Confederatie van Politieke Gevangenen zullen zich burgerlijke partij stellen.

Het hakenkruis aan de muur, daaronder een man met zijn rechterarm gestrekt naar voren. Die foto werd in augustus 2019 genomen in het Fort van Breendonk (Willebroek). Gunnar Verreycken, ex-Vlaams Belanger en zoon van gewezen parlementslid Rob Verreycken, is de man die de Hitlergroet bracht. Hij was in het gezelschap van de extreemrechtse groepering Right Wing Resistance.  De openbare aanklager vervolgt hem vandaag wegens aanzetten tot haat en geweld en wegens het ontkennen van de genocide in de Wereldoorlog II.

Advocaat Jos Vander Velpen zal zich in naam van familie van slachtoffers van de naziterreur in Breendonk burgerlijke partij stellen.  Hij vertegenwoordigt zowel de Confederatie van Politieke gevangenen en Rechthebbenden als individuele familieleden. 

Jos Vander Velpen: “De extremisten hebben hun Hitlergroet gebracht in de zaal die de Duitse en Vlaamse SS’ers  tijdens de oorlog gebruikten als eetzaal en kantine. De nazi’s bouwden daar feestjes nadat zij op de binnenplaats politieke gevangenen hadden geëxecuteerd. Er werd geklonken op de doden. Stomdronken vuurden zij in de gangen dan vreugdesalvo’s af met hun revolvers.  In de refter werden ook schijnprocessen gevoerd tegen opgepakte verzetslieden. Die refter is een symbolische plek in het fort.”