Direct naar artikelinhoud
Zaak- De PauwUpdate

‘Het enige wat we willen, is dat dit gedrag stopt’: vrouwen die Bart De Pauw beschuldigen treden naar buiten

Onder meer Maaike Cafmeyer, Lize Feryn en Ella-June Henrard beschuldigen Bart De Pauw van grensoverschrijdend gedrag.Beeld rv

De negen vrouwen die televisiemaker Bart De Pauw beschuldigen van grensoverschrijdend gedrag, treden in een gezamenlijke mededeling naar buiten na een perslek. ‘Het enige dat wij willen, is dat het aanhoudende grensoverschrijdende gedrag stopt’, stellen ze. Het gaat onder meer om actrices Maaike Cafmeyer, Liesa Naert, Lize Feryn en Ella-June Henrard.

Wanneer het proces volgende week donderdag begint, zouden de negen vrouwen normaal gezien voor het eerst uit de anonimiteit treden. Dat gebeurt nu al eerder, na een perslek.

Deze negen vrouwen verspreiden een korte mededeling: 

Maaike Cafmeyer (1973) was vanaf 2004 de tegenspeelster van Bart De Pauw in twee seizoenen van Het geslacht De Pauw.

Cathérine Ongenae (1971) werkte in 2004 als kleedster en actrice in Het geslacht De Pauw.

Liesa Naert (1982) werkte vanaf 2006 als actrice met De Pauw samen aan Willy’s en Marjetten en Quiz me Quick.

Dymphne Poppe (1988) werkte van 2012 tot 2015 als programmamaker voor Koeken Troef.

Ellen Lloyd (1986) werkte in 2014 als kleedster voor het tv-programma Twee tot de zesde macht.

Lize Feryn (1993) werkte niet samen met De Pauw, maar kreeg uit het niets seksueel getinte berichten van hem vanaf 2014.

Ella-June Henrard (1993) werkte in 2016 als actrice met De Pauw samen aan It’s Showtime.

Jenka Van de Voorde (1993) liep in 2016 stage bij Koeken Troef en werkte er tot eind 2017 als programmamaker.

Helena De Craemer (1993) liep in 2017 stage bij Koeken Troef.

“We zijn opgelucht dat de rechtszaak eindelijk van start gaat. En toch betreuren we dat dit alles via de gerechtelijke weg moet lopen. Het enige dat wij willen is dat het aanhoudende grensoverschrijdende gedrag stopt. Dat Bart De Pauw erkent dat hij ernstig in de fout ging, dat hij zich excuseert en zich in de toekomst niet meer aan dergelijk gedrag schuldig maakt. We hopen dat deze zaak op een eerlijke en respectvolle manier tot een goed einde wordt gebracht. Hopelijk kan het andere slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag sterken om aan de alarmbel te durven trekken. Wij zullen ons verder onthouden van enige commentaar in de media. We willen dan ook vriendelijk vragen om onze privacy en die van onze naasten te respecteren.”

Bart De Pauw werd naar de correctionele rechtbank verwezen voor belaging en stalking met elektronische communicatiemiddelen. De tv-maker en -presentator bracht begin november 2017 zelf naar buiten dat de VRT de samenwerking met hem had stopgezet na klachten over grensoverschrijdend gedrag door verschillende vrouwen met wie hij had samengewerkt. De Pauw heeft sindsdien steeds volgehouden dat hij niets strafbaars deed en vroeg zelf om een proces.

De correctionele rechtbank van Mechelen houdt op donderdag 14 januari om 13 uur de inleidingszitting. Dan wordt een conclusiekalender bepaald en wordt duidelijk wanneer het dossier voor de rechtbank zal gepleit worden.

Drie rechters zullen zich later dit jaar over het dossier buigen. Indien hij schuldig geacht wordt, riskeert De Pauw een maximumstraf van twee jaar cel.

Er wordt niet verwacht dat de beklaagde of de burgerlijke partijen bij de inleidingszitting in persoon aanwezig zullen zijn. 

Bart De Pauw.Beeld Photo News