Direct naar artikelinhoud
LiveblogVerenigde Staten

Democratisch leider Pelosi vraagt regering om Trump af te zetten: ‘Hij is een gevaarlijk persoon’

Nancy Pelosi.Beeld AFP

Hallucinante beelden uit Washington DC gisteren. Aanhangers van Donald Trump vielen het Amerikaanse Congres binnen na een grote demonstratie aan het Witte Huis. Daarbij vielen zeker vier doden. Politietroepen ontruimden met hulp van de Nationale Garde het gebouw en er werd een avondklok ingesteld. Volg alle ontwikkelingen hier live.

Live

  1. Deze liveblog is afgesloten

    Deze liveblog is afgesloten. Voor verdere berichtgeving verwijzen we naar demorgen.be of de app van De Morgen.

  2. Michel: 'Trump is al verleden tijd op het internationale toneel'

    "De pagina Donald Trump is omgedraaid, het is al verleden tijd op het internationale toneel." Dat heeft Europees Raadsvoorzitter Charles Michel gezegd, een dag na de bestorming van het Capitool door aanhangers van de Amerikaanse president.

    "Het is aan het Congres om te bepalen op welke manier het de komende dertien dagen zal werken", zei Michel in een interview met de Franstalige openbare omroep RTBF. Trumps opvolger, de Democraat Joe Biden, legt op 20 januari de eed af.

    Michel meent dat de regering-Biden voor de uitdaging staat om mensen weer te verzoenen en samen te brengen. "Het is een uitdaging voor de hele wereld om te verenigen, eerder dan de spanningen te doen oplopen", klink het.

    De gebeurtenissen van woensdag in Washington D.C. zijn geen complete verrassing voor Michel, gelet op het "parcours" van Trump. De EU had "verschillende opties" voorbereid voor de aanloop en de afloop van de Amerikaanse verkiezingen.

    Michel erkende dat de samenwerking met de Verenigde Staten "extreem moeilijk" bleek de voorbije jaren. Hij verwees daarbij naar het vertrek van de VS uit het klimaatakkoord, waar Biden zich weer bij wil aansluiten. Maar ook op het niveau van de NAVO liep het niet gesmeerd. Ook over het Midden-Oosten "en vele andere voorbeelden" verliep de dialoog volgens Michel moeilijk.

    Op vlak van "stijl, gedrag en acties" heeft de regering-Trump grens na grens overschreden, aldus nog de voormalige premier van België, "tot de climax van gisteren". Hij riep burgers op zich niet te laten meeslepen door populisme. 

    Toenmalig premier Charles Michel met Amerikaans president Donald Trump, tijdens zijn bezoek aan ons land in 2017. Beeld Reporters / GYS
  3. Leedvermaak in het buitenland: ‘Ik wacht op het moment dat de VS de VS binnenvallen om de democratie te herstellen’

    Daar waren ze al, de eerste schampere opmerkingen vanuit het Kremlin over de ‘archaïsche’ en ‘hinkende’ democratie van de Verenigde Staten. ‘Het electorale proces voldoet niet aan de moderne standaarden en is kwetsbaar voor overtredingen’, aldus een verklaring van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. ‘We hopen dat het vriendelijke Amerikaanse volk dit dramatische moment met waardigheid overleeft.’

  4. Moment per moment: zo bestormde de opgezweepte massa het Amerikaanse Capitool

    De poging van president Donald Trump om de verkiezingsuitslag aan te vechten, werd woensdag door zijn aanhangers wel erg letterlijk genomen. Opgezweept door een toespraak van Trump niet ver van het Capitool, waar het Congres net begonnen was met het bekrachtigen van de overwinning van Joe Biden, bestormden woedende betogers het iconische gebouw. Lees hier de reconstructie.

  5. Biden: Trump gebruikt zelfde taal als dictators

    De aanstaande Amerikaanse president Joe Biden heeft keihard uitgehaald naar Donald Trump in een toespraak. Hij noemt zijn gedrag en taalgebruik hetzelfde als dat van dictators.

    "Hij heeft regeringsinstituten aangevallen, hij heeft de pers aangevallen en hij heeft gisteren zelfs opgeroepen om het Congres aan te vallen", aldus Biden. "Trump zette een bende in om de stemmen van bijna 160 miljoen stemmers ongedaan te maken."

    "Trump probeerde het ministerie van Justitie te gebruiken als zijn persoonlijke advocaat. Hij stelde ook rechters aan die hem moesten steunen, Trump-rechters, noemde hij ze", zei de aanstaande president. "Hij wilde dat het Hooggerechtshof hem de verkiezingsoverwinning zou geven, maar dat deed het niet. Het volgde de wet. Net als alle verkiezingsmedewerkers, van welke partij dan ook, ondanks de druk die Trump uitoefende."

    Biden zei dat hij woensdag werd gebeld door zijn kleindochter over de bestorming van het Capitool. "Als dit Black Lives Matter-demonstranten waren geweest, dan waren ze veel harder aangepakt, zei ze tegen me. En ze heeft gelijk, dat weten we allemaal. Dat is onaanvaardbaar." De Democraat verwees nog naar een BLM-demonstratie in Washington op 1 juni, waar Trump de politie onder meer traangas liet inzetten zodat hij een foto kon laten nemen bij een kerk tegenover het Witte Huis. Toen werden 300 mensen opgepakt.

  6. Ook Pelosi vraagt regering om Trump af te zetten

    Nancy Pelosi, de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, roept de Amerikaanse regering op om president Trump meteen af te zetten op basis van het 25ste amendement. Dat heeft ze zonet gezegd op een persconferentie. 

    "Dit is een een zaak met de grootste hoogdringendheid", klonk het. "De president van de Verenigde Staten heeft gisteren een gewapende opstand veroorzaakt tegen Amerika", aldus Pelosi, die sprak van "een opruiende daad" en een "onnoemelijke aanslag tegen ons land". "Donald Trump is een heel gevaarlijk persoon. Hij zou niet mogen aanblijven. Hoewel er nog maar dertien dagen overblijven, kan elke dag een horrorshow voor de Amerikanen zijn."

    Pelosi verwacht dat Pence snel een beslissing neemt over het inzetten van het 25ste amendement.

    Eerder vroeg ook Chuck Schumer, de leider van de Democraten in de Senaat, om het 25ste amendement in te roepen. Dat amendement kan worden gebruikt om een president uit zijn functie te zetten. De vicepresident en kabinetsleden kunnen besluiten dat hun leider niet meer in staat is zijn taken uit te voeren. Pence zou dan de waarnemend president worden.

    Nancy Pelosi.Beeld AFP
  7. Commissaris: er waren geen aanwijzingen voor bestorming

    Er was volgens de commissaris van de politie in Washington DC geen informatie die op voorhand suggereerde dat er een bestorming van het Capitool zou kunnen plaatsvinden. Amerikaanse politici hebben hun twijfels bij het politieoptreden van woensdag en willen een onderzoek.

    De politie van het Capitool, een andere politiemacht dan die van Washington DC, was volgens verscheidene parlementariërs onvoldoende voorbereid op een scenario als dat van woensdag, toen Trump-aanhangers het parlementsgebouw binnendrongen. De hoofdstedelijke politie werd ingeschakeld voor ondersteuning, zei politiechef Robert Contee. Ook werden troepen van de Nationale Garde van Washington DC, Maryland en Virginia opgeroepen.

    Volgens de commissaris zijn sinds woensdag 68 mensen aangehouden na de bestorming en wordt gezocht naar meer verdachten, onder meer door beelden van relschoppers publiekelijk te verspreiden.

    Intussen heeft legerfunctionaris Ryan McCarthy gezegd dat er  voor minstens de komende dertig dagen een twee meter hoge "onbeklimbare" barrière van hekken wordt opgetrokken rond het Capitool.

    De hekken van ruim twee meter hoog staan er ook tijdens de inauguratie van president Joe Biden op 20 januari. Zeker tot het weekend zullen ook zo'n 6.200 leden van de National Guards de lokale politie versterking bieden. De lokale politie op haar beurt heeft het aantal veiligheidsagenten van het Capitool met 850 manschappen uitgebreid. 

  8. Minister Elaine Chao neemt ontslag

    De Amerikaanse transportminister Elaine Chao heeft haar ontslag ingediend uit protest tegen de bestorming van het Capitool gisteren. Chao, de vrouw van de Republikeinse leider van de Senaat Mitch McConnell, zei de aanval haar diep verontrust heeft. "Ons land heeft een gebeurtenis meegemaakt die traumatiserend en compleet vermijdbaar was, en die me zodanig heeft verontrust dat ik dat niet kan negeren." Chao is de eerste minister uit het kabinet van Trump die opstapt na het geweld in en rond het Capitool.

    Ook gaven al een aantal hoge medewerkers er de brui aan. Donderdag diende Ryan Tully, de topadviseur van het Witte Huis voor Rusland, per direct zijn ontslag in. Insiders verwachten meer opstappers onder leden van de Nationale Veiligheidsraad.

    Eerder hadden Matt Pottinger, vice-nationaal veiligheidsadviseur en een van de architecten van Trumps Chinabeleid, en Mick Mulvaney, speciaal gezant voor Noord-Ierland en tot maart vorig jaar Trumps chef-staf, er vanwege de gebeurtenissen van woensdag al de brui aan gegeven.

    "Ik kan het niet, ik kan niet blijven", aldus Mulvaney tegen nieuwszender CNBC. Hij zei woensdagavond laat zijn ontslag te hebben ingediend bij minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo. Volgens Mulvaney is de enige reden dat veel stafleden van het Witte Huis aanblijven hun vrees dat Trump "een slechtere kandidaat" in hun plaats zou benoemen.

    Volgens een door Reuters aangehaalde regeringsambtenaar was zorg over het opstappen van meer belangrijke medewerkers en adviseurs van het Witte Huis de motivatie voor president Trumps belofte van woensdag dat hij zal meewerken aan een ordelijke machtsoverdracht naar aankomend president Biden en zijn regeringsploeg.

    Elaine Chao.Beeld REUTERS
  9. Verkozen Republikein nam deel aan bestorming Capitool

    Een van de honderden oproerkraaiers die woensdagnamiddag (lokale tijd) het Huis van Afgevaardigden en de Senaat bestormden, is een verkozen Republikein. Derrick Evans legde op 14 december voor de eerste maal de eed af als lid van het West-Virginia House of Delegates, het lagerhuis van het deelstaatparlement van zijn staat. Lees meer.

  10. Heeft Trump de Republikeinse partij opgeblazen?

    Ook vanuit de Republikeinse partij klinkt er flinke kritiek op Trump na de bestorming van het Congres. Heeft hij de partij opgeblazen met zijn poging aan de macht te blijven? 

  11. Brits premier Johnson haalt uit naar Trump

    De Britse premier Boris Johnson heeft in ongewoon harde bewoordingen uitgehaald naar president Donald Trump. Diens oproep aan aanhangers om het parlement in Washington te bestormen, was volgens hem "compleet verkeerd", zegt hij over de Angelsaksische bondgenoot aan de andere kant van de oceaan.

    "In zoverre dat hij mensen heeft aangemoedigd het Congres te bestormen en in zoverre dat de president twijfel heeft gezaaid over de uitslag van vrije en eerlijke verkiezingen, geloof ik dat hij het compleet bij het verkeerde eind had", zei Johnson op een persconferentie.

    Johnson verwelkomde de bekrachtiging van Joe Bidens presidentschap door het parlement.

  12. De sjamaan, de veteraan, de neonazi: zij drongen het Capitool binnen

    En opeens zat er een in bont gehulde man met hoorntjes op de stoel van de Amerikaanse vicepresident. Wie zijn de mensen die woensdag het Capitool binnenvielen?

    De zelfverklaarde sjamaan Jake Angeli.Beeld Getty Images
  13. Webwinkels met Trump-merchandise offline gehaald

    Webwinkels die merchandise verkopen rond de Amerikaanse president Donald Trump zijn offline gehaald door Shopify, dat de sites beheert. Volgens het Canadese bedrijf zijn de acties van Trump onacceptabel. De president zette zijn aanhangers woensdag aan tot een mars naar het Capitool in Washington, die uitmondde in een bestorming van het parlementsgebouw.

    Wie nu de site Trumpstore.com probeert te bezoeken, krijgt de melding dat deze webwinkel niet langer beschikbaar is. Volgens Shopify zijn alle webwinkels die zijn gelieerd aan Trump nu gesloten. Volgens een woordvoerster heeft Trump de regels voor klanten van het bedrijf geschonden door aan te zetten tot geweld.

  14. Na intrigerend bericht van Pentagon: neemt vicepresident Mike Pence het bewind kort over van Trump?

    Neemt vicepresident Mike Pence straks nog voor twee weken het bewind over van president Donald Trump? Het inroepen van het 25e Amendement valt niet uit te sluiten, zeker nu het Pentagon Trump al negeert en overlegt met Pence en de leiders van het Congres over de inzet van de Nationale Garde.

    Lees meer.

  15. Democratische leider Schumer wil dat Pence Trump afzet

    Chuck Schumer, de fractieleider van de Democraten in de Senaat, heeft donderdag de leden van de Amerikaanse regering opgeroepen om president Trump uit zijn ambt te zetten. Volgens Schumer was de bestorming van het Capitool door aanhangers van Trump "een door de president opgestookte opstand tegen de Verenigde Staten". "Deze president zou geen dag langer meer in functie moeten zijn."

    Schumer voegt zich met zijn oproep in een groeiend koor van critici die vinden dat vicepresident Mike Pence en een meerderheid van leden van het kabinet het 25ste amendement in werking moeten stellen, waarmee de president uit zijn ambt kan worden gezet en door de vicepresident kan worden opgevolgd. Als zij dit weigeren, aldus Schumer, zou het Congres moeten ingrijpen met een impeachmentprocedure.

    De kans hierop lijkt klein, want de Republikeinen zullen zeker met de inauguratiedatum van 20 januari in zicht nooit zo ver willen gaan. Een uitzondering is de Republikeinse afgevaardigde Adam Kinzinger uit Illinois, die donderdag de regering ook opriep het 25ste amendement in werking te stellen. De president is "niet geschikt" en "niet in orde", aldus Kinzinger, en moet daarom vrijwillig of onvrijwillig opstappen.

    Chuck Schumer.Beeld EPA
  16. Facebook blokkeert account van Trump voor onbepaalde tijd

    Facebook en Instagram zullen het account van president Donald Trump "voor onbepaalde tijd" blokkeren, al zeker tot het einde van zijn ambtstermijn. Dat heeft Facebook-CEO Mark Zuckerberg gemeld. 

    De schorsing duurt in ieder geval tot na de machtsoverdracht op 20 januari. Oprichter van het sociale medium Mark Zuckerberg zegt in een post op Facebook dat het bedrijf zo wil voorkomen dat Trump het platform gebruikt om op te roepen tot geweld. Aanvankelijk had het bedrijf al de accounts van Trump voor 24 uur geschorst. 

  17. Ook voormalig stafchef Witte Huis neemt ontslag

    Voormalig stafchef van het Witte Huis Mick Mulvaney heeft ontslag genomen uit een diplomatieke post uit protest tegen president Trumps aanzetten van de relschoppers die het Capitool bestormden.

    Mulvaney, een Trump-loyalist, stopte met zijn post als speciale gezant voor Noord-Ierland door de beschamende behandeling van de belegering van het Congres. "Ik kan het niet. Ik kan niet blijven", zei Mulvaney tegen CNBC. De voormalige rechterhand van Trump zei dat hij misschien wel de eerste van vele hogere ambtenaren is om te stoppen in de laatste dagen van Trump in de hoop om enige schijn van de toch al aangetaste reputatie op te houden.

    In een ontnuchterende opmerking zei Mulvaney dat hij met andere topfunctionarissen had gesproken. Die geloven dat Trump nog een gevaar kan betekenen in de paar dagen die hem nog resten in het Witte Huis. 

    Mick Mulvaney.Beeld AFP
  18. FBI verzamelt informatie over bestormers van het Capitool

    De FBI is op zoek naar informatie over en beeldmateriaal van mensen die woensdag hebben aangezet tot rellen en geweld of daaraan hebben deelgenomen in en rond het Capitool. De politiedienst heeft daarvoor een site geopend. De FBI vraagt ook om gewone tips die kunnen helpen de daders op te sporen.

    Een voordeel voor de federale rechercheurs is dat veel bestormers van de zetel van het Congres niet alleen tegenstanders zijn van de aanstaande president Joe Biden, maar ook van de coronamaatregelen. Dankzij hun afkeer van mondkapjes komen veel Trump-aanhangers met hun gezicht in beeld. Er zijn vooralsnog meer dan vijftig mensen aangehouden tijdens de ongeregeldheden. 26 van hen werden gearresteerd in of net buiten het Capitool.

    Vandaag moeten de eerste opgepakte relschoppers al voor de rechter verschijnen. Hoeveel mensen moeten voorkomen, is nog niet bekend. De meeste van hen worden verdacht van het breken van de avondklok die de burgemeester van Washington had ingesteld.

    Burgemeester Muriel Bowser denkt dat het aantal arrestaties nog gaat oplopen. ‘We blijven uitkijken, sommigen van hen moeten verantwoordelijk worden gehouden voor hun daden.’ Ze heeft de noodtoestand in Washington met vijftien dagen verlengd, om de bewegingsmogelijkheden van mensen te beperken als dat nodig is. 

  19. Hevige kritiek op beveiliging Capitool: hoe kon politie zo falen?

    De politietop ligt onder vuur een dag nadat duizenden Trump-aanhangers het Capitool in Amerika bestormden. De agenten krijgen hevige kritiek op de slechte beveiliging van het gebouw tijdens de reeds voorspelde ‘wilde woensdag’ en het slappe optreden tegen gewelddadige betogers.

    Lees meer.

    Beeld Getty Images
  20. Onrust in VS deert beurzen niet

    De beurzen in Europa hebben vandaag geen last van de onrust in de Verenigde Staten. Er heerst opluchting over de bekrachtiging van Bidens winst en het feit dat de Democraten de meerderheid in de Senaat hebben veroverd.

    In Brussel noteerde de Bel20 vanmiddag nagenoeg onveranderd (-0,2 procent) tegenover de slotkoers van woensdag. Ongeveer de helft van de aandelen van de Belgische sterindex noteert in de plus. Het grootste verlies is voor biotechbedrijf Galapagos, dat ongeveer 2,2 procent verloor.

    De meeste andere beurzen in Europa laten op de middag kleine verliescijfers zien. Uitzondering is de Duitse sterindex DAX, die even de grens van de 14.000 punten doorbrak, goed voor een nieuw record. Op de middag noteert de DAX 0,5 procent hoger, op 13.962 punten.

  21. Amerikaanse media streng: ‘Zet Trump af en veroordeel hem, nu meteen’

    Hoe komen de Verenigde Staten de laatste twee weken onder president Trump veilig door? In de vele geschokte en verontwaardigde commentaren na de bestorming van het Capitool is dat de dominante kwestie.

    Lees meer. 

  22. Wat we nu weten:

    • Hallucinante toestanden in Washington DC gisteren. Aanhangers van Donald Trump vielen het Amerikaanse Congres binnen na een grote demonstratie aan het Witte Huis. Het Congres was net bezig met een zitting om de overwinning van de presidentsverkiezingen door Joe Biden te bevestigen.

    • In de Senaat stormden kwade Trump-aanhangers naar binnen. Een demonstrant nam zelfs plaats op de stoel van de Senaatsvoorzitter. Een vrouw  werd neergeschoten in het gebouw en is overleden. Daarnaast vielen nog drie doden. Hoe zij precies om het leven kwamen, is niet duidelijk.

    • Trump zelf veroordeelde de actievoerders niet, hij riep enkel op om “vreedzaam” te blijven. In een video vroeg hij de indringers om naar huis te gaan, maar bleef hij de verkiezingen tegelijk wel “gestolen” noemen. 

    • Facebook en Twitter hebben beslist om het account van Trump tijdelijk te blokkeren. Wegens een schending van de regels wordt zijn profiel 24 uur geschorst.

    • Joe Biden had het in een toespraak over een “ongeziene aanval op de democratie”. “De chaos in het Capitool toont niet het ware Amerika”, zei Biden.

    • Bijna in de marge van dit alles heeft het Amerikaanse Congres Biden intussen bekrachtigd als nieuw verkozen president. Donald Trump belooft een vlotte machtsoverdracht.

  23. Dadelijk sturen we een nieuwe update

    Wil u helemaal mee zijn met het nieuws van de dag? Schrijf u dan in op onze nieuwsbrief.

  24. Deze ‘QAnon-sjamaan’ was de opvallendste bestormer van het Capitool: wie is hij?

    Op de stoel die normaal gesproken is gereserveerd voor de vicepresident, zat woensdag in de Amerikaanse Senaat opeens een halfnaakte, getatoeëerde man met een bontmuts met hoorntjes op zijn hoofd. Hij was een van de leiders van de bestorming van het Capitool. In de VS kennen ze hem als de QAnon-sjamaan, een bekende aanhanger van complottheorieën.

    Lees meer.

    Beeld AFP
  25. Ook Washington Post wil dat Trump afgezet wordt

    De krant The Washington Post roept in zijn editoriaal vanmorgen op om zittend president Trump voor de resterende twee weken van zijn ambtstermijn af te zetten. De krant sluit zich daarmee aan bij verschillende Democratische en Republikeinse politici.

    "De president is niet in staat de komende veertien dagen in ambt te blijven", aldus de hoofdredactie. "Elke seconde dat hij aan de macht blijft, is een gevaar voor de publieke en nationale veiligheid. Vicepresident Pence, die uit de Senaat geëvacueerd moest worden voor zijn eigen veiligheid, zou onmiddellijk de regering bij elkaar moeten roepen om het 25ste amendement in werking te stellen en te verklaren dat Trump 'niet meer in staat is de macht en de verplichtingen van zijn ambt uit te oefenen'. Het Congres zou dat eveneens moeten doen. Pence moet daarna de rest van Trumps ambtstermijn volbrengen tot president-elect Joe Biden op 20 januari wordt geïnaugureerd." 

  26. Bidens presidentschap krijgt vleugels nu de Democraten ook de Senaat in handen hebben

    De Democraten hebben na het Witte Huis ook de controle teruggepakt over het Amerikaanse Congres. Twee vacante Senaatszetels uit Georgia zijn woensdag gewonnen door Democraten, waardoor zij nu de meerderheid hebben in de Senaat. Hiermee vergroot Biden zijn slagkracht als president aanzienlijk.

    Lees meer.

    Beeld AFP
  27. Trump belooft vlotte overdracht macht

    Zittend Amerikaans president Donald Trump verzekert in een nieuwe mededeling dat de overdracht van de macht op 20 januari "ordelijk" zal verlopen, "ook al ben ik het compleet niet eens met de uitslag van de verkiezingen, en geven de feiten mij gelijk".

    Volgens Trump komt met de verkiezing van Biden "een einde aan de meest geweldige ambtstermijn ooit in de Amerikaanse geschiedenis", daarmee naar zichzelf verwijzend. "Ik heb altijd gezegd dat we ons gevecht om te verzekeren dat enkel legale stemmen worden geteld, verder zetten. Dit is enkel het begin van onze strijd om Amerika weer groots te maken."

    Twitter bericht wordt geladen...

  28. Biden haalt genoeg kiesmannen en wordt officieel de volgende president van de VS

    Het is nu officieel: Joe Biden legt op 20 januari de eed af als volgende president van de Verenigde Staten. Huidig vicepresident Mike Pence leest in het Congres de uitslag van de stemming van de kiesmannen voor: Biden krijgt er 306, Donald Trump 232.


    Beeld AFP
  29. Republikeins parlementslid test positief, enkele uren nadat hij stem heeft uitgebracht

    Jake LaTurner, een Republikeins lid van het Huis van Afgevaardigden, heeft op Twitter bekendgemaakt dat hij positief getest heeft op het coronavirus. De man heeft geen symptomen, voegt hij eraan toe.

    LaTurner bracht enkele uren geleden nog zijn stem uit in het Huis van Afgevaardigden.

    Twitter bericht wordt geladen...

  30. Ook Huis verwerpt nu verzet tegen verkiezingsresultaat Pennsylvania

    Na de Senaat heeft nu ook het Huis van Afgevaardigden het verzet tegen het verkiezingsresultaat verworpen. Nu wordt de gemeenschappelijke zitting van beide kamers van het parlement hervat. Aangezien er voor de overige staten geen schriftelijke bezwaren werden ingediend, lijken er nu geen obstakels meer om Joe Biden formeel te bevestigen als nieuwe verkozen president van de VS. Het is inmiddels diep in de nacht in Washington. 

  31. ‘Gruwelijke en beschamende dag’: dit schrijven internationale kranten over bestorming Capitool

    Over de hele wereld pakken krant groots uit met de gewelddadige bestorming van het Capitool door aanhangers van aftredend president Donald Trump. Een overzicht van de opvallendste koppen.

    Twitter bericht wordt geladen...

  32. ► Zo reageerden de vertrekkende en de aankomende president op de bestorming van het Capitool

    Amerika draait om ‘fatsoen, respect, verdraagzaamheid’, zei Joe Biden, in een eerste reactie op de ongeregeldheden rond het Capitool. Scheidend president Donald Trump zei mee te voelen met de betogers. ‘Ik herken jullie pijn.’

    Bekijk de reacties van Trump en Biden.

    Beeld AFP
  33. 'Meer medewerkers Witte Huis stappen op na bestorming Capitool'

    Meerdere medewerkers van het Witte Huis zijn opgestapt na de bestorming van het parlementsgebouw in Washington. Ingewijden zeggen dat de plaatsvervangend nationaal veiligheidsadviseur van Donald Trump is vertrokken. Ook de stafchef van presidentsvrouw Melania en de evenementplanner van het Witte Huis dienden hun ontslag in.

    Plaatsvervangend nationaal veiligheidsadviseur Matt Pottinger zou onthutst zijn geweest over de aanval op het Capitool en de wijze waarop Trump betogers aanmoedigde, zeggen bronnen. Ook de baas van Pottinger, nationaal veiligheidsadviseur Robert O'Brien, overwoog naar verluidt op te stappen. Hij zou op andere gedachten zijn gebracht.

    De aanval op het parlement zou ook binnen het Witte Huis tot grote woede hebben geleid. Medewerkers moesten zo'n 45 minuten op Trump inpraten om hem zover te krijgen zijn aanhangers via Twitter op te roepen om af te zien van geweld, zeggen bronnen. Onder meer stafchef Mark Meadows en Witte Huis-jurist Pat Cipollone zouden met Trump in gesprek zijn gegaan.

    Meadows en de dochter van Trump, Ivanka, zouden de president uiteindelijk hebben overgehaald om een korte video op Twitter te zetten. Trump roept zijn aanhangers in dat filmpje weliswaar op naar huis te gaan, maar houdt ook vast aan zijn onbewezen bewering dat hij de verkiezingen heeft verloren door fraude.

  34. ‘Er is een monster gecreëerd dat bereid is om geweld te gebruiken’

    Kort nadat Trump-aanhangers door de ordetroepen uit het Capitool waren weggeveegd, belden we met onze correspondent Michael Persson in Washington. ‘Er is een monster van Frankenstein gecreëerd, en dat heeft laten zien dat het bereid is geweld te gebruiken.’

    Lees meer.

    Beeld AFP
  35. Dadelijk sturen we een nieuwe update

    Wil u helemaal mee zijn met het nieuws van deze ochtend? Schrijf u dan in op onze nieuwsbrief.

  36. Aanzienlijke schade in het Capitool

    Aanhangers van president Donald Trump zijn enkele uren geleden uit het Capitool verwijderd en het Congres is weer bijeen in hun snel schoongemaakte vergaderzaal.

    De gangen van het Capitool zijn ondertussen nog niet opgeruimd, melden Amerikaanse journalisten die er rondlopen:

    Twitter bericht wordt geladen...

  37. Analyse: neemt vicepresident Mike Pence het bewind kort over van Trump?

    Neemt vicepresident Mike Pence straks nog voor twee weken het bewind over van president Donald Trump? Het inroepen van het 25e Amendement valt niet uit te sluiten, zeker nu het Pentagon Trump al negeert en overlegt met Pence en de leiders van het Congres over de inzet van de Nationale Garde.

    Lees hier de analyse.

    Beeld EPA
  38. Senaat verwerpt verzet tegen verkiezingsresultaat Pennsylvania

    In het Congres in Washington is verzet aangetekend tegen het resultaat van de Amerikaanse presidentsverkiezingen in de staat Pennsylvania. Dat melden Amerikaanse media. De Senaat heeft dat verzet al verworpen, het Huis debatteert nog over de zaak. 

    Eerder was er al verzet aangetekend tegen het resultaat in Arizona, maar dat werd uiteindelijk verworpen.

    Republikeinen probeerden volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN ook verzet aan te tekenen tegen de resultaten in andere staten (Georgia, Michigan, Nevada), maar die pogingen werden telkens verworpen omdat ze niet ondertekend waren door een senator.

  39. Zo werd ‘de burcht opnieuw veroverd’: hoe de Trump-aanhang het hart van de democratie bestormde

    Ineens is het geduld op, van de mensen bij het Capitool in Washington. Ze bestormen het hart van de Amerikaanse democratie, bonken op de deur en dan zijn ze binnen. Buiten klinkt gejuich, want de burcht is gevallen. ‘Dit gebouw is van ons!’

    Hoe kon dit gebeuren? Lees hier de reconstructie.

    Beeld AFP
  40. Een overzicht van wat we nu weten

    Hallucinante toestanden in Washington DC gisteren. Aanhangers van Donald Trump vielen het Amerikaanse Congres binnen na een grote demonstratie aan het Witte Huis. Daarbij vielen zeker vier doden. Een overzicht van wat we nu weten.

  41. Congreszitting hervat: 'Geweld wint nooit, vrijheid wint'

    De Senaat en het Huis van Afgevaardigden zijn verder gegaan met het vaststellen van de verkiezingsuitslag. "Aan mensen die onrust hebben gestookt: jullie hebben niet gewonnen. Geweld wint nooit. Vrijheid wint", zei de voorzitter van de vergadering, vicepresident Mike Pence.

    De leider van de Republikeinen in de Senaat, Mitch McConnell, noemde de indringers schurken en beschuldigde ze van een opstand. De Democratische fractievoorzitter in de Senaat Chuck Schumer zegt dat "de demagogische" Trump verantwoordelijk is voor de aanval op het gebouw.

    Pence moest bij de bestorming in veiligheid gebracht worden. President Trump zei dat zijn eigen vicepresident Pence niet moedig was toen hij weigerde in te grijpen om de bekrachtiging van Bidens overwinning te voorkomen.

    Vicepresident Mike Pence en voorzitter van het Huis voor Afgevaardigden Nancy Pelosi hervatten de zitting na de bestorming van het Capitool.Beeld REUTERS
  42. Loeffler vecht uitslag Georgia niet aan

    De zittende Republikeinse senator Kelly Loeffler is van mening veranderd over het aanvechten van de uitslag van de presidentsverkiezingen in Georgia. Ze had bezwaar willen maken tegen de certificatie van de kiesmannen, maar laat nu via Twitter weten dat ze zich na de rellen in Washington heeft bedacht.

    Loeffler stond kandidaat voor de senaatsverkiezingen in de staat Georgia, maar verloor woensdag van de Democratische politicus Raphael Warnock.

    Lees ook: Trump verloor niet één, maar drie verkiezingen

    Beeld AP
  43. Neergeschoten vrouw was Trump-fan uit San Diego

    De vrouw die in het Capitool in Washington DC werd neergeschoten en later aan haar verwondingen overleed, is Ashli Babbit uit San Diego. Een lokale nieuwszender in die stad, aan de Amerikaanse westkust, heeft met haar man gesproken.

    Babbit zat 14 jaar lang bij de luchtmacht en was een groot fan van Trump, aldus haar echtgenoot. Er wordt momenteel onderzoek gedaan naar de omstandigheden rond Babbit's dood.

    Twitter bericht wordt geladen...

  44. Ook Facebook schorst account Trump

    Na Twitter, heeft ook Facebook beslist om het account van de ontslagnemende Amerikaanse president Donald Trump tijdelijk te blokkeren. Wegens een schending van de regels wordt zijn profiel 24 uur geschorst.

    "We hebben op de pagina van president Donald Trump twee overtredingen van onze regels vastgesteld, die resulteren in een schorsing van 24 uur, wat betekent dat hij de mogelijkheid verliest om gedurende die tijd te posten op het platform", zo meldt de sociaalnetwerksite.

    Facebook had eerder al een video verwijderd waarin Trump zijn aanhangers aan het Capitool opriep om "naar huis te gaan", maar waarin hij ook olie op het vuur gooide door zijn niet-bewezen beschuldigingen over vervalste verkiezingen te herhalen.

  45. CNN: 'Ministers bespreken afzetten Trump na aanval op Capitool'

    Enkele ministers van de Amerikaanse regering bespraken het afzetten van president Donald Trump na de gewelddadige bestorming van het parlementsgebouw door de aanhangers van de president. Dat meldt CNN op basis van een bron binnen de Republikeinse partij. Het kabinet kan een president afzetten onder het 25e amendement van de Amerikaanse grondwet als de president niet geschikt wordt geacht om zijn ambt nog langer uit te oefenen.

    Vooralsnog gaat het om verkennende gesprekken over het al dan niet afzetten van president Trump. Of er genoeg kabinetsleden aanwezig zijn en achter een afzettingsprocedure staan, is nog onduidelijk. Volgens de bron van CNN zijn enkele senatoren ingelicht over de gesprekken om Trump uit zijn ambt te zetten.

    Trump, die over twee weken het Witte Huis moet verlaten, kan onder het 25e amendement van de Amerikaanse grondwet snel worden afgezet door vicepresident Mike Pence en de andere leden van het kabinet. Tot voor kort was dat ondenkbaar, maar inmiddels staan Pence en Trump lijnrecht tegenover elkaar nadat de vicepresident weigerde om het vaststellen van de verkiezingsuitslag door het Congres te saboteren, zoals Trump van hem vroeg.

    Mike Pence. Beeld AFP
  46. Vier doden en 52 arrestaties bij bestorming Capitool

    Bij de bestorming van het Amerikaanse parlementsgebouw door aanhangers van president Trump in Washington zijn vier doden gevallen, meldt de hoofdstedelijke politie. De politie heeft 52 arrestaties verricht.

    Drie van de sterfgevallen waren het gevolg van een "medisch noodgeval". Wat dat daar precies mee wordt bedoeld, is nog onduidelijk. De andere dode is de vrouw die in het Capitool was neergeschoten en later aan haar verwondingen overleed.

    De politiecommandant zei daarnaast dat er pijpbommen zijn aangetroffen bij de hoofdkwartieren van zowel de Democratische als de Republikeinse Partij.

    Beeld REUTERS
  47. Pijpbommen gevonden aan hoofdkwartieren Republikeinen en Democraten

    Aan de hoofdkwartieren van de Republikeinen en Democraten is telkens een pijpbom gevonden, meldt de politie van Washington D.C. De kantoren werden geëvacueerd, en vervolgens werden de bommen gecontroleerd tot ontploffing gebracht.

    Pijpbommen zijjn huisgemaakte bommen die ontploffen door een afgesloten metalen buis of pijp vol explosief materiaal in brand te steken. 

  48. Bush vindt bestorming Capitool 'ziekmakend'

    Voormalig president George W. Bush noemt de ‘scènes van chaos’ van woensdag bij het Capitool in een verklaring ‘ziekmakend en hartverscheurend’.

    ‘Dit is hoe de verkiezingsresultaten in een bananenrepubliek worden betwist - niet in onze democratische republiek’, zegt hij. Bush is geschokt door ‘het roekeloze gedrag van sommige politieke leiders sinds de verkiezingen, en het gebrek aan respect voor onze instituties, onze tradities en onze wetshandhaving’.

    Volgens de oud-president is de aanval op het Capitool ‘uitgevoerd door mensen wier hartstocht werd aangewakkerd door leugens en valse hoop'.

    Beeld AFP
  49. New York stuurt Nationale Garde naar Washington

    New York stuurt duizend manschappen van de Nationale Garde als versterking naar Washington om de ‘vreedzame machtsoverdracht mogelijk te maken’. Dat heeft de gouverneur van de staat New York Andrew Cuomo bekend gemaakt.

    ‘244 jaar lang was vreedzame machtsoverdracht de hoeksteen van de democratie, en New York staat klaar om te helpen verzekeren dat de wil van het Amerikaanse volk wordt uitgevoerd, veilig en beslissend,’ aldus Cuomo. De troepen blijven tot maximaal twee weken in Washington.

    Beeld EPA
  50. Hillary Clinton: 'Bestorming Capitool is binnenlands terrorisme'

    De Trump-aanhangers die woensdag het Amerikaanse parlementsgebouw in Washington bestormden om te voorkomen dat het Congres de verkiezingsuitslag zou vaststellen, zijn "binnenlandse terroristen", zegt voormalig presidentskandidate en minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton. De voormalige first lady stelt op Twitter dat de schuldigen terecht moeten staan.

    "Vandaag hebben binnenlandse terroristen het fundament van onze democratie aangevallen: de vreedzame machtsoverdracht na vrije verkiezingen", aldus Clinton, die het in de verkiezingen van 2016 opnam tegen Donald Trump. "We moeten de rechtstaat herstellen en hen ter verantwoording roepen. Democratie is kwetsbaar. Onze leiders moeten hun verantwoordelijkheid nakomen om die te beschermen."

    Twitter bericht wordt geladen...

Wat is er precies gebeurd?

In het Capitool wordt vandaag de ceremonie gehouden waarmee officieel wordt vastgesteld dat Joe Biden de winnaar is van de presidentsverkiezingen in november. De ceremonie is echter stilgelegd nadat aanhangers van president Donald Trump het gebouw bestormden en binnendrongen. Het Capitool is onder lockdown geplaatst, de deuren van het Huis van Afgevaardigden zijn gebarricadeerd, en de aanwezigen worden opgeroepen zich schuil te houden onder hun stoel en een gasmasker op te zetten. Vicepresident Mike Pence werd geëvacueerd.

Op beelden is te zien hoe honderden aanhangers van Trump na diens speech eerder op de dag de trappen van het Capitool bestormen. Daarbij raken ze slaags met de aanwezige ordetroepen, die hun wapenstok en pepperspray gebruiken. Ook nieuwszender CNN meldt dat er traangas tegen de betogers wordt ingezet.

Volgens Amerikaanse media zijn ook twee gebouwen op het terrein van het Capitool in Washington ontruimd, mogelijk als gevolg van een bomalarm. Zo zouden er volgens Fox News meerdere “verdachte pakketten” gevonden zijn. Ook zouden er tien mensen zijn gearresteerd, onder meer voor mishandeling en het illegaal dragen van wapens.

Trump-aanhangers breken door een barricade aan het Capitool.Beeld AP

Bijzondere beelden: Trump-aanhangers bestormen Capitool

Video wordt geladen...

WASHINGTON, DC - JANUARY 07: Speaker of the House Nancy Pelosi calls for the removal of President Donald Trump from office either by invocation of the 25th Amendment by Vice President Mike Pence and a majority of the Cabinet members or Impeachment at the U.S. Capitol on January 7, 2021 in Washington, DC. Following a rally yesterday with President Donald Trump on the National Mall, a pro-Trump mob stormed and broke into the U.S. Capitol building causing the Joint Session of Congress to delay the certification of President-elect Joe Bidens victory over President Trump. Samuel Corum/Getty Images/AFP== FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==Beeld AFP