Brouwer SAB in het geweer tegen Zuid-Afrikaans alcoholverbod

Brouwer South African Breweries (SAB) daagt de regering van Zuid-Afrika voor de rechter. Daarmee onderneemt de biergroep actie tegen het alcoholverbod dat de Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa heeft uitgevaardigd om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ook Zuid-Afrika wordt met een scherpe heropstoot van coronabesmettingen geconfronteerd.

De Zuid-Afrikaanse regering grijpt sinds de uitbraak van de coronacrisis in maart vorig jaar al voor de derde keer naar de invoering van een alcoholverbod. Die maatregel is volgens SAB ongrondwettelijk en zou bovendien weinig aan de strijd tegen de coronapandemie bijdragen.

Alternatieven

Ook de Beer Association of South Africa – die naast SAB ook de Craft Brewers Association en Heineken South Africa vertegenwoordigt – heeft het verbod al veroordeeld. Die organisatie zegt dat vooral kleine brouwers hierdoor mogelijk niet zullen kunnen blijven bestaan.

SAB, een dochteronderneming van AB InBev, zegt zich te kunnen vinden in gerichte beperkingen op de consumptie van alcohol, maar benadrukt een absoluut verkoopverbod niet te kunnen aanvaarden. ‘Een dergelijke maatregel gaat verder dan redelijke en noodzakelijke initiatieven om de verspreiding van het virus tegen te gaan en ondermijnt bovendien de rechten die door de Zuid-Afrikaanse grondwet zijn gegarandeerd,’ aldus de brouwer.

‘De Zuid-Afrikaanse bevolking heeft het recht om als volwassene om op verantwoorde wijze in de privacy van de eigen woning veilig bier te consumeren,’ voert SAB aan in zijn klacht. ‘De invoering van het verbod heeft op een disproportionele en onwettige manier aan de economie en de waardeketen van de alcoholindustrie schade toegebracht.’

‘De industrie heeft bij de regering protest aangetekend en wil de invoering van een aantal alternatieve maatregelen overwegen, maar daarop wenste de regering niet in te gaan.’ De sector had onder meer voorgesteld om met beperkte openingsuren te werken en de cafés om te vormen tot afhaalpunten.

Werkloosheid

De Zuid-Afrikaanse regering had eerder vorig jaar al twee keer tot een absoluut alcoholverbod beslist. ‘Die ingrepen hebben echter 165.000 mensen werkloos gemaakt en nog eens 100.000 mensen in armoede gestort,’ voert SAB aan.

‘Grote en kleine bedrijven werden door het verbod, waardoor ook miljarden rand aan potentiële belastingen verloren zijn gegaan, getroffen. Bovendien heeft de ingreep de illegale handel gestimuleerd, terwijl vele verkopers van alcohol het slachtoffer van plunderaars zijn geworden.’

Het bedrijf voegt eraan toe dat een gerechtelijk geding het laatste middel was om werknemers, leveranciers, klanten en consumenten te beschermen. SAB zegt er bij de Zuid-Afrikaanse regering op aan te dringen om met de alcoholindustrie samen te werken om het verbod zo snel mogelijk op te heffen en naar legale en duurzame oplossingen te zoeken.

De Zuid-Afrikaanse regering zegt dat het verbod noodzakelijk is om te voorkomen dat de nationale gezondheidscentra – die door de massale toestroom van coronapatiënten al onder extreme druk staan – zouden overweldigd kunnen raken door extra traumagevallen die aan dronkenschap moeten worden gelinkt.

Meer