vrijdag 8 januari 2021 - Binnenland
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Duizenden reizigers die terugkeerden uit een rode zone aan het eind van de kerstvakantie, zijn op reis besmet geraakt met het coronavirus.   put

Reizen

Eén op acht besmet terug uit Oost-Europa

Brussel

Uit de besmettingscijfers van terugkerende reizigers blijkt dat vooral terugkeerders uit Midden- en Oost-Europa in hoge mate besmet zijn. Tot dertien procent kwam besmet terug van daar. “Er was een zeer gegronde reden om de quarantaine verplicht te maken”, zegt biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt en KU Leuven).

Duizenden reizigers die terugkeerden uit een rode zone aan het eind van de kerstvakantie, zijn op reis besmet geraakt met het coronavirus. Biostatisticus Geert Molenberghs (KU Leuven en UHasselt) schat het aantal op 2.500 tot 5.000 mensen. “Dat zijn dus extra besmettingen die extra op ons systeem komen.”

Volgens Molenberghs hebben in de tweede week van de kerstvakantie 80.000 mensen een zogenaamd passenger locator form ingevuld. Dat is verplicht als je langer dan 48 uur in het buitenland hebt verbleven. Van die 80.000 is nog maar 11 procent getest bij aankomst, zegt Molenberghs. En van hen blijkt 3,7 procent besmet.

“Als je dat percentage extrapoleert naar alle 80.000 kom je aan een 3.000-tal besmettingen. Maar er zijn ook veel reizigers die dat formulier niet ingevuld hebben”, zegt hij. Vandaar zijn schatting dat het er mogelijk vijfduizend zijn.

Wat opvalt: de percentages per land verschillen enorm. “Er zijn landen waar dertien procent positief bleek”, zegt Steven Van Gucht van Sciensano. Welke landen dat precies zijn, wil hij niet kwijt.

“Het gaat om landen uit Midden- en Oost-Europa”, zegt Molenberghs. “Daar was de aard van de reis natuurlijk ook vaak anders: daar gaat het niet om mensen die alleen in een vakantiehuisje zijn gaan zitten, maar om mensen die hun familie zijn gaan bezoeken en daar dus nauw contact hebben gehad.”

Arbeidskrachten

Buitenlandse arbeidskrachten dus. Molenberghs wil die reizigers niet met de vinger wijzen, benadrukt hij. “Ze hebben geen crimineel feit gepleegd. Die mensen hadden het recht om hun familie te gaan bezoeken. Maar er is wel een risico.”

Maar wat de cijfers wel aantonen, is hoe cruciaal het is dat de quarantaine goed opgevolgd wordt. “Ik hoorde een aantal sectoren klagen over de impact daarvan op het werk. Wel, er was een héél goede reden om die quarantaine af te dwingen, zo blijkt”, zegt Molenberghs.

Britse variant

De vraag is of er onder de “ingevoerde” besmettingen uit het buitenland veel gevallen zitten van de Britse, veel besmettelijkere, variant van het virus. Uit het Verenigd Koninkrijk kwamen bijvoorbeeld ook tweeduizend mensen terug in de kerstvakantie. “Dat blijven we onderzoeken”, zegt Van Gucht. “Ik vermoed dat we bijkomende gevallen gaan vinden, maar dat hoeft geen probleem te zijn zolang die mensen zich echt goed aan de quarantaine houden.”

“We moeten ons op z’n minst wel voorbereiden op een scenario waarbij die variant hier ook ruim begint te circuleren”, zegt Molenberghs.

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws