Piet Valkenborgh van Ferrari Maserati Antwerpen. ©  Nattida-Jayne Kanyachalao

Nog nooit zoveel Ferrari’s en Lamborghini’s verkocht als in coronajaar 2020

Crisis in autoland? Niet bij de luxewagens. Er werden in ons land nooit meer Ferrari’s of Lamborghini’s ingeschreven dan in het coronajaar 2020. “Mensen maken nu geen dure reizen”, geeft een verkoper als verklaring.

Christoph Meeussen

Koopt u een dure bolide voor de exclusiviteit? Dan is dat het afgelopen jaar een net wat minder goed argument geworden. De verkoop van luxewagens zat in 2020 in de lift. Cijfers van automobielfederatie Febiac geven aan dat er vorig jaar 343 werden verkocht. Dat is 14% meer dan het jaar voordien en het hoogste resultaat ooit, becijferde De Tijd.

Dat staat in uiterst schril contrast met de gewone automarkt. Wekenlang gesloten showrooms en het wegvallen van het jaarlijkse Autosalon zorgde voor een daling van maar liefst 22% in de totale wagenverkoop.

Ferrari

“Vorig jaar werden 144 Ferrari’s ingeschreven, maar dat is ook afkomstig van de verkoop tussen midden 2018 en 2019”, nuanceert Piet Valkenborgh, operationeel manager van Ferrari Maserati Antwerpen (FMA). “Maar het staat buiten kijf dat we ook in 2020 meer verkocht hebben, bij ons was dat zo’n 15% extra.”

“De conclusie is inderdaad dat mensen waar voor hun geld willen, net zoals de verkoop van villa’s in Knokke boomt”, ziet Valkenborgh als verklaring. “Klanten hebben dit jaar geen geld aan dure reizen of wat dan ook gegeven. Ze kiezen nu voor iets tastbaars. En natuurlijk zijn Ferrari’s dan een goede investering, want ze zijn redelijk waardevast.”

LEES OOK: Prijzen Antwerpse villa’s en penthouses gaan door het dak dankzij corona

 © Nattida-Jayne Kanyachalao

“We zagen ook veel appetijt bij de mensen. Toen we met het nieuw model Roma voorstelden, nodigden we 125 mensen uit voor een individueel bezoek. Maar liefst 123 kwamen daarop af, wat zeer veel is. De motivatie was dus groot. Die interesse in het nieuwe model zorgt dus mee voor de stijging. En dan zie je dat corona ons niet genekt heeft in de totale markt die 22% achteruit ging.”

Aston Martin

Vorig jaar zijn in België zo’n 59 Aston Martins ingeschreven. Stef Tassignon verkoopt er bij Aston Martin Michiels in Wommelgem. “Zelf hebben we zeker geen slecht jaar gehad, al waren het er iets minder dan vorig jaar, met een inhaalbeweging op het jaareinde. We kunnen dus zeker niet klagen. Een nieuw model, de SUV, zal ook wel een rol hebben gespeeld.”

Stef Tassignon verkoopt Aston Martins in Wommelgem. ©  Nattida-Jayne Kanyachalao

Is er een corona-effect op te merken? “In de zomer hoorde ik twee klanten zich afvragen wat ze nog konden doen in deze tijden, behalve genieten van een ritje met een mooie wagen waarvan ze droomden. Zij zijn dan wat later met een Aston Martin naar huis gereden. De tweedehandsmarkt verliep ook vrij vlot, al zijn dat wagens die niet in de Belgische cijfers zitten. Ze gaan naar het buitenland omdat ze hier fiscaal weggejaagd worden.”

 ©  Nattida-Jayne Kanyachalao

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER