Direct naar artikelinhoud
DM Zapt

Een wolkje belegen humor in de tunnel… ‘Da’s liefde’

Jens Dendoncker presenteert 'Da's liefde'.Beeld VTM

Frederik De Backer zet de blik op oneindig. Vandaag: Da’s liefde.

Liefde heeft haar tijd en plaats, meer bepaald nooit op VTM. Ja, fictieve liefde, de meest voorkomende, die wel. Amerikaanse liefde. Verzuip er ons in, tussen tien en twaalf, wanneer het vat BV’s vergoten op straatstenen verschaalt. Doop mij in uw snert, tot oren en neusgaten verstopt zitten met haargel en dagboekromantiek. Houd mijn hoofd onder tot elk longblaasje is vervuld van wittepaardenmest. 

Laat mij zinken in schmalz, maar onthoud mij de ware liefde. Niet op VTM.

In Da’s liefde koppelt men wetenschap aan amusement, en in de Large Hadron Collider onder de Medialaan betekent dat dat men eerst allerlei onderzoeksresultaten over de liefde en meningen-op-overschot van professioneel camerajager Dirk De Wachter afvuurt op komiek Jens Dendoncker, en vervolgens laatstgenoemde op nietsvermoedende onbekende Vlamingen. Maar niet voor de kuisvrouw een wolkje belegen humor in de tunnel heeft achtergelaten.

Met zever op VTM kan ik leven – ik moet hem niet altijd aantreffen als een klonterige plas op de tafel van De zevende dag. Wat iemand de kwijlende geldwolven aan de top van die zender echter moet bijbrengen, middels een opgerolde krant of desnoods een elektronische halsband, is dat liefde geen handelswaar is. Liefde ten prooi aan honderdduizend ogen is porno, in het béste geval. Dit programma had beter Da’s snuff geheten.

Hoe anders moet je omschrijven hoe enkele kinderen uit de lagere school, bij wijze van tijdverdrijf tussen twee reclameblokken in, wordt aangemaand een liefdesbrief te schrijven en die dan, in het geval van één arme jongen, in persoon te gaan afgeven, om uiteindelijk voor het oog van verlustigd Vlaanderen te worden afgewezen door het meisje van zijn dromen? Met als troost Jens Dendoncker, broddelend dat ‘vrienden zijn toch ook mooi is, hé’, en een pancarte met de woorden ‘Ne liefdesbrief schrijven en hem ook nog eens durven afgeven… DA’S LIEFDE.’ 

Neen, Jens Dendoncker en uw coterie van zielenrovers, DA’S een TRAUMA. Da’s een hart uit een kinderrompje rukken en uitpersen in een emmer van pseudowetenschappelijke, pseudoamusante vernielzucht; de niet-aflatende kruistocht, gevoerd in een zadel bovenop een kolossaal uit kak gekneed ros, gemetseld in een harnas van kut en namaakgoedebedoelingen, die uw zender voert tegen al wat mooi en waardevol is.

Liefde is niet ‘muilen in de regen’, wat dit programma ook moge beweren, het is niet je bloot achter een scherm neerleggen bij een dik gat. Nee, het is zélfs niet Kelly Pfaff een Volvo zien voorttrekken in een veld. Als het dan toch iets vochtigs moet zijn, dan een kolkende zee in een borstkas, een droge mond in een stortbui, een natte oksel in een trouwkostuum. Niet deze nageboorte van wat human interest anno 2021 heet.

Blijkbaar zegt 13 procent van de Vlamingen nooit ‘ik zie u graag’ tegen zijn partner. Wel, Da’s liefde: .

Da’s liefde, elke maandag op VTM