Chinese CoronaVac plots maar 50,4 procent effectief

Het Chinese CoronaVac is beduidend minder effectief dan gedacht, blijkt uit klinische proeven met het vaccin in Brazilië. 

Het coronavaccin ontwikkeld door het Chinese bedrijf Sinovac is slechts 50,4 procent effectief in het verhinderen van Covid-19 in een fase 3-studie in Brazilië. Dat is net voldoende voor de wettelijke goedkeuring van het vaccin, maar ver onder de aangekondigde 78 procent van vorige week. 

De resultaten zijn een grote teleurstelling voor Brazilië, een van de zwaarst getroffen landen. Het Chinese CoronaVac is namelijk een van de twee vaccins die de overheid heeft aangekocht om zijn bevolking in te enten – te midden van de tweede golf coronabesmettingen. 

Vorige week nog 78 procent effectief

Hoewel de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) al tevreden is als een kandidaat-vaccin de kans op besmetting halveert, zeggen wetenschappers dat het gebrek aan transparantie over de gegevens de geloofwaardigheid van het Chinese vaccin bij de Braziliaanse bevolking dreigt te schaden.

Het in São Paulo gevestigde Butantan Instituut, die de fase 3-studie met het Chinese coronavaccin heeft afgerond, verkondigde vorige week nog dat het vaccin 78 procent effectief bleek te zijn en totale bescherming bood tegen ernstige gevallen van het virus. 

Kritiek van wetenschappers

Maar onder druk van Braziliaanse wetenschappers, die het onderzoeksinstituut bekritiseerden voor het vrijgeven van gedeeltelijke gegevens en het wekken van onrealistische verwachtingen, gaf het Butantan Instituut toe dat het oorspronkelijke cijfer alleen ‘milde tot ernstige’ gevallen van Covid-19 omvatte. Toen de gegevens van alle deelnemers in de studie uiteindelijk in rekening werden gebracht, waaronder ook de ‘zeer milde’ Covid-19-besmettingen, viel het cijfer terug op 50,4 procent. 

Veel ontwikkelingslanden in Latijns-Amerika tot Afrika en Azië hadden inmiddels hun hoop gevestigd op CoronaVac en andere Chinese kandidaat-vaccins. CoronaVac kan namelijk worden bewaard in een gewone koelkast, waardoor het goedkoper en gemakkelijker te vervoeren is dan bijvoorbeeld het Pfizer-vaccin dat bij een temperatuur van -70 graden Celsius bewaard moet worden. 

Meer