Direct naar artikelinhoud
Coronavaccin

UZ Gent start volgende week met laatste fase van studie Johnson&Johnson-vaccin

In het UZ Gent loopt al een onderzoek, naar het Duitse CureVac-vaccin. De studie naar het middel van Johnson&Johnson komt daar volgende week bij.Beeld Wannes Nimmegeers

Op 21 januari begint het Centrum voor Vaccinologie van het UZ Gent met de derde en laatste fase van de studie naar het kandidaat-covidvaccin van Johnson&Johnson. Het vaccin is van een ander type dan de goedgekeurde vaccins van Pfizer en Moderna.

In Gent loopt al een onderzoek naar het Duitse kandidaat-vaccin CureVac, volgende week komt daar dat van Johnson&Johnson bij. Het UZ voert enkele fase 3-studies uit naar de veiligheid en de doeltreffendheid van het vaccin.

“Voor de inenting van de hele wereldbevolking is er nood aan meerdere vaccins”, zegt diensthoofd Isabel Leroux-Roels. “De opstap naar deze fase 3-studie is goed nieuws voor de verdere ontwikkeling en mogelijke goedkeuring van een extra covidvaccin.”

Het middel van Johnson&Johnson is een vectorvaccin. Dat wil zeggen dat het aan de hand van een verkoudheidsvirus het DNA voor het S-eiwit van het coronavirus binnenbrengt in het lichaam.

Het lichaam maakt dan antistoffen aan tegen het S-eiwit om zich te beschermen tegen het virus. “Het vaccin kan geen ziekte veroorzaken”, beklemtonen de onderzoekers. “Dit type vaccin werd al ontwikkeld en goedgekeurd in de strijd tegen ebola.”

Vertraging

De studie gebeurt in verschillende centra verspreid over de wereld. Johnson&Johnson zoekt in totaal 30.000 deelnemers. In België nemen 3.000 mensen deel, van wie 350 in het UZ Gent. Het gaat om mensen ouder dan 18 jaar die in goede gezondheid zijn en nog niet besmet zijn met het coronavirus.

Intussen heeft de productie van het vaccin onverwachte vertragingen opgelopen. Daardoor kan Johnson&Johnson mogelijk niet voldoen aan de beloofde leveringen aan de Verenigde Staten dit voorjaar, bericht The New York Times. In april zou het farmabedrijf meer dan 60 miljoen doses leveren aan de Amerikaanse overheid.

In februari legt Johnson&Johnson normaal gezien het vaccin ter goedkeuring vopor aan het Europees geneesmiddelenagentschap EMA. Dat zou Europees commissaris voor Volksgezondheid Stella Kyriakides gezegd hebben. De Europese Commissie heeft 200 miljoen doses besteld van het vaccin, met een optie op nog eens 200 miljoen.