Direct naar artikelinhoud
Zaak-De Pauw

Advocaten Bart De Pauw eisen inzage in verzegelde enveloppen met getuigenissen

Televisiemaker Bart De Pauw bij zijn aankomst aan de rechtbank van Mechelen.Beeld rtd

De advocaten van televisiemaker Bart De Pauw vragen inzage tot enkele verzegelde documenten van de VRT-preventieadviseur, met daarin getuigenissen van actrices Maaike Cafmeyer en Liesa Naert. Dat maakten ze bekend tijdens een inleidende zitting in de correctionele rechtbank van Mechelen. Wanneer het effectieve proces tegen De Pauw van start gaat, is nog niet bekend.

Video wordt geladen...

Voorlopig is er nog geen procesdatum vastgelegd voor de behandeling van het dossier tegen televisiemaker Bart De Pauw. De verdediging vraagt om inzage tot enkele verzegelde documenten door de preventieadviseur van de VRT. Het gaat om de verklaringen van actrices Maaike Cafmeyer en Liesa Naert die ze deden bij de preventieadviseur van de VRT.

“Het is cruciaal dat wij verifiëren wat ze aanvankelijk hebben gezegd toen de absolute anonimiteit was gegarandeerd”, zei meester Michael Verhaeghe, die De Pauw verdedigt. “Er is geen materieel bewijs van die verklaringen, geen sms’en, enkel twee verklaringen. We willen weten hoe de VRT nadien op zoek is gegaan naar sms’en. Die stukken zijn pertinent, wij willen ze inkijken en onze verdediging daarop aanpassen.”

Beroepsgeheim

Volgens de burgerlijke partijen is het niet nodig dat hierover opnieuw geoordeeld moet worden. “De KI besliste op 19 mei 2019 dat het beroepsgeheim van de preventieadviseur geen lege doos is en de ontzegeling niet noodzakelijk is”, zegt meester An-Sofie Raes. “Men gebruikt vandaag identiek dezelfde argumenten, de toestand is identiek. De inhoud van die meldingen behoort al tot het strafdossier dus de ontzegeling is geen onmisbare schakel in dit proces. Wij vinden niet dat uw zetel zich hierover opnieuw moet buigen en verzetten ons tegen de ontzegeling.”

Donderdagochtend 11 februari volgt een uitspraak over de vraag of de verdediging de verzegelde documenten mag inkijken. Dan zal ook beslist worden over de startdatum van het proces.

‘3 jaar lang gezwegen’

“Ik heb drie jaar lang gezwegen en is er van alles verschenen over mij. Ik heb me eigenlijk nooit verdedigd. Ik zou dat graag in de rechtbank willen doen”, reageert Bart De Pauw na afloop van de zitting. “Dat moment is er nu eindelijk. Nu kan ik mijn verhaal doen en kunnen we het hebben over de feiten. Dan is het aan de rechtbank om te oordelen. Tegen die tijd ga ik niets meer zeggen. Ik hoop dat jullie daarvoor begrip hebben.”

‘3 jaar lang gezwegen’
Beeld Thomas Sweertvaegher