Direct naar artikelinhoud
AchtergrondProces-De Pauw

Bart De Pauw stuurt deurwaarder naar VRT

Advocaat Michael Verhaeghe en tv-maker Bart De Pauw arriveren bij de rechtbank in Mechelen.Beeld BELGA

Een dag voor hij voor de rechtbank in Mechelen moest verschijnen stuurden Bart De Pauw en zijn advocaten een deurwaarder met een 22 pagina’s lange dagvaarding naar de VRT, met een nieuwe eis van 12 miljoen euro. Zij denken via een lange procedureslag rond de initiële aangifte van stalking door actrices Maaike Cafmeyer en Liesa Naert de VRT op de knieën te krijgen.

en

“Ik heb net verteld dat er drie jaar lang van alles over mij verschenen is”, zei Bart De Pauw bij het verlaten van de rechtszaal donderdagmiddag. “Dat ik drie jaar lang gezwegen heb. Ik ben blij dat het proces nu kan beginnen en dat ik nu eindelijk mijn verhaal kan doen. En het over de feiten kan hebben. Dan is het aan de rechtbank om te oordelen.”

Maar voorlopig gebeurt dat niet. De advocaten van Bart De Pauw zelf, Michaël Verhaeghe en John Maes, zorgden voor een verrassing door de rechtbank te vragen het vertrouwelijke verslag van de preventieadviseur bij de VRT als stuk te voegen bij het strafdossier.

Het verslag werd opgesteld door de preventieadviseur, nadat actrices Maaike Cafmeyer en Liesa Naert haar eind 2017 hadden gecontacteerd met meldingen over het opdringerige gedrag van de tv-maker tegenover henzelf en andere vrouwen. Dat verslag zit, letterlijk, in een verzegelde enveloppe. Een preventieadviseur is gebonden aan een strikt beroepsgeheim. De wetgever wou dat elk personeelslid in vertrouwen melding kan maken over pesten of stalking. De rechtbank beslist op 11 februari of de enveloppe wordt gevoegd.

Zelfs of zelf?

“Waarom is die gesloten enveloppe voor u zo belangrijk?”, vroeg VRT-journaliste Fatma Taspinar aan Bart De Pauw. Waarop die zei: “Dat gaat u aan mijn advocaat moeten vragen.”

Michaël Verhaeghe: “Wij wensen dat alles wat in het dossier zit aan ons bekend wordt gemaakt zodat wij op basis van dat volledige dossier onze verdediging kunnen voeren. Wij hopen dat wij alles kunnen zien.”

Bart De Pauw “Dit is al drie jaar lang heel moeilijk. Ik hoop dat jullie begrip hebben voor het feit dat ik niets meer ga zeggen.”

Eind vorig jaar raakte bekend dat Bart De Pauw van plan is de VRT te dagvaarden met een eis om 12 miljoen euro als schadevergoeding voor de “karaktermoord” die de openbare omroep op hem zou hebben gepleegd. Toenmalig CEO Paul Lembrechts zette de samenwerking met De Pauws productiehuis Koeken Troef! stop louter op basis van het verslag van de preventieadviseur. Volgens de advocaten van De Pauw legden Cafmeyer en Naert tegenover de preventieadviseur andere verklaringen af dan ze in een later stadium deden tegenover de onderzoeksrechter in Mechelen. De discussie ging onder meer over een letter. In de initiële melding, in de verzegelde enveloppe, zou de adviseur volgens De Pauw geschreven hebben: “We hebben zelfs geen sms’jes.” De Pauw baseerde zich daarvoor op een mail aan de VRT-leiding waarin de adviseur uit haar melding zou citeren.

Volgens bronnen bij de VRT stond er een s’je te veel en moest het zijn: “We hebben zelf geen sms’jes.” Cafmeyer en Naert gaven aan dat zij zelf geen sms’en van Bart De Pauw hadden bewaard, maar anderen wel.

Procedureslag

De VRT liet al eerder weten dat ze niet op de claim van De Pauw zou ingaan. Woensdag, 24 uur voor de aanvang van de inleidende zitting, ontving de VRT een 22 pagina’s lange dagvaarding met een nieuwe ingebrekestelling van zijn advocaten. Dat werd ons ook bevestigd door VRT-woordvoerder Bob Vermeir.

Hiermee is volgens Christine Mussche, advocate van negen vrouwen, aangetoond waarom Bart De Pauw nooit inging op de suggestie om voor de raadkamer simpelweg zijn excuses aan te bieden aan de betrokkenen en te beloven nooit meer te stalken. Meer dan dat hebben de negen, onder wie ook actrices Lize Feryn en Ella-June Henrard, nooit gevraagd.

“Het einddoel achter de eis om die enveloppe kadert in een later burgerlijk geding met de VRT”, zei Mussche donderdag. “Ik denk dat onze cliënten er geen enkel probleem mee hebben dat de waarheid naar buiten komt, want die is volledig gelijk aan wat in het strafdossier staat. Maar niet ten koste van de zeer belangrijke functie van een preventieadviseur bij wie het beroepsgeheim natuurlijk van fundamenteel belang is.”

Vier andere vrouwen

Het ziet er nu wel naar uit dat de zaak-De Pauw een lange procedureslag wordt, waarbij het strafproces maar een tussenstap is naar de burgerlijke zaak, met de schadeclaim van 12 miljoen euro. De advocaten van De Pauw kunnen beroep aantekenen tegen een eventuele ‘nee’ van de rechtbank op 11 februari. Zegt ook het hof van beroep neen, dan kan er worden geprocedeerd bij het hof van cassatie. Dat betekent: vertraging. “Dat is inderdaad zo, en dat ligt in het geheel niet aan ons”, zegt Mussche. “Hoe sneller dit zou afgelopen zijn, hoe beter dat zou zijn voor alle partijen.”

In de marge van de rechtszaak raakte bekend dat er naast de negen vrouwen die zich burgerlijke partij stelden nog eens vier vrouwen opduiken die door de rechtbank als benadeelde partij worden beschouwd. Twee van de vrouwen waren betrokken bij de productie van Loft, de film waarvoor De Pauw het scenario schreef.

Ook een ex-zakenpartner van De Pauw komt in het dossier naar voren. Toen hun samenwerking eind 2012 spaak liep, kwam het tot een zakelijk conflict. In de nasleep daarvan ontving de vrouw sms’jes waarin De Pauw onder andere dreigde haar verdere carrière te belemmeren. De vier vrouwen stellen zich voorlopig geen burgerlijke partij. “Ze hebben daar nog tijd voor”, zegt Mussche.