De stadslus in het centrum van de stad en de Cogels Osylei in Berchem worden tegelijkertijd heraangelegd. Zo wordt de hinder voor tramlijn 11 tot een minimum beperkt.  © Dirk Kerstens

Stadslus in centrum en Cogels-Osylei worden tegelijkertijd heraangelegd

Antwerpen, Berchem -

De heraanleg van de stadslus langs onder andere de Lange Nieuwstraat en de Sint-Jacobsmarkt, gebeurt tegelijkertijd met de aanpak van de Cogels-Osylei in Berchem. Dat moet ervoor zorgen dat tramlijn 11 niet langer dan nodig moet worden onderbroken.

Patrick Van de Perre

De lang verwachte heraanleg van de zogeheten stadslus in het centrum van de stad is gepland voor volgend jaar. Dan worden alle straten op deze lus van gevel tot gevel aangepakt en komen er ook fietspaden. Die moeten een alternatief bieden aan de fietsers die nu over de Meir rijden.

De stadslus behelst een flink aantal straten en loopt langs het Kipdorp, de Korte Koepoortstraat, de Korte Nieuwstraat, de Lange Nieuwstraat, de Melkmarkt, de Sint-Jacobsmarkt, de Wijngaardbrug en de Wolstraat. De straten zijn verkeersassen om van en naar het historische centrum te rijden.

“De heraanleg start in de loop van volgend jaar. Het overleg met de buurt is al een tijdje achter de rug en daaruit blijkt dat er naar de heraanleg wordt uitgekeken”, zegt de Antwerpse districtsburgemeester Paul Cordy (N-VA).

Hinder beperken

Met het district Berchem is afgesproken dat de heraanleg van de Cogels-Osylei tegelijkertijd met de aanpak van de stadslus in het centrum van de stad zal gebeuren. Dat heeft alles te maken met het traject van tramlijn 11, die de Melkmarkt met Berchem Station verbindt en dus zowel door de Berchemse straat als langs de stadslus rijdt.

“We willen vermijden dat tramlijn 11 er langer dan nodig onderbroken bijligt. Indien er voor gekozen wordt om de stadslus en de Cogels-Osylei op verschillende momenten aan te pakken zou dat ervoor zorgen dat de tram langere tijd niet op dit traject kan rijden. Door beide projecten op hetzelfde moment uit te voeren kan dat ongemak vermeden worden”, zegt de Berchemse districtsschepen voor Mobiliteit en Publiek Domein Bruno De Saegher (N-VA).

De beslissing over hoe de tijdelijke onderbreking van tramlijn 11 zal worden aangepakt ligt bij De Lijn. “Het is nog te vroeg om daar nu al duidelijkheid over te hebben. Maar De Lijn is op de hoogte. Tegen de tijd dat de heraanleg start, zal er een oplossing zijn”, aldus nog Bruno De Saegher.

 ©  RR

Rijrichting verandert

Na de heraanleg van de Cogels-Osylei zal deze monumentale straat parkeervrij zijn. Maar de grootste veranderingen zijn er toch op de stadslus. Daar wordt de rijrichting voor zowel trams als andere verkeer omgedraaid. Nu rijdt het verkeer via de Lange Nieuwstraat stadinwaarts om vervolgens via de Sint-Jacobsmarkt weer richting Leien te rijden. Na de heraanleg zullen trams en auto’s dus de omgekeerde beweging maken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER