Liveblog: Meer dan 2 miljoen mensen overleden aan COVID-19, UZ Gent annuleert aangekondigde vaccinatie van 24 medewerkers

Wereldwijd zijn er meer dan twee miljoen mensen overleden aan COVID-19. Ondertussen heeft farmabedrijf Pfizer alle beloofde coronavaccins voor het eerste kwartaal van 2021 gegarandeerd nadat het eerder had gezegd dat het tijdelijk minder doses zou leveren omdat het zijn productiecapaciteit wil opschalen. Volg alle coronanieuws in onze liveblog. 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Pfizer levert volgende week 40.000 doses minder

Vaccinproducent Pfizer zal volgende week aan ons land 40.000 doses minder leveren dan verwacht werd. Dat meldt Het Laatste Nieuws en wordt door het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) bevestigd aan VRT NWS. Het is nog niet duidelijk of dit gevolgen heeft voor de Belgische vaccinatiestrategie.

Normaal zou Pfizer volgende week 100.000 doses van het het coronavaccin leveren aan België. Maar dat worden er dus 60.000. "Enkel volgende week worden er minder vaccins geleverd", benadrukt de woordvoerder van het FAGG. De week nadien zullen er weer 100.000 doses aangevoerd worden. Pfizer heeft beloofd om de 40.000 misgelopen vaccins vanaf midden februari in te halen.

"De leveringen zijn een dynamisch gegeven", klinkt het bij het FAGG. "Eerder werden ons leveringen van 87.500 doses beloofd, dat werd dan opgetrokken naar 100.000 maar volgende week wordt het aantal bijgesteld naar 60.000." 

Eerder vandaag raakte bekend dat Pfizer de leveringen van zijn coronavaccin tijdelijk op een lager pitje zet omdat het bedrijf de productiecapaciteit gaat opschalen. 

Pfizer schaalt de productie op termijn op omdat de Europese Unie onlangs een nieuwe bestelling heeft geplaatst van 300 miljoen doses. 7,5 miljoen daarvan zijn voor België. 4,4 miljoen doses zouden in het tweede kwartaal geleverd worden.

Wereldwijd meer dan 2 miljoen mensen overleden aan gevolgen van COVID-19

De Amerikaanse John Hopkins University meldt dat er wereldwijd meer dan twee miljoen mensen overleden zijn aan de gevolgen van COVID-19. Het werkelijke aantal ligt wellicht nog hoger, maar niet alle slachtoffers zijn geregistreerd. Het zwaarst getroffen land is de VS. Daar vielen sinds de uitbraak van de corona-pandemie bijna 390.000 doden. Brazilië en India staan op twee en drie. Het meest getroffen land in Europa is het Verenigd Koninkrijk, met meer dan 87.000 coronadoden. 

VN-secretaris-generaal Antonio Guterres sprak over een "hartverscheurende mijlpaal". "Helaas is de impact van de pandemie verergerd door een gebrek aan globale coördinatie", aldus Guterres.

UZ Gent annuleert eerder aangekondigde vaccinatie van 24 medewerkers op zaterdag

Het UZ Gent heeft de vaccinatie van 24 verpleegkundigen en artsen geannuleerd. Vanavond kondigde het ziekenhuis aan dat zaterdag de eerste mensen uit een ziekenhuis zouden worden ingeënt met het vaccin van Pfizer en BioNTech, maar dat gaat niet door.

De reeds ontdooide dosissen van het vaccin gaan niet verloren. Ze zullen gebruikt worden in een woonzorgcentrum.

"We hebben deze avond samen met jou het nieuws vernomen dat de leveringen van Pfizer vertraging oplopen, waardoor het onduidelijk is hoeveel vaccins er overblijven voor de ziekenhuizen en eerstelijnszorg. We hebben daarom besloten om de geplande vaccinatie van morgenochtend uit te stellen. We zijn solidair met onze collega’s van de andere ziekenhuizen en wachten op het quotum van de overheid", klinkt het in een persbericht.

"We vinden het natuurlijk bijzonder jammer, in de eerste plaats voor de 24 verpleegkundigen en artsen, maar ook voor alle andere zorgverleners in de ziekenhuizen. We hadden hen graag perspectief geboden met de eerste vaccinaties van ziekenhuispersoneel."

SP.A-voorzitter Conner Rousseau: "Reizigers strenger controleren"

SP.A-voorzitter Conner Rousseau pleit ervoor om reizigers strenger te controleren dan tot nu tot het geval is geweest. België heeft vandaag de regels aangescherpt voor reizigers die met de trein of de bus van buiten de EU en buiten de Schengenzone naar België reizen. "Het is een goed signaal dat men inziet dat reizen - plezierreizen - risico’s met zich meebrengt", zegt Rousseau in het tv-programma "De afspraak op vrijdag".

Daarbovenop moet er strenger gecontroleerd worden dat de voorwaarden worden nageleefd, zegt de voorzitter van de regeringspartij. "Als je ziet dat een kleine helft van de mensen die na de kerstvakantie zijn teruggekeerd, zich niet hebben laten testen, dan spuw je eigenlijk in het gezicht van de mensen die niet op café gaan…", zegt Rousseau.

Bekijk hier de volledige corona-passage uit "De afspraak op vrijdag", waarin Rousseau debatteert met commentator Mia Doornaert en De Morgen-hoofdredacteur Bart Eeckhout:

Videospeler inladen...

Londen verplicht quarantaine voor reizigers na aankomst

Het Verenigd Koninkrijk legt het reizen verder aan banden in de strijd tegen het coronavirus. Om te voorkomen dat mutaties van het virus het land bereiken, moet vanaf maandag iedereen na aankomst in quarantaine. Om 4 uur 's ochtends lokale tijd vervalt dan de uitzondering dat reizigers uit bepaalde landen niet in isolatie hoeven. Iedereen die naar het land wil vliegen, zal een bewijs van een negatieve coronatest voor vertrek moeten voorleggen.

De Britse premier Boris Johnson kondigde aan dat de regels minstens gelden tot 15 februari, aldus de Britse omroep BBC. De nieuwe regels komen er uit schrik voor de nieuwe, meer besmettelijke varianten van het coronavirus, zoals uit Brazilië. Het Verenigd Koninkrijk kampt zelf ook met een meer besmettelijke variant.

Luchtvaartmaatschappijen schrappen verbindingen naar Zuid-Afrika

Verschillende luchtvaartmaatschappijen hebben hun verbindingen naar Zuid-Afrika afgebouwd of zelfs stopgezet, nu de nieuwe Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus onrust veroorzaakt. Steeds meer landen sluiten de deuren voor reizigers uit dat land.

Luchtvaartmaatschappij Emirates bijvoorbeeld schort vanaf zaterdag gedurende twaalf dagen alle vluchten naar Zuid-Afrika op. Het Nederlandse KLM besliste op zijn beurt om het vluchtschema te wijzigen nadat Nederland reisbeperkingen oplegde voor reizigers uit Zuid-Afrika.

Ook het Duitse Lufthansa zegt dat het zijn vluchtschema gaat aanpassen. Volgens de maatschappij is ook de vraag fors gedaald.

Minister Wouter Beke: "Alles hangt af van de levering van de vaccins"

Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) verdedigt de behoedzame communicatie over de vaccinatiestrategie. "Vorige week kreeg ik nog het verwijt dat ik te behoedzaam en te voorzichtig was. Ik zei toen dat we willen vaccineren en dat programmeren, maar we moeten zeker zijn over de levering van het vaccin. Dat was niet zonder reden. We wisten heel goed dat er een aantal onzekerheden kunnen zijn bij het productieproces van het vaccin. Daarom zei ik dat we behoedzaam moeten zijn. Als we zeker zijn van de levering, dan zullen we vaccineren. 

Beke zegt dat er deze week 55.000 mensen in de woonzorgcentra gevaccineerd zullen zijn. "Volgende week gaan we 106.000 mensen vaccineren, 37.000 mensen in de ziekenhuizen en de rest in de woonzorgcentra."

Er werken ongeveer 125.000 mensen in de ziekenhuizen. Wanneer die allemaal gevaccineerd zullen zijn, is nog niet duidelijk. "We maken ons klaar om te vaccineren in de woonzorgcentra, in de ziekenhuizen en in de vaccinatiecentra. Alles hangt af de levering van de vaccins. We kunnen ons logistiek voorbereiden op deze gigantische operatie, maar we zijn afhankelijk van de leverbaarheid van de vaccins."

Volgens Beke zullen de 94 vaccinatiecentra voor het brede publiek in Vlaanderen tegen midden februari klaar zijn. "Wanneer we in de centra zullen starten met vaccineren, hangt af van de levering van de vaccins."

Bekijk het gesprek met Wouter Beke uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Professor Dirk Ramaekers van vaccinatiewerkgroep: "Moeten zo snel mogelijk concrete cijfers over levering vaccins krijgen"

Farmagroep Pfizer gaat tijdelijk minder dosissen van het coronavaccin leveren in Europa. Het bedrijf wil tegen eind volgende maand de productiecapaciteit van het vaccin fors opdrijven. En zeker tot begin volgende maand kan dat gevolgen hebben voor de leverlingen in Europa. Hoe groot de gevolgen zullen zijn van de tijdelijke vertraging voor ons land, is niet duidelijk. 

Professor Dirk Ramaekers, de voorzitter van de vaccinatie-werkgroep, maakt zich voorlopig geen al te grote zorgen, maar kan nog niet inschatten hoe groot de impact van de aankondiging van Pfizer zal zijn.

"In de vaccinatiecampagne zullen we meevallers en tegenvallers hebben. Als het beperkte aantallen zijn, is dat geen drama. Als de leveringen daarna toenemen, zullen we dat wel dichtfietsen", zegt Ramaekers in het radionieuws.

In "De wereld vandaag" nuanceert hij die boodschap. "Het is geen verrassing, maar we zijn wel ontgoocheld. We zijn nu contact aan het opnemen met Pfizer om dit zo snel mogelijk uit te klaren. We willen zo snel mogelijk de concrete cijfers kennen om te zien wat het betekent voor het leverschema. We weten dat we meevallers en tegenvallers kunnen hebben. Als het gaat om enkele duizenden vaccins die niet of wel geleverd kunnen worden, dan heeft dat weinig consequenties op de vaccinatiestrategie. Maar we moeten zo snel mogelijk duidelijk krijgen van Pfizer om te weten te komen wat dit betekent."

Hoogrisicocontact wordt gelijkgeschakeld met mensen die uit rode zone terugkeren, twee tests verplicht

Op advies van de Taskforce Testing hebben de ministers van Volksgezondheid (Interministeriële Conferentie Volksgezondheid) vandaag beslist dat, vanaf 25 januari 2021, alle hoogrisicocontacten moeten worden getest op dag 1 én dag 7 van de quarantaine. Dit is nodig om de verspreiding van het virus verder in te dijken. 

"Het is ook realistisch omdat de mogelijkheid om zich te laten testen grotendeels geautomatiseerd is (namelijk met een SMS) waardoor de huisartsen minder belast worden. Er is ook voldoende testcapaciteit om de stalen voldoende snel te analyseren. We roepen daarom iedereen die symptomen heeft of een hoog risico heeft gelopen op om zich zo snel als mogelijk te laten testen", klinkt het in een persbericht.

De regeling voor mensen met een hoogrisicontact is een gelijkschakeling met de regeling voor wie uit een rode zone terugreist.

Berti Vogts roept UEFA op het EK uit te stellen tot de winter

Voormalig Duits bondscoach Berti Vogts heeft in een interview verklaard "stomverbaasd" te zijn dat de UEFA er niet aan denkt Euro 2020, dat vorig jaar al werd uitgesteld omwille van de coronacrisis, nog eens uit te stellen tot eind 2021.

"Ik ben verbaasd dat we niets horen van de UEFA", zei Vogts in een column voor de website T-Online. "Als voormalig bondscoach roep ik de UEFA op: verzet het EK naar het einde van het jaar. Reageer nu. Als we nog lang wachten, is het te laat."

Euro 2020 werd vorig jaar omwille van de wereldwijde coronacrisis met een jaar uitgesteld. Het staat dit jaar geprogrammeerd tussen 11 juni en 11 juli. Intussen worden de vaccins overal in Europa uitgerold, maar een vol stadion op het EK lijkt een utopie te zullen worden.

Vogts gaf in zijn column ook aan dat het EK niet meer in twaalf verschillende landen zou gespeeld mogen worden. "Er zou gekozen moeten worden voor één land, waarin het coronavirus onder controle is", aldus de Duitser. "Stel je voor dat een topwedstrijd tussen Duitsland en Frankrijk op een EK gespeeld zal worden voor lege tribunes. Dat is toch niet mogelijk. Niemand zou er naar kijken op tv."

Drie regio's van Italië gaan weer in lockdown

Italië brengt vanaf maandag drie risicoregio's in lockdown in de strijd tegen de coronapandemie, die al meer dan 80.000 mensen het leven kostte in het land.

Momenteel wordt geen enkele regio in Italië als hoogrisicogebied beschouwd, maar minister van Gezondheid Roberto Speranza ondertekent vandaag een besluit dat Lombardije, Sicilië en Alto Adige als rode zone indeelt, zei een woordvoerder van het ministerie. In functie van de ernst van de epidemiologische situatie worden de regio's geel, oranje of rood gekleurd. Elke week wordt de toestand door een wetenschappelijk comité geëvalueerd.

In een rode zone gelden de beperkingen die op nationaal van kracht zijn: avondklok van 22 uur tot 5 uur, sluiting van de winkelcentra in het weekend en op feestdagen, sluiting van de bars om 18 uur. Daarbovenop mogen alleen winkels de deuren openen die noodzakelijke dingen verkopen (voedingswinkels, apothekers ...). De restaurants mogen alleen meeneemmaaltijden verkopen.

Twaalf andere regio's veranderen in een oranje zone. De regering verlengt ook het verbod om tussen de regio's te reizen tot 15 februari. De skistations blijven dicht tot die datum. De sportzalen, zwembaden en bioscopen zouden zeker tot 5 maart gesloten zijn.

Pfizer garandeert Europese Commissie leveringen voor eerste kwartaal

Farmabedrijf Pfizer heeft de Europese Commissie verzekerd dat alle voor het eerste kwartaal beloofde doses van zijn coronavaccin ook daadwerkelijk in het eerste kwartaal geleverd zullen worden. Dat heeft voorzitter Ursula von der Leyen gezegd na een onderhoud met de CEO van Pfizer.

Eerder vandaag raakte bekend dat Pfizer de leveringen van zijn coronavaccin tijdelijk op een lager pitje zet omdat het bedrijf de productiecapaciteit gaat opschalen. Vanaf eind februari zou het aantal beschikbare dosissen echter aanzienlijk verhogen.

Von der Leyen belde intussen reeds met de ceo van Pfizer. "Hij heeft me verzekerd dat alle doses die in het eerste kwartaal geleverd moeten worden ook in het eerste kwartaal geleverd zullen worden", meldde de Commissievoorzitter vanuit Lissabon. De CEO gaat er volgens haar persoonlijk op toezien dat vertragingen zo beperkt mogelijk zullen zijn.

Von der Leyen wees erop dat er ook een medische noodzaak is om de leveringsgaranties te respecteren. "De eerste prikjes zijn toegediend, en na een bepaalde periode, na vier weken, moet de tweede prik toegediend worden. Er is dus ook een medische noodzaak om ons aan het afgesproken schema te houden."

Recordaantal leden voor Natuurpunt door corona: “In Oost-Vlaanderen vooral nieuwe leden in Oosterzele, Aalst en Lede”

Natuurpunt heeft nog nooit zoveel nieuwe leden verwelkomd als in 2020. In Oost-Vlaanderen kwamen er maar liefst 2.000 nieuwe leden bij, goed voor een stijging van 7 procent. “De sterkste stijgers in de provincie zijn Oosterzele, Aalst en Lede”, klinkt het. 

Lees meer in dit artikel:

Horeca Vlaanderen tevreden met verlenging dubbel overbruggingsrecht, maar wil extra steun

Horeca Vlaanderen reageert tevreden op de beslissing van de ministerraad eerder vandaag waarin het dubbel overbruggingsrecht tot eind februari verlengd wordt. CEO Matthias De Caluwe heeft het over "een positief signaal", maar blijft aandringen op extra steunmaatregelen. Dat meldt Horeca Vlaanderen in een persbericht.

Zelfstandigen uit sectoren die onder de huidige coronamaatregelen de deuren gesloten moeten houden en de ondernemingen die rechtstreeks afhankelijk zijn van die gesloten sectoren, zullen ook in februari nog een beroep kunnen doen op het dubbel overbruggingsrecht. Dat is de ministerraad vrijdag overeengekomen, meldde bevoegd minister David Clarinval (MR). De voorwaarden voor die steun blijven dezelfde: horecazaken kunnen bijvoorbeeld nog altijd take-away organiseren.

"Uiteraard zijn we zeer tevreden dat minister van Middenstand en Zelfstandigen David Clarinval, na overleg met ons, deze aanpassingen heeft doorgevoerd samen met de federale regering", reageert De Caluwe verheugd. Toch benadrukt hij dat nog bijkomende maatregelen nodig zijn voor de 47.000 Belgische horecaondernemers die getroffen zijn. "Extra steun, onder meer om vaste kosten te dekken, blijft essentieel. Want hoe langer deze sluiting duurt, hoe groter de nood is aan extra steun", klinkt het.

Met de verlenging van het dubbel overbruggingsrecht hebben de getroffen zelfstandigen recht op een uitkering van iets meer dan 3.200 euro als ze een gezin hebben. Alleenstaande zelfstandigen krijgen ruim 2.500 euro.

Voor zelfstandigen die wel de deuren kunnen openen maar toch getroffen worden door de gevolgen van corona, is er een overbruggingsrecht van 1.614,1 euro met gezinslast en 1.291,69 euro voor alleenstaanden voorzien, op voorwaarde dat ze een omzetdaling van 40 procent kunnen aantonen in de maand voorafgaand aan de maand waarvoor ze de uitkering vragen.

Genk, As en Zutendaal maken inwoners warm voor vaccinatie

De mensen die zullen worden opgeroepen om zich te laten vaccineren tegen COVID-19 in de Limburghal in Genk, zullen extra worden gesensibiliseerd om dit te doen. De Vlaamse overheid rekent erop dat 70 procent van de mensen een spuitje zal laten zetten, maar Genk, As en Zutendaal hopen op 80 procent.

Lees meer in dit artikel:

UZ Gent start met opbouw vaccinatiecentrum voor eigen personeel: “Opsteker na de moeilijke maanden”

Het Universitair Ziekenhuis in Gent is gestart met de inrichting van een vaccinatiecentrum voor het eigen ziekenhuispersoneel. Het is de bedoeling dat de eerste vaccins tegen het einde van deze maand toegediend worden. “Het is onze ambitie om vanaf 1 februari op kruissnelheid te kunnen vaccineren”, zegt hoofdarts van het UZ Gent, Frank Vermassen. 

Lees meer in dit artikel:

Lint zwaarst getroffen door corona in provincie Antwerpen: oversterfte daar het hoogst

Uit de sterftecijfers blijkt dat de gemeente Lint in de provincie Antwerpen het hardst getroffen werd door corona. De oversterfte is daar het hoogst. Dat is het aantal mensen dat er meer zijn gestorven dan verwacht. Om dat te berekenen werd het aantal overlijdens in 2020 vergeleken met het gemiddelde aantal overlijdens in de jaren 2017, 2018 en 2019. In Lint waren er maar liefst 46,7 procent. In Bonheiden zijn de cijfers dan weer onverwacht laag. Daar zijn ruim 8 procent minder mensen overleden dan de jaren ervoor.

Lees meer in dit artikel:

Margot Cloet (Zorgnet-Icuro): "Grote ontgoocheling dat er slechts 35.000 dosissen vaccin voor ziekenhuispersoneel beschikbaar zijn"

Volgende week maandag gaat de vaccinatie van het ziekenhuispersoneel van start, maar vanochtend werd duidelijk dat er minder dosissen beschikbaar zijn dan eerder werd verwacht. Margot Cloet, de topvrouw van Zorgnet-Icuro, een van de grootste koepels van woonzorgcentra en ziekenhuizen, reageert teleurgesteld in "De wereld vandaag" op Radio 1.

"Ik ben bezorgd over de timing van de vaccinatie van het ziekenhuispersoneel. We hebben vandaag gehoord dat er vanaf volgende week er ongeveer 37.000 dosissen vaccin beschikbaar zijn. Daarvan zullen er 2.275 naar de 65-plussers bij de huisartsen en de tandartsen gaan. Met die 35.000 dosissen die overblijven, kunnen we maar een fractie van het ziekenhuispersoneel gaan vaccineren", zegt Margot Cloet.

"De aankondigingen van de voorbije weken waren gunstiger. Vandaag is er een golf van teleurstelling vastgesteld bij het ziekenhuispersoneel."

Cloet roept op de overheid op om transparant te communiceren over de beschikbaarheid van de vaccins. "De overheid moet correct communiceren op basis van wat beschikbaar is. Nu lijkt het dat we voor de zomer alle burgers kunnen vaccineren, maar daar is helemaal geen zekerheid over. Ik begrijp dat men hoop wil geven, maar ik zou het liever genuanceerd zien."

De 94 locaties van vaccinatiecentra in Vlaanderen zijn bekend

Alle 94 vaccinatiecentra in Vlaanderen zijn bekend. Dat meldt Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD). "Deze centra vormen de ruggengraat voor een vaccinatie op grote schaal", klinkt het op zijn website.

In principe zijn er 1 tot 2 vaccincatiecentra voor elk van de 60 eerstelijnszones in Vlaanderen. Sommige eerstelijnszones kiezen voor 1 centrum, andere sluiten zich dan weer aan bij een andere eerstelijnszone, bijvoorbeeld in het belang van nabijheid of bereikbaarheid.

Ontdek op deze kaart waar de vaccinatiecentra zich precies bevinden:

Pfizer bevestigt tijdelijke invloed op leveringen, maar schaalt daarna fors op

Farmabedrijf Pfizer bevestigt dat het de productiecapaciteit van zijn coronavaccin wil opschalen en dat er daardoor "een tijdelijke invloed zal zijn op de zendingen vanaf januari tot begin februari". Vanaf eind februari zal het aantal beschikbare dosissen echter aanzienlijk verhogen, benadrukt het bedrijf: Pfizer schaalt de doelstelling voor 2021 op van 1,3 naar 2 miljard doses. Eerder had ook partner BioNTech dat cijfer al genoemd.

Het Noorse gezondheidsinstituut vernam vandaag dat Pfizer de leveringen van zijn coronavaccin met BioNTech vanaf volgende week tijdelijk op een lager pitje zet, omdat het bedrijf zijn productiecapaciteit wil kunnen opschalen. De tijdelijke vertraging heeft volgens het gezondheidsinstituut gevolgen voor Noorwegen, dat volgende week 8.000 dosissen minder zou ontvangen dan gepland, maar ook voor de EU-landen.

Pfizer bevestigt dat er tot begin februari "een tijdelijke invloed zal zijn op de zendingen". "Zoals steeds het geval is bij productiviteitsverhogingen en -verbeteringen voor een hogere capaciteit, moeten we wijzigingen aanbrengen in onze processen en aan onze productiefaciliteiten, wat extra regelgevende goedkeuringen vraagt", klinkt het bij het bedrijf. "In de nabije toekomst kunnen er dus wijzigingen zijn in de bestellingen en de verzendschema's vanuit Puurs (waar het vaccin voor Europa geproduceerd wordt, red.)."

De bedoeling is wel om dit jaar uiteindelijk een pak meer dosissen te leveren dan de 1,3 miljard die initieel gepland waren, benadrukt Pfizer. De nieuwe doelstelling is 2 miljard geleverde doses in 2021. Dat betekent een "aanzienlijke verhoging van de beschikbare dosissen" vanaf eind februari en in maart, klinkt het.

Hoe groot de impact van de tijdelijke vertraging precies zal zijn in de EU en in ons land, is niet duidelijk. De Europese Commissie en de lidstaten volgen de leveringen en eventuele problemen sowieso van dichtbij op in de speciaal daarvoor opgerichte stuurgroep, valt te horen in Europese kringen. Tot nog toe zijn daar enkel nog maar kleine problemen vastgesteld.

Leerlingen in Diksmuide volgen les met fleecedeken: "Het is echt koud in de klas"

De leerlingen van de school 't Saam - campus Cardijn in Diksmuide volgen les met fleecedekentjes van de school op hun schoot. De vensters in de klassen staan op een kier, om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Maar bij deze temperaturen wordt het er wel ijskoud. "Als ik thuiskom, neem ik meteen een warme douche", zegt leerlinge Libellia.

Lees meer in dit artikel:

Sanofi bestudeert mogelijkheid om vaccins van Pfizer en Janssen te produceren

Het Franse farmabedrijf Sanofi bestudeert samen met de Franse regering de mogelijkheid om zijn productielijnen in te zetten voor de fabricatie van de coronavaccins van concurrenten Pfizer en Janssen Pharmaceutica. Dat heeft de bevoegd Franse minister Agnès Pannier-Runacher gezegd. Sanofi werkt zelf ook aan twee coronavaccins, maar zal die ten vroegste eind dit jaar op de markt kunnen brengen.

"We zijn dat met hen aan het bekijken, en zij bekijken het met enerzijds BioNTech (de partner van Pfizer, red.) en anderzijds Janssen of dat mogelijk is", zei Pannier-Runacher. Sanofi bevestigde aan AFP dat het "de technische haalbaarheid" onderzoekt, om eraan toe te voegen dat het "in dit stadium nog om een heel preliminaire reflectie" gaat.

Het gaat in eerste instantie vooral om technische vragen, zei Pannier-Runacher. Daarnaast moet ook blijken hoe lang het duurt voor Sanofi om deze fabricatie te ontwikkelen. Sanofi ligt al langer onder vuur omdat het zijn vaccin mogelijk pas een jaar na de andere fabrikanten klaar zal hebben. De Franse minister antwoordde op die kritiek dat het, zelfs met die vertraging, al "uitzonderlijk" is om binnen die termijn een vaccin ontwikkeld te hebben.

Tweede lockdown veroorzaakt dip op arbeidsmarkt

De tweede lockdown in ons land, die begin november in voege trad, had een negatief effect op de arbeidsmarkt, zo blijkt uit voorlopige cijfers van het Belgische instituut voor de statistiek Statbel. Zo zakte de werkgelegenheidsgraad naar het laagste niveau sinds het begin van de coronacrisis.

In september en oktober steeg de werkgelegenheidsgraad in ons land geleidelijk, tot meer dan 70 procent. Maar in de maand november, toen er een tweede lockdown gold en horeca en niet-essentiële winkels opnieuw moesten sluiten, daalde de werkgelegenheidsgraad fors. "Die zakte naar schatting tot 68,3 procent, het laagste niveau sinds het begin van de gezondheidscrisis", aldus Statbel. De daling was vooral merkbaar bij de jongere leeftijdsgroepen en was iets sterker bij vrouwen (-2,8 procentpunt) dan bij mannen (-2 procentpunt).

De tweede lockdown had ook een duidelijk effect op de gewerkte uren. In april werkte 44,2 procent van de werkenden niet of minder uren dan gewoonlijk, in november was dat voor 27,5 procent van de werkenden het geval. Dat is een pak meer dan de maand voordien (14,2 procent) Ă©n dan in november 2019 (16,4 procent). Voor een deel speelde de herfstvakantie een rol, die volledig in november viel, naast ziekte en tijdelijke werkloosheid (209.000). Daarnaast waren er ook nog mensen die minder werkten wegens quarantaine.

Thuiswerk werd sinds november opnieuw verplicht voor diegenen wier functie dat toelaat. Het aantal thuiswerkenden steeg volgens Statbel van 34,9 procent in oktober naar 39 procent in november. "Dat is ongeveer hetzelfde niveau als in mei toen het percentage thuiswerkers het hoogst lag."

Meest gelezen