© AFP

AUSTRALIAN OPEN. Verrassing van formaat bij mannen, ook Kerber uitgeschakeld

Andy Murray is zondag in de vierde ronde van de Australian Open uitgeschakeld. De Duitser Mischa Zverev (ATP 50) was in vier sets te sterk. Daarmee zijn de nummers 1 en 2 van de wereld - Murray en Djokovic - al uitgeschakeld voor de kwartfinales. Dat is geleden van 2004. Ook bij de vrouwen sneuvelde met Angelique Kerber het eerste reekshoofd. Roger Federer en Stanislas Wawrinka stoten wel door, net als Venus Williams bij de vrouwen.

gjs

© Photo News

Bekijk alle uitslagen van de Australian Open hier!

Het is de eerste keer sinds 2009 dat Murray op de Australian Open verliest van een speler buiten de top 4. Hij won het toernooi nog nooit.

Zverev, die twee jaar geleden nog uit de top 1.000 van het tennis gevallen was na een reeks blessures, domineerde een groot deel van de partij en was vooral aan het net onklopbaar.

In de kwartfinales, zijn eerste in een Grand Slam, komt Zverev uit tegen de winnaar van de partij tussen Roger Federer en Kei Nishikori.

Setstanden: 7-5, 5-7, 6-2 et 6-4

© Photo News

In de tweede ronde was Novak Djokovic, de nummer twee van de wereld, ook al uit het toernooi verdwenen. De Serviër won de Australian Open vorig jaar nog, maar liet het dit jaar afweten.

Federer voor dertiende keer bij laatste acht in Melbourne

Door de uitschakeling van Andy Murray én Novak Djokovic lijkt de weg naar de titel open te liggen voor Roger Federer (ATP 17). De Zwitser plaatste zich zondag voor de kwartfinales op de Australian Open.

Federer haalde het na een vijfsetter van de Japanner Kei Nishikori (ATP 5): 6-7 (4/7), 6-4, 6-1, 4-6 en 6-3. Voor een stek in de halve finales neemt Federer het eerstdaags op tegen de Duitser Mischa Zverev (ATP 50), die zondag voor de verrassing zorgde door met de Brit Andy Murray de nummer een van de wereld uit het toernooi te kegelen.

Voor de 35-jarige Federer is het al de dertiende keer dat hij bij de laatste acht zit in Melbourne. In totaal speelde hij in zijn carrière al 48 keer een kwartfinale op een grandslamtoernooi.

© Photo News

Wawrinka ook door

Na de verrassende uitschakeling van ‘s werelds nummer een heeft de Zwitser Stanislas Wawrinka zich zondag wel kunnen plaatsen voor de kwartfinales. De nummer vier van de wereld haalde het in zijn achtste finales in drie sets na evenveel tiebreaks van de Italiaan Andreas Seppi (ATP 89): 7-6 (7/2), 7-6 (7/4) en 7-6 (7/4).

Wawrinka plaatste zich zo voor de vierde keer voor de kwartfinales in Melbourne, in 2014 mocht hij het toernooi op zijn erelijst schrijven. Voor een stek in de halve finales neemt de US Open-winnaar het op tegen de Fransman Jo-Wilfried Tsonga (ATP 12), die de Brit Dan Evans (ATP 51) in vier sets (6-7 (4/7), 6-2, 6-4 en 6-4) uit het toernooi kegelde. Voor Tsonga is het de vijfde keer dat hij bij de laatste acht zit op de Australian Open.

© AP

© AP

Kerber uitgeschakeld: “Totale offday”

Ook de vrouwen namen afscheid van het eerste reekshoofd. Angelique Kerber (WTA 1), de winnares van vorig jaar, moest haar meerdere erkennen in Coco Vandeweghe (WTA 35). De Amerikaanse won na een uur en negen minuten in twee sets, met 6-2 en 6-3. In de kwartfinales neemt Vandeweghe het op tegen de Spaanse Garbiñe Muguruza (WTA 7). Vorig jaar zorgde Kerber in Melbourne nog voor de verrassing door er haar eerste grandslamtoernooi in haar carrière te winnen.“Ik kende vandaag een totale offday”, gaf de 29-jarige Duitse na afloop toe. “Ik zat van in het begin niet goed in de wedstrijd. Het goede gevoel ontbrak en ik tenniste de hele partij onder niveau. Het was echt mijn dag niet.” De 25-jarige Vandeweghe was in haar nopjes. “Dit geeft een erg speciaal gevoel”, vertelde de Amerikaanse. “Het is de eerste keer dat ik ‘s werelds nummer een klop. Mijn plan was om aanvallend te spelen en dat is gelukt.”

© EPA

Venus Williams (WTA 17) plaatste zich voor de negende keer in haar carrière voor de kwartfinales in Melbourne. In de achtste finales won ze zondag zonder al te veel problemen in twee sets (6-3 en 7-5) van de Duitse Mona Barthel (WTA 181). Bij de laatste acht neemt ze het op tegen de Russin Anastasia Pavlyuchenkova (WTA 27) die in twee sets (twee keer 6-3) een einde maakte aan het toernooi van haar landgenote Svetlana Kuznetsova (WTA 10).

De 36-jarige Venus is de oudste speelster op de hoofdtabel bij de vrouwen. Haar eerste kwartfinale in Australië speelde ze in 1998. Vijf jaar later stond ze er ook in de finale, maar moest ze de zege aan haar zus Serena gunnen.

© Photo News

© EPA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer