22 mijnwerkers zitten al een week lang vast op 300 meter onder de grond, nadat een goudmijn instortte

Sinds 10 januari zitten 22 mijnwerkers in de provincie Shangdon in China vast onder de grond. In het pikdonker wachten ze op hulp. Reddingswerkers dachten eerst dat de 22 om het leven waren gekomen, maar nu is er toch nog hoop.

Een week geleden gebeurde er in Qixia, een mijnwerkersstadje in de oostelijke Chinese provincie Shangdong, het ergste: een instorting. De mijn van Qixia, waar goud wordt opgegraven, begaf het en begroef de 22 werknemers er onder 300 meter aarde.

Het briefje van de hoop

Toen reddingswerkers ter plaatse kwamen, dachten ze dat reeds alle hoop vervlogen was. Maar na enkele dagen puin ruimen, klonken er toch klopgeluid uit een buis. Enkele mijnwerkers zouden dus toch nog in leven zijn. Nu is er ook een briefje door een nauwe schacht geraakt: bewijs dat er nog hoop is.

‘We hebben dringend medicijnen tegen verkoudheden, pijnstillers, medische tape, externe ontstekingsremmers nodig en drie mensen hebben een hoge bloeddruk’, stond er op het briefje uit de diepte. Opvallend: een van de mijnwerkers vroeg om bloeddrukpillen uit zijn wagen te halen en ze naar beneden te sturen.

Tien vermisten

12 van de mijnwerkers zitten samen op 1 plaats. Vier onder hen zijn gewond. Het is momenteel niet duidelijk hoe het met de tien anderen gesteld is, maar het ergste wordt gevreesd.

Nu ze verschillende mijnwerkers hebben kunnen traceren, wordt er zo snel mogelijk een telefoon naar beneden gestuurd, naast de essentiële zaken om hen in leven te houden. Zo kunnen ze hun familie contacteren.

Volgens The Guardian is een van de redenen waarom het zo lang aansleept om de reddingsoperatie op poten te zetten dat het erg lang duurde eer iemand wist dat het ongeval gebeurd was. Twee lokale ambtenaren zijn daarom ontslagen.

Mijnrampen in China

Ongevallen in mijnen zijn helaas niet ongewoon in China. In december zijn nog 23 mijnwerkers om het leven gekomen in de Diaoshuidong-koolmijn in Chongqing. Die ontploffing zou ontstaan zijn na een gaslek. In augustus zijn dan weer 16 mensen gestorven na een CO2-vergiftiging in de Songzao-koolmijn. Die ligt ook in Chongqing.

Meer