Bij grote projecten betalen projectontwikkelaars mee aan onder meer de bouw van een crèche of een park. © BELGAIMAGE

Projectontwikkelaars betalen ruim 3,6 miljoen voor aanleg park of speelplein

Antwerpen -

Projectontwikkelaars legden in 2020 ruim 3,6 miljoen euro op tafel voor de realisatie van een park, fietsenstallingen en speelterreinen. Dat is meer dan in 2019, want toen was dat 1,4 miljoen euro.

De bijdragen die projectontwikkelaars doen, noemen we de stedelijke ontwikkelingskost (SOK). Het gebeurt meestal in overleg met de stad Antwerpen, maar kan ook worden verplicht. Door de ontwikkelaars te laten meebetalen, kan een aantal noden in de buurt van waar er bijvoorbeeld een woonproject wordt gebouwd, worden weggewerkt. Dat kan gaan om een parkje of om een crèche. Een SOK wordt gevraagd bij een woonproject van meer dan 5.000 m², kantoren van 1.500 m², handel en detailhandel met een oppervlakte van 2.000 m² en bij de bouw van een hotel met meer dan twintig kamers. De betaling van de SOK gebeurt pas als de vergunning wordt uitgevoerd.

Projectontwikkelaars engageerden zich vorig jaar dus voor bijna 3,6 miljoen euro voor onder meer de heraanleg van een straat, een park, fietsenstallingen, de renovatie van een jeugdcentrum en voor het openstellen van een speelplaats van een school als speelruimte voor de buurt.

In 2019 bedroeg de SOK die de projectontwikkelaars betaalden 1,4 miljoen euro. Het jaar daarvoor ging het om 4 miljoen euro stedelijke ontwikkelingskost, met ook nog eens bijna 4 miljoen euro aan bijdragen bij een ruimtelijk uitvoeringsplan.

Schepen De Ridder. © Jan Van der Perre

“Met de stedelijke ontwikkelingskost zijn we als Antwerpen een echte pionier”, zegt Annick De Ridder (N-VA), schepen van Stadsontwikkeling. “We hebben dit systeem in het leven geroepen om zowel vanuit de privé als de overheid te blijven inzetten op de levenskwaliteit van onze inwoners.” (svw)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Annick De Ridder