Direct naar artikelinhoud
Gent

Stad Gent schrapt ‘Koning Leopold-II-laan’

Dit straatnaambord verdwijnt binnenkort uit Gent.Beeld Wannes Nimmegeers

Zeven maanden nadat het stadsbestuur het standbeeld van Koning Leopold II liet verwijderen uit het Zuidpark, is beslist om ook de naam Koning Leopold II-laan te schrappen. Dat is één van de 30 adviezen van de werkgroep dekolonisering waar de stad onmiddellijk op ingaat. De bewoners van die laan krijgen een compensatie voor de administratieve rompslomp die bij de naamswijziging komt kijken.

Na Sint-Niklaas, Kortrijk en Dendermonde schrapt nu ook Gent de naam ‘Koning Leopold II-laan’. Zo wordt komaf gemaakt met wat gepercipieerd wordt als ‘de verheerlijking van het koloniale verleden’. Nadat de buste van deze koning, die bloed van vele Afrikanen aan zijn handen had, al ettelijke malen beklad werd en nadat de druk werd opgevoerd, haalde de stad in juni ook al dat beeld weg.

In april 2019 werd al een werkgroep dekolonialisering opgericht in Gent. Het schrappen van de Koning Leopold II-laan is een van de 30 aanbevelingen die de werkgroep in een rapport aanstipt. 

Vergoeding

Burgemeester Mathias De Clercq zal op de gemeenteraad een voorstel doen voor een nieuwe naam voor de straat, die tussen de stadsring en de Kortrijksesteenweg naast het Citadelpark loopt. “De naam zal refereren aan de lokale geschiedenis of de nabijgelegen erfgoedsite, het Citadelpark dus”, zegt hij. “Het wijzigen van een straatnaam heeft uiteraard een serieuze impact op de bewoners van die straat. Daarom hebben we beslist om hen een forfaitaire vergoeding toe te kennen. Alle bewoners die in de straat gedomicilieerd zijn, krijgen 50 euro, de eenmanszaken 250 euro en de vennootschappen 1.000 euro. Dat moet de kosten voor de straatnaamwijziging dekken. Bovendien gaan we er alles aan doen om de bewoners te ‘ontzorgen’. Zo zal het mobiel dienstencentrum langskomen voor de aanpassing van hun identiteitskaart.”

Het standbeeld van leopold II werd op 18 juni verwijderd uit het Zuidpark.Beeld Wannes Nimmegeers