Ethiopische vluchtelingen uit Tigray in een vluchtelingenkamp in Soedan.
AFP or licensors

Verenigde Naties bezorgd over seksueel geweld in Ethiopische regio Tigray: "Gedwongen seks in ruil voor voedsel"

De Verenigde Naties vrezen dat er tijdens het conflict van de voorbije maanden in de Ethiopische regio Tigray veel seksueel geweld is gepleegd. Uit "verontrustende" rapporten die de VN heeft ontvangen, blijkt dat burgers uit Tigray leden van hun gezin moesten verkrachten en dat vrouwen gedwongen werden tot seks in ruil voor voedsel. De humanitaire situatie in Tigray blijft ook zorgwekkend, met miljoenen mensen die hulp nodig hebben.

"Ik maak me grote zorgen over de ernstige beschuldigingen van seksueel geweld in de Ethiopische regio Tigray, waaronder een groot aantal vermeende verkrachtingen", zei Pramila Patten, de speciale vertegenwoordiger van de VN verantwoordelijk voor seksueel geweld gepleegd in tijden van conflict.

Volgens Patten hebben "medische centra te maken met een toenemende vraag naar noodanticonceptie en tests voor seksueel overdraagbare aandoeningen, die vaak indicatoren zijn van seksueel geweld tijdens conflicten". Uit "verontrustende" rapporten die de VN ontving, blijkt dat burgers uit Tigray leden van hun gezin moesten verkrachten en dat vrouwen gedwongen werden tot seks in ruil voor voedsel of andere noodzakelijke levensmiddelen.

De VN-gezant roept "alle actoren die betrokken zijn bij de vijandelijkheden in Tigray op om een ​​nultolerantiebeleid te voeren ten aanzien van misdaden van seksueel geweld". Ze wil ook dat er in heel Tigray hulporganisaties worden toegelaten, in het bijzonder tot vluchtelingenkampen "waar nieuwkomers gevallen van seksueel geweld lijken te hebben gemeld".

Militair offensief

De Ethiopische eerste minister Abiy Ahmed lanceerde begin november vorig jaar een militair offensief tegen de lokale overheid in Tigray. Daar was het Tigrese Volksbevrijdingsfront (TPLF) aan de macht, een partij die tot enkele jaren geleden ook de nationale regering leidde. De spanningen tussen de premier en de lokale autoriteiten in Tigray waren in de maanden voor de start van het offensief steeds hoger opgelopen.

Eind november slaagden nationale troepen erin Mekele over te nemen, de regionale hoofdstad van Tigray. Voor de premier voldoende om de overwinning op het TPLF uit te roepen. Maar verschillende leiders van het TPLF zijn naar het bergachtige gebied in Tigray gevlucht en hebben verzekerd dat ze hun strijd verder zullen zetten.

Ethiopische vluchtelingen wachten op voedsel in een kamp in Soedan.
AFP or licensors

Miljoenen op de vlucht

Hoeveel doden er bij het Ethiopische offensief in Tigray zijn gevallen is niet duidelijk. Volgens de International Crisis Group gaat het alvast over "enkele duizenden doden".

De humanitaire toestand blijft volgens hulporganisaties hoe dan ook zorgwekkend. Meer dan 4 miljoen mensen in Tigray hebben hulp nodig, dat is zo'n 80 procent van de bevolking daar. Meer dan 2 miljoen mensen zijn er ook op de vlucht en het risico op hongersnood is erg groot. Bovendien zitten nog eens tienduizenden vluchtelingen uit buurland Eritrea in kampen in het noorden van Ethiopië.

Bekijk hier de reportages die VRT NWS-journalist Stijn Vercruysse eind vorig jaar in Ethiopië maakte.

Tigreërs betogen in Brussel

Vanmiddag voerden onder meer Tigreërs die in ons land wonen actie aan het gebouw van de Europese Commissie in Brussel. Ze riepen de strijdende partijen in de regio op om het geweld te staken en benadrukten "dat oorlog verschillen in politieke ideologie niet oplost". "Burgers sterven in een zinloze oorlog." De nationale regering en het TPLF moeten hun conflict via een constructieve dialoog oplossen, vinden ze. Ook in andere landen werd er betoogd.

Meest gelezen