Direct naar artikelinhoud
Bereken uw premie

Gedupeerde eigenaars zonnepanelen krijgen tot 4.360 euro: bereken hier zelf uw premie

Gedupeerde eigenaars zonnepanelen krijgen tot 4.360 euro: bereken hier zelf uw premie
Beeld Livios

De gedupeerde eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter krijgen van de Vlaamse regering een eenmalige premie die kan oplopen tot 4.360 euro. Dat maakt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) bekend aan De Morgen.

Tot vorige week dachten eigenaars van zonnepanelen en een digitale meter dat ze nog vijftien jaar zouden kunnen genieten van een virtueel terugdraaiende teller. Net als bij een analoog exemplaar zou deze teller dan ‘terugdraaien’ als hun zonnepanelen elektriciteit produceren en in het stroomnet injecteren, zodat de energiefactuur lager uitvalt. Maar het Grondwettelijk Hof vernietigde vorige week deze regeling omdat ze de eigenaars van zonnepanelen onrechtmatig bevoordeelt.

Vlaams energieminister Zuhal Demir (N-VA) komt nu met een eenmalige financiële compensatie voor de 101.000 getroffen gezinnen. Daarbij wordt een vast bedrag toegekend per ‘kWp’ of kilowattpiek, het vermogen van een zonnepaneel. Dit bedrag is sterk afhankelijk van het jaar waarin de zonnepanelen werden gelegd. Sommige jaren waren nu eenmaal voordeliger dan andere wegens veranderende fiscale gunstregimes, energieprijzen en economische omstandigheden.

Bereken hier zelf 

In onderstaande tabel ziet u het bedrag in euro per kWp (Kilowattpiek) dat u krijgt, afhankelijk van het jaar van ingebruikname van uw panelen.

 Om uw premie te berekenen moet u uw kWp (van 2021) vergelijken met het jaar van ingebruikname.

Bijvoorbeeld: een gezin dat in 2020 zonnepanelen legde met een kWp van 7,81 ontvangt een eenmalige premie van 2.553,87 euro netto (327 €/kWp x 7,81 kWp).

Het maximale compensatiebedrag wordt afgetopt op een piekvermogen van 10 kWp, dus maximum 4.360 euro.

Of laat de berekening voor maken via de simulatietool op www.tellercompensatie.be.

Voor de jaren 2007 tot 2012 wordt er geen enkele compensatie toegekend. “Dat komt omdat de installaties uit die periode al een redelijk rendement van minstens 5 procent hebben gehaald”, zegt minister Demir. Onder meer de groenestroomcertificaten en de federale belastingsaftrek uit die periode spelen daarin een rol.

De hoogste compensatie krijgen eigenaars die in 2016 zonnepanelen hebben gelegd. Zij krijgen een eenmalige vergoeding van 436 euro per kWp. Aangezien het maximale compensatiebedrag wordt afgetopt op een piekvermogen van 10 kWp, bedraagt de hoogst mogelijke compensatie 4.360 euro. Wie nog net voor nieuwjaar zonnepanelen liet leggen om van de terugdraaiende teller te genieten, krijgt een bedrag dat lager ligt: 327 euro per kWp.

Een doorsnee gezin, dat 4kWp aan zonnepanelen heeft liggen, krijgt bijvoorbeeld 1.308 euro wanneer deze panelen net voor nieuwjaar werden geïnstalleerd (4 x 327 euro). Legde ze die in 2016, dan krijgt het 1.744 euro (4 x 436 euro). Voor particulieren is dit bedrag netto. “Voor kmo’s hebben we aan federaal minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) gevraagd om dit ook vrij te stellen van belastingen”, zegt het kabinet-Demir.

Gulden middenweg

Eigenaars zonder terugdraaiende teller hoeven sowieso geen prosumententarief meer te betalen. Dat is de forfaitaire vergoeding voor het gebruik van het stroomnet. Daarnaast kunnen ze van hun energieleverancier een zogenaamde ‘terugleververgoeding’ krijgen voor de elektriciteit die ze terug injecteren op het net.

“Na het arrest van het Grondwettelijk Hof hebben we als Vlaamse regering gekozen voor de gulden middenweg”, zegt Demir. “We mikken op een rendement van 5 procent op de gemaakte investering, maar willen niet opnieuw de fout maken om miljarden te gaan oversubsidiëren op kap van de mensen zonder zonnepanelen.” De huidige compensatieregeling zal dit jaar 105 miljoen euro kosten. Dit budget komt uit de algemene middelen van de Vlaamse regering. De totale kost, inclusief de gezinnen die de komende jaren nog een digitale teller krijgen, wordt geraamd op 500 miljoen euro.

Tot slot: wie zonnepanelen heeft maar nog geen digitale teller, krijgt nog even respijt. De Vlaamse regering heeft beslist dat er tot april 2021 geen nieuwe digitale tellers worden geplaatst.