Direct naar artikelinhoud
Filmprijzen

▶ Emotionele Maaike Cafmeyer op de Ensors: ‘Een turbulente periode, en dat is nog zacht uitgedrukt’

Maaike Cafmeyer tijdens de uitreiking van de Ensors.Beeld VRT

Maaike Cafmeyer (47), die gisteravond de Ensor voor beste actrice in ontvangst mocht nemen, reageerde zichtbaar emotioneel in haar dankwoord. ‘Ik win deze Ensor op een bijzonder woelig moment in mijn leven.’

en

Cafmeyer won de Ensor voor haar rol in de rechtbankreeks De twaalf (Eén), de Eyeworks-productie van regisseur Wouter Bouvijn die met zeven Ensors aan de haal ging. De actrice reageerde emotioneel op de winst. Ze zit al enkele weken middenin een mediastorm, nadat ze zich bekendmaakte als slachtoffer in de zaak-Bart De Pauw. 

“Ik ben toch een beetje van slag”, zei Cafmeyer in haar dankwoord. “Ik win deze Ensor op een bijzonder woelig moment in mijn leven, en dat is nog zacht uitgedrukt”, allicht verwijzend naar het rechtbankdrama dat zich achter de schermen – in het echte leven – afspeelt. “Gisteren zei mijn 9-jarige dochter plots tegen me: ‘Mama, may the force be with you.’ Eerst wist ik niet wat dat wilde zeggen. Maar dan zei ik: ‘Je mag dat elke dag tegen me zeggen.’ Die kracht vanbinnen, ik haal ze uit mijn gezin.”

Video wordt geladen...

De zondagavondfictie De twaalf werd ook tot beste tv-serie gekroond, en haalde in totaal zeven awards binnen, onder andere voor regisseur Wouter Bouvijn, scenaristen Bert Van Dael en Sanne Nuyens en acteur Josse De Pauw. Die laatste verwees naar het compliment van strafpleiter Sven Mary over de geloofwaardigheid waarmee hij zijn rol als advocaat in een assisenproces had gespeeld. “Meester Mary heeft na het zien van de reeks gezegd dat ik meteen op zijn kantoor mocht beginnen. Nu die crisis zo lang blijft aanslepen, zou het weleens kunnen dat ik binnenkort voor zijn deur sta.”

Laureaten Josse De Pauw en Maaike Cafmeyer in 'De twaalf'.Beeld VRT - Eyeworks

De tiendelige reeks De twaalf, die momenteel internationaal furore maakt en ook op Netflix te zien is, vertelt het verhaal rond twaalf burgers die worden opgeroepen om in de jury te zetelen van een assisenproces.

Het werd een winner takes all-avond: de bejubelde Canvas-reeks Albatros haalde geen enkele van de veertien nominaties binnen, en ook reeksen als Callboys 2.0 (5 nominaties), De bende van Jan de Lichte (5 nominaties), Undercover 2 (4 nominaties) wonnen in geen enkele categorie.

Ook bij de films ging één grote slokop met een groot aandeel van de prijzen aan de haal: De Patrick, de hoogst originele debuutfilm van Tim Mielants, wist zeven van de dertien nominaties te verzilveren, met de Ensors voor beste film, beste regie, beste acteur (Kevin Janssens), beste scenario, beste director of photography, beste art direction en beste kostuum. Die laatste onderscheiding is mogelijk nog het meest verrassend, want de film speelt zich af op een nudistencamping en toont de cast het grootste deel van de film in adamskostuum.