Eerste buitenlandse brandhaard voor Biden: spanningen tussen China en Taiwan stijgen

Washington stuurde een vliegdekschip naar de Zuid-Chinese Zee, nadat Chinese gevechtsvliegtuigen afgelopen weekend het Taiwanese luchtruim geschonden hebben.

De overheid van Taiwan trok zondag aan de alarmbel nadat Chinese militaire vliegtuigen haar luchtruim voor de tweede dag op rij geschonden hadden.

Zaterdag vlogen acht Chinese bommenwerpers en vier straaljagers boven het eiland Taiwan, dat door Peking nog steeds als een dissidente provincie beschouwd wordt. Zondag hebben nog eens 16 Chinese vliegtuigen van verschillende types het Taiwanese luchtruim binnengedrongen. 

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei zaterdag dat het bezorgd was over China’s ‘patroon van voortdurende pogingen om zijn buren, waaronder Taiwan, te intimideren’.

‘We dringen er bij Peking op aan de militaire, diplomatieke en economische druk op Taiwan te staken en in plaats daarvan een zinvolle dialoog aan te gaan met de democratisch gekozen vertegenwoordigers van Taiwan’, zei een woordvoerder Buitenlandse Zaken in het persbericht.

Afgescheurd van China

Het voorbije jaar voerde China de druk op de Taiwanese regering op. Peking eist namelijk dat het eiland erkent dat het deel uitmaakt van de Volksrepubliek China. Taiwan zelf ziet zich als een onafhankelijke natie. De meeste landen erkennen Taiwan echter niet officieel, omdat Peking geen diplomatieke relaties onderhoudt met landen die dat wel doen.

De rivaliserende landen vechten al sinds 1949 voor diplomatieke erkenning. Chiang-Kai-shek leidde toen een nationalistische Chinese regering, die werd bestreden door de Chinese communisten, onder leiding van Mao Zedong. Beide partijen hadden tijdens de Tweede Wereldoorlog nochtans samen gevochten tegen de Japanners. Maar in 1949 verdreven de communisten hun tegenstanders van het vasteland van China naar Taiwan. Daar werd door Chiang-Kai-shek de huidige Taiwanese republiek gesticht.

Het is de eerste uitdaging in het buitenlandbeleid van de kersverse Amerikaanse president Joe Biden. De VS erkennen Taiwan niet officieel, maar onderhouden wel officieuze relaties met de republiek. De voorbije jaren werd die band steeds hechter, tot grote ergernis van Peking. 

Na de Chinese provocatie op zaterdag benadrukte de regering van Biden haar engagement naar het eiland toe. Prompt maakte het Amerikaanse leger bekend het vliegdekschip USS Theodore Roosevelt koers zou zetten naar de Zuid-Chinese Zee. Volgens de officiële communicatie is het vliegdekschip ter plaatse in het kader van een routineopdracht om ‘de vrijheid van de zeeën te garanderen’.

Meer