‘Verse lucht op kantoor moet topprioriteit van werkgevers worden’

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zet al sinds vorige zomer extra in op de promotie van goede ventilatie op werkplaatsen om de verspreiding van Covid-19 tegen te gaan. Ook in de toekomst zullen goede airconditioning- en ventilatiesystemen cruciaal zijn om toekomstige pandemieën te vermijden.

De gemiddelde mens zal op zijn tachtigste levensjaar ongeveer 72 jaren in een binnenruimte hebben doorgebracht. Dat schreven Joseph Allen en John Macomber, twee onderzoekers van Harvard, dit jaar in hun nieuwe boek Healthy Buildings. In het boek wordt vooral het belang van verse lucht op de werkplaats aangehaald als één van de belangrijkste elementen van gelukkige werknemers. Sinds de Covid-19-pandemie is verse lucht op kantoor nog belangrijker geworden. Volgens de WHO moet het zelfs een topprioriteit voor werkgevers en vastgoedmakelaars worden.

Volgens een recent rapport van Sciensano gebeuren 40 procent van de corona-uitbraken op de werkvloer. De werkvloeren in ons land zijn dus nog altijd de grootste motoren van nieuwe besmettingen door het Covid-19.

Een investering die oplevert

In het Verenigd Koninkrijk merkte onderzoekers vorige week op dat er meer aandacht zal moet gegeven worden aan de link tussen ventilatie en virale besmettingen. De Britse overheid legde alvast een blauwdruk klaar voor een verplichte verhoging van de verse luchtventilatie op werkplekken. Onder werkgevers was er de vrees dat dit zal leiden tot meer uitpuilende kosten om bestaande ventilatiesystemen te vernieuwen. Volgens onderzoekers wegen de voordelen van zo’n investering echter zwaarder door, vooral voor het beschermen van de gezondheid van werknemers.

In België werd er aan het begin van 2020 al een aanpassing doorgevoerd in het algemeen reglement voor de arbeidsbescherming (ARAB) op vlak van ventilatie. Het aantal m³ verse lucht per m³ dat door werkplekken moet circuleren, werd verhoogd van 20 naar 40.

100% verse lucht

Een aantal kantoorgebouwen zal zich moeten aanpassen aan het nieuwe reglement. Kantoorverhuurder Meetdistrict, met werkplekken in Brussel, Gent en Antwerpen, recycleert zelfs geen enkele oude lucht meer.

‘Sinds maart zijn we in al onze Meetdistricten overgegaan naar het gebruiken van 100% verse lucht in al onze ruimten. Anders is er het risico dat men besmette lucht verspreidt in het gebouw,’ zegt Geoffrey Speybroeck van Meetdistrict. ‘De extra kost was het voor ons zeker waard. Intern hebben we nog geen enkele besmettingscluster meegemaakt.’

Meer