Direct naar artikelinhoud
Stand van zaken

Gemiddeld aantal nieuwe ziekenhuisopnames en besmettingen zetten stijgende trend voort

Gemiddeld aantal nieuwe ziekenhuisopnames en besmettingen zetten stijgende trend voort
Beeld Wannes Nimmegeers

Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus en de opnames van coronapatiënten in de ziekenhuizen blijft toenemen, zo blijkt vanmorgen uit de meest recente cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Elke dag worden er nu gemiddeld 135 patiënten opgenomen, dat is een stijging met 17 procent. Dagelijks komen er gemiddeld 2.120 nieuwe besmettingen bij, een stijging van 5 procent.

Tussen 16 en 22 januari werden er dagelijks gemiddeld 2.119,7 nieuwe besmettingen geregistreerd in België, een stijging met 5 procent in vergelijking met de periode voordien. De stijging gaat opnieuw sneller tegenover een dag eerder, toen het aantal nieuwe besmettingen met 2 procent was toegenomen.

In totaal raakten in ons land nu al 694.858 mensen besmet. 

In deze tabel tonen we ook de bevestigde dagcijfers. Elke rij stelt een dag uit de zevendaagse periode voor waarop het gemiddelde wordt berekend. De linkse kolom toont de laatste periode met bevestigde cijfers, de rechtse kolom de week daarvoor:

Testen

Elke dag werden er gemiddeld 42.566,9 testen afgenomen. De regering kondigde vrijdag aan dat er bij grotere uitbraken massaal getest zal worden om zo te proberen de opmars van vooral besmettelijkere varianten van het virus nog in te dijken. Ook op scholen zullen alle nauwe contacten van positief geteste kinderen voortaan als hoogrisicocontacten beschouwd wordend.

Het reproductiegetal blijft groter dan 1, met 1,08. Dat betekent dat de epidemie zich uitbreidt en elke 100 besmette personen er gemiddeld 108 aansteken.

De positiviteitsratio, het aandeel positieve testen op het totale aantal, bedraagt momenteel 5,63 procent.

Ziekenhuizen

Ook de curve van de ziekenhuisopnames toont een duidelijke opwaartse trend. Tussen 19 en 25 januari zijn elke dag gemiddeld 135,3 nieuwe patiënten opgenomen in de Belgische ziekenhuizen. Dat is een stijging met 17 procent in vergelijking met de week voordien. Gisteren werden er 89 patiënten opgenomen.

Er liggen nu 1.958 patiënten in het ziekenhuis, een stijging met 2 procent in vergelijking met de week ervoor. Het aantal patiënten op intensieve zorgen steeg met 1 procent tot 324.

Overlijdens

In de periode van 16 tot 22 januari stierven elke dag gemiddeld 49,9 mensen aan de gevolgen van een besmetting met het virus. Dat is dan weer een kleine daling met 3,6 procent in vergelijking met de week voordien.

In totaal zijn al 20.779 mensen overleden aan de gevolgen van een coronabesmetting.