Direct naar artikelinhoud
Coronamaatregelen

Weyts over de basisscholen: ‘Het is nu hout vasthouden’

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).Beeld BELGA

‘De virologen hebben geadviseerd dat het basisonderwijs veilig kan gebeuren zonder afkoelingsweek’, motiveerde Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts in het VTM NIEUWS. ‘De virologen bevestigen dat onze aanpak de juiste is’, benadrukt hij. ‘Maar zeg nooit nooit. Het is nu wel hout vasthouden, je weet natuurlijk niet wat er op je afkomt.’

Dat het secundair wel een afkoelingsweek krijgt en het basisonderwijs niet heeft te maken met pedagogische en virologische overwegingen, legde Weyts nog uit. “Als je dat zou doen, dan weet je dat de kinderen bij lokale opvanginitiatieven terechtkomen. Ook is de kans groot dat de kinderen bij de grootouders terechtkomen en dan zouden er risico’s zijn.”

Voor Weyts kunnen de scholen ook pas opnieuw worden gesloten na een beslissing van het parlement. Dat zei hij gisteren in het Vlaams Parlement, waar hij toelichting kwam geven over de aanpak van het coronavirus in het onderwijs. “Scholen sluiten is het allerlaatste wat we gaan doen. Onderwijs, het recht op leren is een essentieel grondrecht. Ik vind zelfs dat als er ooit opnieuw moet beslist worden om de scholen te sluiten, dat dat een beslissing is van het parlement. Het is aan het parlement om zich daarover uit te spreken”, aldus Weyts.

Eerder op de dag werd op een nieuw onderwijsoverleg beslist om in het basisonderwijs geen afkoelingsweek in te lassen voor de krokusvakantie. Die afkoelingsweek is wel voorzien voor het secundair onderwijs. De extra maatregelen die vorige week werden ingevoerd, blijven behouden. Leerlingen in het lager onderwijs krijgen wel vaste plaatsen in de klas en in de refter.