Direct naar artikelinhoud
Stand van zakenCoronacijfers

Besmettingen blijven stijgen in ons land, ziekenhuisopnames blijven licht dalen

Besmettingen blijven stijgen in ons land, ziekenhuisopnames blijven licht dalen
Beeld Getty Images

Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in ons land blijft stijgen. Qua aantal nieuwe ziekenhuisopnames is er een lichte daling van 6 procent in vergelijking met de vorige periode. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.

Tussen 20 en 26 januari werden er dagelijks gemiddeld 2.254 nieuwe besmettingen geregistreerd, een stijging met 14 procent in vergelijking met de periode voordien. In totaal raakten in ons land nu al 705.120 mensen besmet met het virus.

Testen

Elke dag werden er gemiddeld 45.214 testen afgenomen. De regering kondigde vorige week vrijdag aan dat er bij grotere uitbraken massaal getest zal worden om zo te proberen de opmars van vooral besmettelijkere varianten van het virus nog in te dijken. Ook op scholen zullen alle nauwe contacten van positief geteste kinderen voortaan als hoogrisicocontacten beschouwd worden.

Het reproductiegetal is voor de tweede dag op rij onder de 1 gezakt, tot 0,92. De positiviteitsratio van de afgenomen tests blijft liggen op 5,6 procent.

Ziekenhuizen

Tussen 23 en 29 januari zijn gemiddeld 120 nieuwe patiënten opgenomen in de Belgische ziekenhuizen. Dat is een lichte daling met 6 procent in vergelijking met de zeven dagen voordien. 

Er liggen nu 1.810 patiënten in het ziekenhuis, een daling van 1 procent in vergelijking met de week ervoor. Het aantal patiënten op intensieve zorgen daalt met 2 procent tot 316.

Overlijdens

In de periode van 20 tot 26 januari stierven gemiddeld 50,3 mensen aan de gevolgen van een besmetting met het virus. Dat is een daling van 1,4 procent in vergelijking met de week voordien. In totaal zijn in ons land 21.018 mensen overleden aan de gevolgen van een besmetting. Drie weken geleden, op 9 januari, bereikte ons land de kaap van de 20.000 corona-overlijdens.

Vaccinaties

In totaal hebben al 259.012 mensen in ons land minstens een eerste dosis van het coronavaccin gekregen. 7.756 mensen daarvan kregen ook al hun tweede dosis.