Direct naar artikelinhoud
Stand van zakenZaak-De Pauw

De verzegelde ‘Bart De Pauw-enveloppe’ mag geopend worden, vinden de actrices

Bart De Pauw en zijn advocaat Michael Verhaeghe komen aan op de inleidende zitting van het proces in de rechtbank van Mechelen.Beeld BELGA

Actrices Maaike Cafmeyer en Liesa Naert hebben geen enkel bezwaar tegen het openbaren van de ‘enveloppe’ met de initiële meldingen over grensoverschrijdend gedrag bij de VRT door Bart De Pauw. ‘Mijn cliëntes willen maar één ding en dat is dat het vooruitgaat.’

Een verrassing toen op 15 januari voor de rechtbank in Mechelen de inleidende zitting voor het proces van start hoorde te gaan. Normaal doen de procespartijen op zo’n zitting weinig anders dan agenda’s op elkaar afstemmen. Nu kwamen de advocaten van Bart De Pauw met een nieuwe eis. Ze vroegen de voeging aan het strafdossier van de ‘geheime enveloppe’ met het verslag van de VRT-preventieadviseur van een halfuur durend gesprek met Maaike Cafmeyer en Liesa Naert, begin november 2017. Het is dat verslag dat leidde tot het einde van de samenwerking van de VRT met De Pauws productiehuis Koeken Troef!.

“Het is cruciaal dat wij verifiëren wat ze aanvankelijk hebben gezegd, toen de absolute anonimiteit was gegarandeerd”, zei De Pauws advocaat Michael Verhaeghe bij het verlaten van de rechtszaal. “Er is geen materieel bewijs van die verklaringen, geen sms’en.”

‘Zelf geen sms’en’

Toenmalig VRT-CEO Paul Lembrechts zei over dat vertrouwelijke verslag later in De ochtend: “Het gaat over een patroon van amoureuze avances die onschuldig starten, maar escaleren en overgaan in een vorm van stalking. Bart De Pauw gebruikte ook verschillende simkaarten, om het in het verborgene te houden.”

De advocaten van De Pauw lijken redenen te hebben om te denken dat de situatie in het initiële verslag minder ernstig werd voorgesteld. Beide actrices zouden aan de preventieadviseur onder meer hebben gezegd: “We hebben zelf geen sms’en.”

Advocate Christine Mussche vertegenwoordigt negen vrouwen die De Pauw beschuldigen.Beeld BELGA

De advocaten hopen met dit verslag in handen op langere termijn de stopzetting van de samenwerking juridisch aan te vechten. Zij dagvaardden daags voor de inleidende zitting de VRT voor een schadevergoeding van 12 miljoen euro. De eis om inzage in de enveloppe werd in 2018 ook al neergelegd, de Antwerpse kamer van inbeschuldigingstelling wees die toen af. Deze keer is de situatie anders. Geen van de negen actieve burgerlijke partijen verzet zich nog tegen het openen van de enveloppe.

Geen bezwaar

“Mocht de rechtbank beslissen de enveloppe vrij te geven, dan zullen wij zeker geen beroep aantekenen”, zegt Christine Mussche, advocate van onder anderen Cafmeyer en Naert. “Als Bart De Pauw daar echt een punt van wil maken, hebben wij daar geen enkel probleem mee. Mijn cliëntes willen maar één ding, en dat is dat het eindelijk vooruitgaat en het over de inhoud kan gaan. Zij willen een procesdatum, een perspectief. Zij willen er alles aan doen om in deze zaak geen verdere vertraging te zien ontstaan.”

De rechtbank moet zich op 11 februari in een tussenvonnis uitspreken over de kwestie van de verzegelde enveloppe.

Het debat over de al of niet gegronde redenen van de VRT om de samenwerking stop te zetten zal wellicht later worden gevoerd, op een burgerlijk proces. Dat kan pas starten na de nu lopende rechtszaak. Bij de VRT was men er in 2017 van op de hoogte dat er ook ten tijde van de opnames van Loft in 2011 al meldingen waren van grensoverschrijdend gedrag door De Pauw. De incidenten zouden ter sprake gekomen zijn in het gesprek tussen de preventieadviseur  en de actrices, dat zijn neerslag kreeg in de enveloppe.

Precedent?

Een verslag van een in elk groot bedrijf verplichte preventieadviseur hoort bij wet vertrouwelijk te blijven, omdat het vaak gaat over meldingen van stalken of pesten van mensen in een kwetsbare positie. De wetgever wou de drempel voor een slachtoffer om anoniem en in vertrouwen te kunnen getuigen verlagen, maar intussen weet ongeveer heel tv-kijkend Vlaanderen welke actrices zich burgerlijke partij stelden.

“Natuurlijk is het niet de bedoeling dat we een precedent helpen scheppen”, zegt Mussche. “In dit heel specifieke geval geven de melders aan dat ze geen enkel bezwaar hebben.”