Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Zeldzaam eerbetoon: agent die stierf na bestorming Capitool opgebaard in parlement

Agent Brian Sicknick zou met een brandblusser op het hoofd zijn geslagen en later op de dag in elkaar zijn gezakt.Beeld AP

De kist van de politieagent die gedood werd bij de bestorming van het Capitool door aanhangers van Donald Trump zal tijdelijk opgebaard worden onder de beroemde witte koepel van het Capitool. Dat melden parlementsleden. Het gaat om een uitzonderlijk eerbetoon.

Agent Brian Sicknick, 42, raakte gewond tijdens de bestorming op 6 januari. Volgens bronnen geciteerd door The New York Times zou hij met een brandblusser op het hoofd zijn geslagen. Later die dag zakte hij thuis in elkaar. Hij werd naar het plaatselijke ziekenhuis gebracht, waar hij de volgende dag bezweek aan zijn verwondingen. 

Sicknick werkte twaalf jaar bij de politie. Zijn dood bracht het aantal dodelijke slachtoffers van de bestorming op vijf.

“Het Amerikaanse Congres is verenigd in verdriet, dankbaarheid en plechtige erkenning voor de dienst en opoffering van agent Brian Sicknick”, stelden de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, en leider van de Democraten in de Senaat, Chuck Schumer, gisteren in een verklaring.

Sicknick wordt opgebaard in de zogeheten rotunda van het gebouw, onder de beroemde witte koepel.Beeld REUTERS

Zijn daden “tijdens de gewelddadige bestorming van ons Capitool hielpen levens te redden, de tempel van onze democratie te verdedigen en ervoor te zorgen dat het Congres niet wordt afgeleid van onze plicht aan de Grondwet”, voegden ze eraan toe. “We hebben het grote voorrecht om hulde te brengen aan agent Sicknick met deze ceremonie”.

Sicknick wordt opgebaard in de zogeheten rotunda van het gebouw, onder de beroemde witte koepel. Dat wordt gezien als een zeldzaam eerbetoon.

Enkel oud-presidenten en andere belangrijke politici gingen hem voor. Ook burgerrechtenactiviste Rosa Parks en de bekende geestelijke Billy Graham zijn na hun overlijden opgebaard in die centrale locatie in het parlementsgebouw.

Zeldzaam eerbetoon: agent die stierf na bestorming Capitool opgebaard in parlement
Beeld Photo News