Direct naar artikelinhoud
Rode zones

Tienduizenden uit rode zone terugkerende Belgen laten zich niet testen

Tienduizenden uit rode zone terugkerende Belgen laten zich niet testen
Beeld Tim Dirven

Bijna 30.000 Belgen zijn de voorbije weken uit een rode zone in het buitenland teruggekeerd zonder zich te laten testen op covid-19, wat nochtans verplicht is. Dat blijkt uit cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano, waarover Het Nieuwsblad schrijft.

Wie uit een rode zone naar België terugkeert, moet in quarantaine gaan én zich op dag 1 en dag 7 op het coronavirus laten testen. Pas wanneer die laatste test negatief is, mag men de quarantaine beëindigen en weer buiten komen.

Uit cijfers van Sciensano blijkt nu dat al bijna 30.000 Belgen die testverplichting negeerden. De eerste week van januari moesten 36.000 terugkerende Belgen met een rijksregisternummer zich in principe laten testen. 40 procent – zo’n 15.000 mensen – deed dat niet. In de twee weken daarna liet maar zo’n 40 procent van de Belgen die terugkeerden zich effectief testen. Twee weken geleden ging het om zo’n 7.200 aankomende reizigers die geen test ondergingen, vorige week waren dat er 6.200.

Vooral reizigers uit het Brussels Gewest en de provincie Vlaams-Brabant lijken weinig zin te hebben in de verplichte test.