©  BELGA

 ©  ISOPIX

 ©  ISOPIX

thumbnail:  
thumbnail:  
thumbnail:  

Mathieu van der Poel rijdt in Oostende naar vierde wereldtitel veldrijden, pechvogel Wout van Aert tweede

Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) is voor de vierde keer in zijn carrière wereldkampioen veldrijden geworden. De Nederlander reed solo naar de zege in Oostende, waar Wout van Aert (Jumbo-Visma) in de eerste ronden wegreed van Van der Poel maar toen af te rekenen kreeg met een lekke band. Quinten Hermans werd knap achtste.

Laurens Van Heuverswijn

LEES OOK. REACTIES. Van Aert ontgoocheld na zilveren WK-medaille: “Niet teruggevochten zoals ik dat anders kan”

Mathieu van der Poel startte denderend, maar het was uiteindelijk Wout van Aert die als eerste het zand indook. De versmachtende start van MVDP waarvoor gevreesd werd in het Belgische kamp werd de kiem in gesmoord. De twee grootmeesters waren al alleen toen ze de brug richting de hippodroom namen. Vijf Belgen zaten hen achterna, met zo’n vijftien seconden respijt. Bij het begin van de tweede ronde trok Van der Poel door in het zand, vlakbij de kolkende zee. Van Aert riposteerde met een straffe versnelling puur op de techniek in het zand en vervolgens een pompende sprint over de brug.

LEES OOK. Mathieu van der Poel: “Zo’n WK zonder fans rijden ligt me eigenlijk wel”

 ©  BELGA

Een zeldzame lekke band

Van der Poel stond onder druk en ging keihard tegen de vlakte op de hippodroom. De Nederlander moest bij het ingaan van de derde ronde al vijftien seconden toegeven op zijn eeuwige concurrent.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Van Aert vloog formidabel door het West-Vlaamse zand, maar Van der Poel vond zijn adem plots terug op de hippodroom en reed het gat in enkele honderden meters dicht. De reden was simpel: Wout stond lek achteraan en moest meteen weer in de verdediging.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Van der Poel schoot bij de vierde beklimming van de brug uit zijn pedaal, Van Aert vocht echter telkens een beetje minder succesvol tegen de brug dan de leider. In de achtergrond concurreerden Toon Aerts en Tom Pidcock om de laatste podiumplaats.

Van Aert hield het verschil een ronde of twee behoorlijk klein, maar kon niet dichterbij komen. Integendeel: het verschil groeide in de laatste ronden tot ruim twintig seconden. Van der Poel bleef egaal rondrijden en fladderde tot in de laatste ronden de brug over de grote baan over.

 ©  BELGA

Drie op een rij

Aerts gooide in de achtergrond nog Pidcock los, op weg naar een nieuwe bronzen medaille op het WK. De gouden medaille was echter voor de grootmeester uit Kapellen, Mathieu van der Poel. Hij had ruim de tijd om zijn vierde wereldtitel te vieren, zijn derde op rij intussen. Van Aert pakt op vijf maanden tijd drie keer zilver op een wereldkampioenschap: zilver op het WK tijdrijden, zilver op het WK op de weg en nu zilver in het WK veldrijden.

Voor Nederland was dit WK een formidabel succes: ze wonnen alle vier de te verdelen wereldtitels.

Uitslag WK veldrijden:1. Mathieu van der Poel (Ned)2. Wout van Aert 3. Toon Aerts4. Tom Pidcock (GBr)5. Laurens Sweeck6. Michael Vanthourenhout7. Eli Iserbyt8. Quinten Hermans9. Lars van der Haar (Ned)10. Joris Nieuwenhuis

 ©  BELGA

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer