Dronebeelden tonen pracht van hoge Maas: “Veel mooier dan de Belgische kust”

DILSEN-STOKKEM/MAASEIK/MAASMECHELEN -

De hoge waterstand van de Maas heeft zaterdag en zondag duizenden wandelaars naar de Maasvallei gelokt. Tot ver achter de Maasdijken stonden de wagens geparkeerd en op de oevers van de Maas liepen gezinnen en groepjes mensen bij elkaar. “Die brede Maas met panorama’s over Nederland: een onvoorstelbaar zicht.”

Mark Dreesen

“Bij de vreselijke Maasoverstromingen van 1993 en 1994 was ik te klein, en mijn kinderen hebben al helemaal nog nooit een overstroomde Maas gezien”, aldus een dame uit Kortessem. “Vandaag was het dus de dag om de Maas eindelijk met eigen ogen te aanschouwen.” En ze waren duidelijk niet alleen. “In Bichterweerd in Rotem zagen we zoveel mensen over de dijken wandelen. Dus zijn we van Rotem via de Boyen naar Maaspark Negenoord in Stokkem gewandeld. De kinderen wilden natuurlijk naar de uitkijktoren. Die brede Maas met panorama’s over Nederland: een onvoorstelbaar zicht. Dit is veel mooier dan onze Belgische kust.”

 ©  mmd

Oe:t

Het water van de Grensmaas stroomt gecontroleerd onder de zomerdijk via een sluizenconstructie de plassen van het Maaspark Negenoord binnen. Daardoor staan er aanlegsteigers van vissersbootjes in het water. Maaspark Negenoord is herschapen tot een landtong in het water vol eilanden. De talrijke konikpaarden en gallowayrunderen zijn de vrienden geworden van de bezoekers. “Ze laten zich zelfs aaien”, aldus een dame. “Ik dacht dat konikpaarden wilde dieren waren. Daar merk ik hier niet veel van. Zelfs de gallowayrunderen lopen tussen de wandelaars.”

 ©  mmd

“We zijn vanmorgen om 9 uur vertrokken voor een wandeling vanaf de veerpont”, zegt Kevin Bervoets uit Diepenbeek. “Mijn moeder is een Maaslandse en heeft me zo vaak verteld over de Maas die bijna elke winter oe:t kwam. ‘In Stokkem is de Maas weer uit’, vertelde ze dan. Als de Maas overstroomde was dat voor de kinderen blijkbaar een feest en voor de landbouwers een grote ongerustheid, want de koeien stonden in de stal met hun poten in het water. De stevige dijken houden het water nu binnen de uiterwaarden.”

Grensmaasproject

Door de werken van het Grensmaasproject over de 44 kilometer lange Maasvallei tussen Lanaken en Kinrooi, overstromen nu geen huizen meer langs de Maas. Er zijn stevige dijken, de Maas is vaak erg breed uitgevoerd en heeft meer ruimte gekregen, flessenhalzen in de Maas zijn weggewerkt en bijna alle woningen in de uiterwaarden van de Maas zijn afgebroken.

Waren deze panden langs de Maas vandaag niet afgebroken, dan waren met deze hoeveelheid water café Overzet aan de veerpont in Meeswijk, restaurant ’t Molenveld in Stokkem en het gehucht Herbricht in Neerharen wel weer onder water gelopen.

Die beelden behoren nu tot de verleden tijd.