Direct naar artikelinhoud
Zaak-De Pauw

Bart De Pauw: ‘Verbaasd dat burgerlijke partijen geen bezwaar hebben tegen openen enveloppe’

Bart De Pauw.Beeld Photo News

De advocaten van Bart De Pauw laten vandaag in een persmededeling weten dat ze verbaasd zijn over de berichtgeving dat de burgerlijke partijen zich niet meer verzetten tegen het openen van een verzegelde enveloppe die in het dossier zit. In die enveloppe zitten de notities van de preventieadviseur van de VRT, waar actrices Maaike Cafmeyer en Liesa Naert hun verhaal aan vertelden en waarmee het dossier tegen de televisiemaker aan het rollen ging.

en

Gisteren berichtte deze krant dat de burgerlijke partijen in het dossier tegen Bart de Pauw, die vervolgd wordt voor belaging en overlast door gebruik van elektronische communicatiemiddelen, zich niet meer zullen verzetten tegen het openen van de verzegelde enveloppe die in het dossier zit. Ze willen naar verluidt verder uitstel van het proces vermijden.

De advocaten van De Pauw hadden inzage in de enveloppe gevraagd, omdat zij zich willen verdedigen op het volledige dossier. Zij menen dat ze enkel een volledige verdediging kunnen voeren als ze ook de inhoud van die enveloppe kennen.

Tijdens het inleidingsproces op 14 januari hadden de advocaten van de verdediging, Meester Christine Mussche en Meester An-Sofie Raes, zich nog verzet tegen het openen van de enveloppe, omdat dat het beroep van preventieadviseur zou uithollen en toekomstige slachtoffers ervan kan weerhouden met hun verhaal naar een preventieadviseur te stappen.

Volgens de advocaten van De Pauw nemen zij nu een bocht van 180 graden. “Vandaag stellen wij vast dat men aan de overzijde een bocht maakt van 180 graden”, zegt Meester Michaël Verhaeghe. “Wij vragen al 2,5 jaar dat de omslagen open gaan en men heeft zich daar altijd tegen verzet, op de zitting van de Kamer van Inbeschuldigingstelling op 1 maart 2019, dan weer op de inleidende zitting van 14 januari, en intussen talloze keren in de media...”

“Bart wacht nu al drie jaar om zijn versie te kunnen geven”, vult Meester John Maes aan. “Ook hij wil maar één ding: dat het vooruitgaat. Wij hebben geen enkel belang om de zaak te rekken, wel in tegendeel. Moest er op 14 januari op de rechtbank geen verzet zijn geweest, hadden we waarschijnlijk nu al een kalender en concrete data voor de zittingen gehad.”

Op 11 februari wordt een beslissing over het al dan niet openen van de enveloppe verwacht. Wellicht komt er die dag meer duidelijkheid over de startdatum van het proces.