LIVEBLOG – België geeft AstraZeneca-vaccin voorlopig niet aan mensen ouder dan 55

België geeft het coronavaccin van AstraZeneca voorlopig niet aan mensen ouder dan 55. Vanaf 15 februari kunnen alle Vlaamse eerstelijnszorgverleners, zoals huisartsen, tandartsen en thuisverpleegkundigen, gevaccineerd worden. Ondertussen is er ook een nieuw advies over mondmaskers: draag ze voortaan best ook op kantoor en in gesloten ruimtes. Volg het coronanieuws van de dag in onze liveblog. 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

België gaat het coronavaccin van AstraZeneca voorlopig niet aan mensen ouder dan 55 toedienen. Dat zegt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A). 

Het Europees Geneesmiddelenbureau had het vaccin eerder goedgekeurd zonder leeftijdsbeperking, maar toch beslisten landen als Duitsland en Frankrijk om het (nog) niet aan 65-plussers toe te dienen omdat er te weinig gegevens zouden zijn over de werking bij die leeftijdsgroep. 

Ons land zet zich nu op dezelfde lijn na een advies van onze Hoge Gezondheidsraad. Nadat eerst was gezegd dat de voorlopige leeftijdsgrens ook bij ons op 65 zou komen te liggen, blijkt dat die voorlopig op 55 is vastgelegd.

Lees meer in dit artikel:

België geeft het coronavaccin van AstraZeneca voorlopig niet aan 55-plussers

Vlaamse eerstelijnszorgverleners krijgen coronavaccin vanaf 15 februari

Vanaf 15 februari kunnen alle Vlaamse eerstelijnszorgverleners gevaccineerd worden. Dat heeft Vlaams minister van  Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) aangekondigd.

Eerder werden al 11.000 zorgverleners uit de eerste lijn gevaccineerd, vooral huisartsen en thuisverpleegkundigen. Vanaf 15 februari zullen er nog zo'n 50.000 zorgverleners uitgenodigd worden om zich te laten vaccineren in een vaccinatiecentrum in hun eerstelijnszone. Het zijn de eerste vaccinaties die plaatsvinden in de vaccinatiecentra.

Eerst zal het zogenoemde frontliniepersoneel aan de beurt komen. Dat zijn zorgverleners die het meest fysiek contact hebben met hun patiënten. Meer specifiek gaat het over:

  • huisartsen
  • thuisverpleegkundigen
  • verzorgenden van de diensten voor gezinszorg
  • bepaalde specialisten buiten de ziekenhuizen die fysiek contact hebben met hoogrisicopatiënten, namelijk specialisten in neus-keel-oorziekten, pneumologie & pediatrie
  • tandartsen en mondhygiënisten
  • het personeel van de vaccinatiecentra en de test- en triagecentra
  • de medewerkers van de overheid en de lokale initiatieven die plaatsbezoeken doen bij besmette personen of in zorgvoorzieningen

De gezondheidswerkers die een ander beroep uitoefenen komen later aan de beurt, maar de precieze timing daarvoor staat nog niet vast. Het gaat nog over zo'n 170.000 mensen. De volledige lijst kan je in de loop van de dag raadplegen op laatjevaccineren.be

EU past aanbevelingen aan over criteria rond reisbeperkingen voor niet-EU-reizigers

De lidstaten van de Europese Unie zijn akkoord gegaan met de nieuwe Europese richtlijnen voor reizigers die van buiten de EU het Europese grondgebied willen betreden. Het gaat om nieuwe epidemiologische richtlijnen waarmee rekening gehouden kan worden bij het opheffen van de reisbeperkingen voor die reizigers.

De 27 lidstaten hadden eind juni, na de eerste coronagolf, beslist om de verboden op niet-essentiële reizen vanuit de EU geleidelijk aan op te heffen. Ze hadden beslist om een lijst van veilige landen op te stellen die elke twee weken werd herbekeken in functie van de evolutie van de pandemie. De EU raadde destijds aan om onder meer te kijken naar het aantal nieuwe besmettingen in de landen van afkomst (het aantal besmettingen per 100.000 inwoners voor een periode van 14 dagen) en om de grenzen te openen als het aantal besmettingen dichtbij of onder het Europese gemiddelde lag. Met het begin van de tweede golf is het aantal veilige landen echter weer afgenomen.

De Europese Raad, waarin de lidstaten vertegenwoordigd zijn, hebben vandaag nieuwe richtlijnen goedgekeurd. De EU raadt nu aan om de reisbeperkingen op te heffen als een land "niet meer dan 25 nieuwe COVID-19-gevallen telt per 100.000 inwoners in de afgelopen 14 dagen", staat in de tekst. Ook raadt de EU aan om te kijken naar het aantal tests dat wordt uitgevoerd: minstens 300 tests per 100.000 inwoners in de laatste zeven dagen, en de positiviteitsratio ligt best niet hoger dan 4 procent.

De EU raadt ook aan om aan alle reizigers, met uitzondering van grensarbeiders of werknemers in de transportsector, een negatieve PCR-test te vragen die maximaal 72 uur oud is. In de aanbevelingen is tot slot opgenomen dat landen snel kunnen beslissen om nieuwe beperkingen in te voeren als er veel besmettingen zijn met nieuwe varianten.

De nieuwe richtlijnen die werden goedgekeurd zijn enkel maar aanbevelingen. Elke lidstaat blijft verantwoordelijk voor het beheer van zijn grenzen.

Alle verenigingen moeten activiteiten voor -13-jarigen stopzetten in Dendermonde

In Dendermonde schakelen de basisscholen over op code rood en moeten alle verenigingen en clubs hun fysieke activiteiten verplicht stopzetten voor -13-jarigen. Dat meldt het stadsbestuur vanavond. "We zien dat vooral het aantal besmettingen in het basisonderwijs elke dag sterk stijgt. Vorige week telden we drie besmettingen bij kinderen tot en met 12 jaar, vandaag zijn dat er 55."

Het aantal coronabesmettingen in Dendermonde stijgt pijlsnel, zegt het stadsbestuur. "De laatste 7 dagen zijn er 178 besmettingen bijgekomen. Dit cijfer stijgt elke dag. Ten opzichte van vorige week is dit een verdubbeling, ten opzichte van midden januari is dit zelfs een verachtvoudiging. Van het totaal aantal coronabesmettingen wordt 1 op 3 vastgesteld bij kinderen uit het basisonderwijs. Er zijn op verschillende scholen al klassen in quarantaine gezet. De VLEK-school in Grembergen werd uit voorzorg al gesloten. Het is intussen ook duidelijk dat de meer besmettelijke Britse variant van het coronavirus circuleert."

Alle Dendermondse basisscholen schakelen daarom ten laatste op donderdag over op code rood. Dat betekent onder meer geen "extra-murosactiviteiten" meer in de school, geen warme maaltijden en het gebruik van niet-persoonlijk materiaal wordt beperkt tot het absolute minimum. Daarnaast verlopen inschrijvingen digitaal, zijn er geen opendeurdagen of rondleidingen mogelijk en wordt er bijkomend gepoetst op school. Naast de middelbare schoolklassen moeten ook leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar in Dendermonde vanaf donderdag een mondmasker dragen in de klas en in alle binnenruimtes van de school. Buiten is het mondmasker niet verplicht en ook niet tijdens het sporten of eten.

"Alle verenigingen en clubs moeten vanaf woensdag 3 februari tot en met vrijdag 12 februari hun activiteiten verplicht stopzetten voor -13-jarigen. Dat betekent dat fysieke samenkomsten van verenigingen en clubs (jeugd, cultuur, sport...) volledig verboden zijn, zowel binnen als buiten", stelt de stad Dendermonde. "De huidige maatregelen voor jongeren van 13 tot 18 jaar blijven behouden. Binnen deze groep zijn er quasi geen besmettingen, waardoor clubs en verenigingen hun werking voor deze groep kunnen verderzetten, met respect voor de coronamaatregelen zoals vastgelegd door de Vlaamse en federale overheid."

Ook katten zijn de coronamaatregelen beu: "Nu iedereen thuis zit, is hun geliefde routine verstoord"

Ook katten kunnen last hebben van de coronamaatregelen en van de lockdown. Dat komt omdat hun baasjes vaker thuis zijn en zo hun routine en gewoontes in de war sturen. Dierentherapeut Ineke Vander Aa en dierenarts Tiny De Keuster geven tekst en uitleg op Radio 1 en op Radio 2.

Lees meer in dit artikel:

Langer interval tussen twee doses AstraZeneca-vaccin biedt betere bescherming, blijkt uit studie

Het Oxford/AstraZeneca-vaccin, dat vorige week vrijdag groen licht kreeg van het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA), biedt betere bescherming als er meer tijd tussen het toedienen van beide doses is. Dat blijkt uit nieuwe studieresultaten die de universiteit van Oxford publiceerde in een voorpublicatie in The Lancet. Bovendien biedt de eerste dosis vanaf 3 weken tot 3 maand na de toediening 76 procent bescherming.

In de voorpublicatie, die nog groen licht moet krijgen van het gezaghebbende medisch tijdschrift, put de universiteit die samen met AstraZeneca een vaccin op de markt bracht, uit 201 extra COVID-19-gevallen, waardoor de studie gebaseerd is op 332 proefpersonen.

Uit de voorlopige resultaten blijkt dat de effectiviteit van het vaccin toeneemt naarmate er langer gewacht wordt met het toedienen van de tweede dosis. Na een interval van zes weken ligt de effectiviteit op 54,9 procent, een cijfer dat stijgt naar 82,4 procent wanneer er twaalf weken zitten tussen de eerste en de tweede prik.

Daarnaast blijkt ook dat een enkele dosis van het vaccin na drie weken 76 procent effectief is. Die effectiviteit neemt in de eerste 90 dagen na de prik ook niet af.

Professor Andrew Pollard, die het onderzoek aan de universiteit leidt, is opgetogen met de resultaten. "Deze nieuwe gegevens vormen een belangrijke verificatie van de tussentijdse gegevens die door meer dan 25 regelgevende instanties, waaronder het EMA, werden gebruikt om een vergunning voor het vaccin te verlenen. Bovendien ondersteunt het ook het beleid van de Joint Committee on Vaccination and Immunisation (de Britse tegenhanger van de Hoge Gezondheidsraad, red.) om twaalf weken tussen de eerste en de tweede prik te laten."

Daarnaast blijkt ook dat de verspreiding van het virus na het toedienen van de eerste dosis met 67 procent afnam.

Studenten Bouw aan de Hogeschool PXL leggen examen af op een virtuele werf dankzij VR-bril

Omdat de studenten Bouw van de Hogeschool PXL door corona niet naar de werf kunnen, komt de werf naar het examenlokaal. Onmogelijk? Neen, toch niet, dankzij het gebruik van een virtualrealitybril. Een zestigtal derdejaars legde vandaag het examen “veiligheid en weeforganisatie” af met zo'n bril op de neus. Ongezien en daarom extra zenuwslopend. 

Lees meer in dit artikel:

Nederlandse regering stelt beslissing over avondklok uit tot komend weekend

De Nederlandse regering hakt voorlopig de knoop over een eventuele verlenging van de avondklok niet door. Normaal gezien komt er volgende week woensdag een einde aan.  "We laten ons adviseren", zegt minister-president Mark Rutte. Na de beslissing om een avondklok - die in Nederland om 21 uur begint - in te voeren, braken vorige week in verschillende steden rellen uit.

Lees meer in dit artikel:

Vaccinoloog Pierre Van Damme: "Het gaat om een voorlopig advies"

Vaccinoloog Pierre Van Damme, die lid is van de Hoge Gezondheidsraad die het advies over AstraZeneca aan minister Vandenbroucke heeft verstrekt, benadrukt dat het om een voorlopig advies gaat, in afwachting van meer onderzoek. De volgende dagen zal de Taskforce Vaccinatie zich nu buigen over het feit of de vaccinatiestrategie al dan niet herbekeken dient te worden.

"Het gaat om een voorlopig advies", verduidelijkt Van Damme. "We zullen dat advies herbekijken als er meer gegevens voorhanden zijn over het vaccin en de werkzaamheid bij oudere personen." Concreet loopt er momenteel in de Verenigde Staten nog een studie naar de effectiviteit bij de oudere doelgroep. Daarnaast wacht de Hoge Gezondheidsraad ook op resultaten uit het Verenigd Koninkrijk, waar het vaccin reeds op grote schaal bij 65-plussers wordt toegediend. "Al moeten we er daar wel rekening mee houden dat er soms geschoven wordt met de timing van de toediening van de tweede dosis en er ook vaccins uitgewisseld worden (verschillende vaccins die door elkaar worden gebruikt, red.)", aldus Van Damme.

Of de vaccinatiecampagne nu deels overhoop moet worden gehaald, is een gegeven waar de Taskforce Vaccinatie zich de komende dagen over zal buigen. "We zullen nu met de Taskforce moeten bekijken hoe we dit advies zullen vertalen naar de uitvoering en aan wie en hoe we het AstraZeneca-vaccin zullen toedienen", klinkt het. De beslissing van de Taskforce zou er tegen het einde van de week moeten zijn.

Viroloog Johan Neyts: "Goeie beslissing om AstraZeneca-vaccin voorlopig niet aan 55-plussers toe te dienen"

Viroloog Johan Neyts juicht de beslissing van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) om het coronavaccin van AstraZeneca voorlopig niet aan mensen ouder dan 55 toe te dienen toe. "Ik denk dat dit de juiste beslissing is", zegt hij in "Terzake". "De beste vaccins, die van Moderna en Pfizer-BioNTech, bieden 94 tot 95 procent bescherming. Hou die voor de meest kwetsbare mensen, de oudere mensen in onze maatschappij."

"Het vaccin van AstraZeneca, daarvan weten we dat het een bescherming van 62 procent biedt. Er komen nog data van een Amerikaanse studie bij 65-plussers, maar ik verwacht niet dat het plots beter zal werken bij ouderen dan bij mensen jonger dan 55. Eigenlijk wisten we dit al op 8 december, toen de resultaten van de fase 3-studie van AstraZeneca naar buiten kwamen. Twee maanden later is er volgens mij niet veel veranderd."

Bekijk hier een fragment uit het gesprek met Johan Neyts in "Terzake":

Videospeler inladen...

Geen mondmaskers in tv-studio's VRT: "Genoeg ventilatie en voldoende afstand"

De VRT heeft ervoor gekozen om in de tv-studio's tot nader order geen mondmaskers te dragen, omdat de veiligheidsvoorschriften zoals ze nu bestaan voldoende bescherming bieden. Presentatoren en gasten zitten op voldoende afstand van elkaar aan verlengde tafels, en er is ook voldoende ventilatie. Op dit moment is dat voldoende, zeggen virologen. De huidige regeling kan aangepast worden, als het Overlegcomité hierover nieuwe beslissingen zou nemen. 

Lees meer in dit artikel:

Russisch coronavaccin meer dan 91 procent doeltreffend, ook bij 60-plussers

Spoetnik V, het coronavaccin dat Rusland heeft ontwikkeld, biedt 91,6 procent bescherming tegen COVID-19. Dat blijkt uit de eerste tussentijdse resultaten bij 20.000 proefpersonen. Het vaccin zou ook volledig beschermen tegen de ernstige vorm van COVID-19 en goed werken bij 60-plussers. Ons land heeft (nog) geen bestellingen geplaatst voor het vaccin.

Lees meer in dit artikel:

Ook Frankrijk raadt AstraZeneca-vaccin af voor 65-plussers

Steeds meer Europese landen raden het gebruik van het AstraZeneca-vaccin af voor 65-plussers. Op dezelfde dag dat het Zweedse gezondheidsagentschap aanbevolen heeft om het vaccin van het Brits-Zweedse farmabedrijf voorlopig enkel toe te dienen aan mensen onder 65 jaar, doet Frankrijk hetzelfde. De Haute autorité de santé (HAS) zegt dat er nog te weinig gegevens beschikbaar zijn voor de leeftijdscategorie boven de 65.

"Er ontbreken nog gegevens voor patiënten van 65 en ouder", zegt Dominique Le Gulude, voorzitter van de gezondheidsraad. "Die komen binnen in de loop van de komende weken maar voorlopig raden wij enkel aan om mensen jonger dan 65 te vaccineren."

Ook Duitsland wil het AstraZeneca-vaccin niet gebruiken bij 65-plussers. Italië raadt het maar aan voor mensen tot 55 jaar. In Groot-Brittannië wordt het wel voor alle leeftijden gebruikt. Het bedrijf zelf staat ook achter het gebruik van zijn vaccin bij alle leeftijdsgroepen.

Captain Sir Tom Moore (100) sterft aan de gevolgen van COVID-19

In het Verenigd Koninkrijk is Captain Sir Tom Moore (100) overleden. Dat melden zijn dochters. Hij stierf aan de gevolgen van COVID-19. Vorig jaar wist hij miljoenen euro's in te zamelen voor Britse gezondheidswerkers door rondjes in zijn tuin te stappen met zijn wandelrek.

Lees meer in dit artikel:

Van Gucht over nieuw advies over mondmaskers: "Vooral belangrijk in kleine ruimtes waar mensen urenlang samenzitten"

Het nieuws advies van de Risk Assessment Group om op kantoor altijd een mondmasker te dragen, is vooral van toepassing in kleine ruimtes waar mensen urenlang samenzitten en waar ventilatie moeilijk is. Dat zegt viroloog Steven Van Gucht in "De wereld vandaag" op Radio 1.

"De werkvloer blijft een belangrijke plek van besmetting", zegt hij. "Meer dan een op de vier vastgestelde klusters ontstaan op de werkvloer. Je kan niet alle risico's wegnemen, maar op dit moment kunnen vooral de aerosolen of virusdampen problemen geven. Dit is zeker zo in kleine ruimtes met lage plafonds waar meerdere mensen urenlang samenwerken. Daarin kunnen virusdampen zich opbouwen."

"Je kan dit voorkomen door een goeie ventilatie, daar hameren wij altijd al op, maar dat is niet altijd mogelijk. Dan kunnen maskers helpen. Je vermindert de ontwikkeling van aerosolen omdat de druppels die we uitstoten worden gevangen vooraleer ze tot erg fijne druppels kunnen verdampen."

Mondmaskers in TV- of radiostudio's dragen, hoeft volgens Van Gucht niet, als bepaalde voorwaarden worden opgevolgd. "Gesprekken in uitzendingen duren meestal maar een paar minuten. In praatprogramma's loopt dat soms wel op tot een half uur, maar naar mijn ervaring zijn studio's erg grote ruimtes die erg goed geventileerd zijn. De afstand tussen mensen is er ook minstens twee meter."

Meest gelezen