Economie eurozone met bijna 7 procent gekrompen in 2020 door corona

Het coronavirus weegt tot op vandaag op de economische groei van de eurozone. Uit cijfers van Eurostat blijkt dat de Europese economie in 2020 is gekrompen met bijna 7 procent.

Dat de economie van de eurozone vorig jaar gekrompen is, zal velen niet verbazen. Al leek het even in de goede richting uit te gaan in het najaar van 2020. In het derde kwartaal werd er immers een groei opgetekend van 12,4 procent nadat er in het tweede kwartaal nog een terugval was van 11,8 procent.

Strengere coronamaatregelen

Uiteindelijk viel de economische groei in het vierde kwartaal terug met 0,7 procent. Tijdens de wintermaanden waren veel landen genoodzaakt om de maatregelen te verstrengen. Zo kregen we opeens te maken met allerhande varianten van het coronavirus, waaronder de Zuid-Afrikaanse en Britse variant. Over het volledige jaar is de economie van de eurozone gekrompen met 6,8 procent.

Vraag is hoe sterk de heropleving van de economie zal zijn de komende maanden. De start van de vaccinatiecampagnes in verschillende landen stemt de experts positief, maar ze maken zich tegelijk zorgen over de productievertragingen. Zo waren er in januari al vertragingen bij Pfizer en Moderna.

Eind januari was er ook nog het dispuut tussen de EU en AstraZeneca over het lage volume aan vaccinleveringen. Pfizer en AstraZeneca hebben ondertussen wel al bevestigd dat ze in de nabije toekomst meer dosissen zullen leveren aan de EU.

Varianten corona

Ook de varianten van het coronavirus zullen de komende maanden een belangrijke rol blijven spelen. Die zijn doorgaans besmettelijker waardoor in sommige landen het aantal besmettingen stevig oploopt. Er wordt onderzocht in welke mate de vaccins effectief zijn tegen die varianten. Volgens de producenten Pfizer en BioNTech werkt hun vaccin alvast tegen de Britse en Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus.

‘Aangezien er nog steeds strikte maatregelen nodig zijn om het virus onder controle te krijgen en de vaccinatieprogramma’s slechts langzaam vorderen, zal de economische activiteit in de hele regio nog wel enige tijd zeer gematigd blijven’, laten de analisten van Capital Economics, een adviesbureau voor economisch onderzoek, in reactie op de cijfers weten.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft zijn groeiverwachtingen voor de eurozone voor 2021 met 1 procentpunt verlaagd tot 4,2 procent. Het IMF verwacht dat de wereldeconomie dit jaar zal groeien met 5,5 procent. Dat zijn 30 basispunten meer dan de vooruitzichten in oktober vorig jaar.

Meer