Nog veel wantrouwen over vaccin, zelfs onder zorgpersoneel. “Er doen heel wat idiotieën de ronde”

Themabeeld ©  BELGA

Bron: eigen berichtgeving, De Standaard

Uit een peiling van Test Aankoop blijkt dat nog heel wat wantrouwen heerst rond de vaccinatie tegen het coronavirus. Dat komt vooral omdat mensen zich niet voldoende geïnformeerd voelen, met als gevolg dat slechts 4 op 10 in de peiling aangeeft bereid te zijn zich onmiddellijk te laten inenten. Zelfs een opvallend groot deel van het Waalse en Brusselse zorgpersoneel ziet een prik niet zitten.

De representatieve peiling van Test Aankoop werd afgenomen tussen 15 en 20 januari bij meer dan duizend Belgen. Uit die bevraging blijkt vooral een nood aan informatie en transparantie over eventuele bijwerkingen en de aankoop van vaccins, om het vertrouwen op te krikken. “Test Aankoop roept de overheden op om transparanter te handelen en nog verder te gaan in hun inspanningen om de bevolking in te lichten”, klinkt het.

Zeven op tien Belgen wil zich laten vaccineren, maar slechts vier op tien is bereid om dat onmiddellijk te doen. Drie op tien wacht liever eerst nog even af, om de mogelijke bijwerkingen te bekijken. Twee op tien zegt stellig geen prik te willen krijgen. De belangrijkste redenen die werden vermeld bij zij die zich niet zo snel mogelijk willen laten vaccineren, zijn de angst voor bijwerkingen (61%), het niet behoren tot een risicogroep (28%) en gebrek aan vertrouwen in het ontwikkelings- en goedkeuringsproces van de vaccins (31%).

Themabeeld ©  Boumediene Belbachir

Ook zorgpersoneel twijfelt

Intussen wil ook een groot deel van het Waalse en Brusselse rusthuispersoneel zich niet laten vaccineren. In Brussel laat naar schatting zo’n veertig procent zich niet inenten. “We doen er alles aan om hen te overtuigen: de directie laat zich inenten voor het oog van het personeel om te tonen dat het veilig is”, zegt Vincent ­Frédéricq, de secretaris-generaal van Femarbel, een vereniging van ­privérusthuizen, aan De Standaard. ”We organiseren webinars waarin experts haarfijn uitleg geven over de vaccins en alle vragen beantwoorden. Maar blijkbaar laten velen zich vooral ­beïnvloeden door de idiotieën die de ronde doen.” Een van die valse geruchten is dat de vruchtbaarheid door het vaccin in het gedrang komt.

In Vlaanderen ligt de bereidheid tot vaccinatie onder het zorgpersoneel wel hoger.

bekijk ook

ZO ZIT DAT. Hoe werkt een mRNA-vaccin? En waarin verschilt dat van een traditionele versie?

ZO ZIT DAT. Zo weert ons lichaam een virus af

ZO ZIT DAT. Hoe werken vaccins?

 (sir)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen