Direct naar artikelinhoud
Energie

Windmolenparken op zee zorgen voor stijging in energiefactuur

Beeld ter illustratie.Beeld Photo News

De energiefactuur is een beetje duurder geworden. Door een verhoging van de bijdragen aan windmolenparken op zee, stijgt de rekening voor een gezin met een gemiddeld verbruik zo’n elf euro per jaar. Vlaams minister voor Energie Zuhal Demir (NV-A) legt de schuld bij haar federale collega Tinne Van der Straeten (Groen). Onterecht, klinkt het daar.

Concreet gaat het over de heffing voor de certificaten van de offshore windmolenparken. Die taks, die deel uitmaakt van de energiefactuur en elk jaar opnieuw wordt bepaald, gaat omhoog. Per Megawattuur (MWh) stijgt de heffing van 9 naar 11,6 euro, exclusief btw. Voor een gemiddeld gezin dat 3,5 MWh verbruikt, wordt de factuur nu zo’n 11 euro duurder.

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) hekelde woensdag dat die beslissing op stiekeme wijze genomen zou zijn. Niks van aan, klinkt het op het kabinet van Van der Straeten (Groen). “Dit is de uitvoering van beslist beleid van de vorige regering, mét N-VA, die het financieringsmechanisme voor de eerste offshore heeft beslist. Het gaat om een technische doorrekening op basis van de CREG, de onafhankelijke energieregulator.”

Groen-Fractieleider Björn Rzoska vindt de commentaar over het gebrek aan communicatie onzinnig. “Minister Demir geeft kritiek op een beslissing van vorige federale regering waar ze als staatssecretaris deel van uitmaakte. Bovendien bestaat de energiefactuur uit bijna de helft Vlaamse taksen en heffingen, federaal ongeveer 12 procent. In plaats van naar anderen te wijzen, zou ze beter voor eigen deur vegen en een oplossing uitwerken voor de getroffen zonnepaneeleigenaars.”