Direct naar artikelinhoud
Onderwijs

Weyts investeert miljoenen om leerkrachten uit pensioen te halen

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts.Beeld Photo News

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) maakt 10 miljoen euro vrij om extra helpende handen te kunnen inschakelen in de klas. Hij roept gepensioneerden, deeltijdse leerkrachten en iedereen met een pedagogisch diploma op om zich aan te bieden in de scholen. Dat schrijven de kranten van Mediahuis vandaag.

en

De leerachterstand is te groot, leerkrachten krijgen die dit jaar niet meer weggewerkt, zo waarschuwden onderwijsexperts deze week. Ze stelden daarom voor om leerstof te schrappen, maar dat zag Weyts niet zitten.

Daarom trekt hij nu 10 miljoen euro uit om bijvoorbeeld leerkrachten zonder voltijdse ­opdracht of recent gepensioneerde leerkrachten te laten bijspringen tijdens en buiten de lesuren. “Het is alle hens aan dek”, zegt Weyts. “Onze leerkrachten sloven zich al maanden uit: ze kunnen elke hulp gebruiken in onze strijd tegen de leerachterstand. Ik doe een oproep aan iedereen met een pedagogisch bekwaamheids­bewijs: als je kunt helpen, bied je dan aan.”

Krokusvakantie tot einde schooljaar

Het nieuwe initiatief gaat in na de krokusvakantie en loopt nog tot het einde van het schooljaar, op 30 juni. Wie wil helpen, kan zich simpelweg aanbieden in de scholen. De minister verzekert dat er geen ellenlange rapporten of ingewikkelde aanvraagprocedures zullen komen.

Bij Katholiek Onderwijs Vlaanderen zijn ze tevreden met het initiatief. “Op korte termijn gaat het zeker helpen. Ook omdat scholen de middelen zelf kunnen inzetten waar nodig”, zegt topman Lieven Boeve.

Essentiële derden

Is het niet vreemd om extra mensen in scholen binnen te brengen op een moment dat de hele maatschappij het aantal contacten probeert te beperken? Al helemaal wanneer het om ouderen gaat, die we toch extra moeten beschermen? “In dit geval gaat het over de zogenoemde ‘essentiële derden’”, zegt Weyts in ‘De ochtend’ op Radio 1. “Maar uiteraard moet je alle veiligheidsmaatregelen in acht nemen.”