©  Joris Herregods

Langverwachte uitspraak over wet op havenarbeid op komst volgende week

Volgens de socialistische vakbond BTB volgt op 11 februari de langverwachte uitspraak van het Europees Hof van Justitie over de Belgische wet op de havenarbeid. De beslissing kan aanzienlijke gevolgen hebben voor de manier waarop havenarbeiders worden aangeworven.

Christoph Meeussen

De Belgische regeling voor de havenarbeid bepaalt dat bedrijven in het havengebied verplicht zijn om met erkende havenarbeiders te werken. Dat sociaal statuut biedt extra bescherming.

Die regeling kent meerdere tegenstanders bij bedrijven, onder meer bij de Katoen Natie-groep van zakenman Fernand Huts. Het leidt tot een meerkost tegenover bedrijven buiten het havengebied.

De vakbonden wijzen dan weer op de voordelen. Volgens hen zorgt het systeem onder meer voor extra productiviteit en veiligheid.

“De uitspraak wordt verwacht op 11 februari aanstaande, en de Belgische rechtsinstanties zullen hierover later een uitspraak moeten doen. Ondertussen zullen de juristen van alle partijen de zaken analyseren en later opnieuw bepleiten bij de betrokken rechtbanken”, klinkt het in een pamflet van de socialistische vakbond aan haar leden.

“Nogmaals, de wet-Major op zich en de erkenning worden niet in vraag gesteld, maar bepaalde erkenningsprocedures blijkbaar wel. Wat uiteraard ook een reden is om waakzaam te zijn.”

De Belgische regeling rond de havenarbeid werd na protest in 2016 nog aangepast door toenmalig minister van Werk Kris Peeters (CD&V). Die aanpassingen zijn voor Europa mogelijk niet voldoende.

De advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie – die een voorlopige beoordeling doet – zei in zijn standpunt alvast wel dat er een probleem is als er sprake is van een gesloten aanwervingsmechanisme, onder controle van vakbonden en werkgevers. Dat systeem zou de Europese regels over vrijheid van vestigingen en ondernemingen ongeoorloofd beperken. (cm)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER