Artsensyndicaten roepen regering op om per leeftijdscategorie te vaccineren: “Afbakening van risicopatiënten zal meer schadelijke dan gunstige gevolgen hebben”

Themabeeld ©  AFP

De Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS) roept de overheden op om te vaccineren per leeftijd en de afbakening van risicopatiënten met onderliggende aandoeningen los te laten. “In theorie is dat weliswaar een goed idee, maar in de praktijk zal dat tot zoveel problemen leiden dat het meer schadelijke dan gunstige gevolgen zal hebben”, klinkt het in een mededeling.

jvh
Bron: BELGA

Volgens BVAS zullen veel risicopatiënten vergeten worden bij de samenstelling van een lijst. Als men een overzicht zou maken op basis van de voorgeschreven medicijnen om risicopatiënten te screenen, zullen bijvoorbeeld obese patiënten uitgesloten worden.

LEES OOK. Coronavaccin? Lijst met risicogroepen die bepaalt welke patiënten voorrang krijgen, ligt klaar

Of als men de lijst samenstelt op basis van diagnoses uit elektronische medische dossiers van huisartsen zullen ook heel wat mensen uit de boot vallen. Zo heeft ongeveer de helft van de Brusselaars niet eens zo’n elektronisch medisch dossier, stelt de vereniging. “De enige manier om eerlijk te blijven en niemand te vergeten, zou zijn om een computerprogramma te ontwikkelen”, klinkt het, maar dat is niet realistisch op korte termijn.

LEES OOK. Voorrang bij vaccinatie voor risicopatiënten klinkt mooi, maar huisartsen zien nu al verschillende problemen: “Helse taak om ze snel op te sporen” (+)

Bovendien kan volgens BVAS een lijst van patiënten ook stigmatisering veroorzaken. “In het voorgestelde systeem kan iedereen alleen al aan de hand van de vaccinatiedatum weten dat de persoon die voor hem staat aan een ziekte lijdt, omdat hij voorrang heeft gekregen. Stelt u zich de gevolgen eens voor als morgen deze vaccinatiedatum moet worden meegedeeld om een baan te krijgen of om andere redenen”, luidt de redenering.

“Het is dringend noodzakelijk om de bevolking te vaccineren en niet om na te denken over hoe de vaccinatiecampagne nog complexer kan worden gemaakt”, besluit BVAS.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen