Direct naar artikelinhoud
Zaak-Reuzegom

KU Leuven stuurt Reuzegom-leden weg die betrokken waren bij fatale doop Sanda Dia

Archiefbeeld: een wake voor Sanda Dia, op 4 september in Leuven.Beeld Photo News

De 7 studenten die betrokken waren bij de zaak-Reuzegom worden weggestuurd van de KU Leuven. Ze mogen zich voor een aantal jaar niet meer inschrijven aan de KU Leuven, sommigen nooit meer. 

en

Met de beslissing van het Gemeenschappelijk Bureau van de KU Leuven als onafhankelijk beroepsorgaan, zijn de tuchtprocedures van de universiteit in de zaak rond de fatale doop afgerond.

“We hebben met de beroepscommissie per student het dossier opnieuw onderzocht, de studenten gehoord en de definitieve sancties vastgelegd. De 7 studenten worden voor een aantal jaren weggestuurd, sommigen definitief”, zegt vicerector Onderwijsbeleid Tine Baelmans, die ook voorzitter is van de beroepscommissie.

Sanda Dia (20) overleed op 7 december 2018 na een extreem zwaar doopritueel van de club Reuzegom. Hij werd verplicht om liters alcohol te drinken, kreeg grote hoeveelheden visolie toegediend, er werd op hem geürineerd, en hij moest urenlang in een put met ijskoud water zitten.

 “We beseffen dat geen enkele sanctie of procedure het verdriet om Sanda kan wegnemen”, stelt Baelmans. “We moeten als universitaire gemeenschap het drama samen een plaats geven. We mogen Sanda en wat er gebeurde nooit vergeten.”

‘Ogen openen’

Voor de moeder van Sanda Dia is het fijn om te weten dat de KU Leuven deze zaak “heel serieus neemt”. Dat zegt haar advocate, Lieve Pepermans. Bij monde van haar advocaat zegt Sanda Dia’s moeder ook dat deze beslissing hopelijk de ogen opent van andere studenten, voor ze aan een doop beginnen. “Er is geen enkele straf of maatregel die ervoor zorgt dat Sanda terugkomt”, zegt Pepermans.

De KU Leuven voerde in 2019 al een tuchtrechtelijk onderzoek. De betrokken studenten kregen toen “op basis van de toen beschikbare informatie” een maatschappelijke taakstraf en moesten een paper schrijven. Vanuit verschillende hoeken kwam er toen kritiek omdat die tuchtmaatregelen te licht zouden zijn.

In september startte de universiteit een nieuw tuchtonderzoek tegen de 7 nog ingeschreven studenten die betrokken waren bij de zaak-Reuzegom, nadat de universiteit zich belanghebbende partij had gesteld en inzage in het strafrechtelijk dossier had gevraagd en gekregen.