©  BELGA

Steven Van Gucht: “Duidelijke verbetering in woonzorgcentra”

Het aantal overlijdens in de woonzorgcentra neemt week na week af. Laat het effect van de vaccinaties zich al voelen? ‘De trend begon al voor de vaccinaties, maar we zien toch een duidelijke verbetering. Analyses zijn lopende", antwoordt viroloog Steven Van Gucht voorzichtig.

LEES OOK. De kappers mogen open, maar wie nog? “Het gaat lelijk clashen op het Overlegcomité”

LEES OOK. Voor het eerst in bijna een maand dalen besmettingscijfers in Limburg

De toestand in de woonzorgcentra blijft stabiel. Grote uitbraken blijven zeldzaam. Het aantal nieuwe bevestigde gevallen stijgt lichtjes, maar het aantal overlijdens in de Belgische woonzorgcentra neemt week na week af. Ligt dat aan de vaccinaties? "De verbetering van de situatie in de woonzorgcentra is een trend die al begon voor de vaccinaties van start gingen", benadruk Van Gucht. "We zijn bezig met analyses, maar die vragen meer tijd. Weliswaar is er een duidelijke verbetering te merken."

Toename Britse variant vertraagt

"De toename van de besmettingscijfers in België vlakt af, terwijl de daling van de ziekenhuisopnames vertraagt", meldt viroloog Steven Van Gucht voor Sciensano. "De plateaufase houdt verder aan. De vergelijking met andere landen spreekt boekdelen: sinds november is de curve bij ons stabiel, in sterke tegenstelling met andere landen. Daar mogen we trots op zijn."

Het aandeel van de Britse variant in de besmettingen is nu 16 procent. "In vergelijking met de eerste weken lijkt die toename wat te vertragen", aldus de viroloog.

Meer dan een kwart Walen heeft antistoffen in het lichaam

Zo"n 20 procent van de Belgen lijkt al antistoffen te hebben aangemaakt tegen het coronavirus, aldus Van Gucht. Antistoffen blijven maanden tot jaren in het bloed na een besmetting en geven dus goed aan of iemand is blootgesteld aan het coronavirus. In België wordt daarom het bloed van bloedgevers en zorgkundigen systematisch onderzocht op antilichamen.

Ondanks het stabiele cijfer, zijn vooral de regionale verschillen opvallend. Zo blijkt al 27 procent van de Walen antistoffen te hebben. "Te weinig voor groepsimmuniteit", waarschuwt Van Gucht nog.

Sterke regionale verschillen

Over heel België gezien stijgen de nieuwe besmettingen met 5 procent. Ook hier zijn er grote regionale verschillen te zien. In Wallonië nemen de besmettingen nemen toe met 20 procent. De sterkste stijging deed zich voor in de provincie Waals-Brabant (+41 procent). In Vlaanderen stabiliseert het aantal nieuwe besmettingen. Dat is grotendeels te wijten aan een daling met 7 procent in Limburg.

Gevraagd naar een verklaring moet de viroloog het antwoord schuldig blijven. "Die regionale verschillen hoeven niet noodzakelijk een trend op lange termijn te betekenen. Tot recent zagen we bijvoorbeeld een felle stijging in Limburg."

Kinderen en tieners

"De hoogste stijging zien we nog altijd bij kinderen en tieners, al is het minder uitgesproken dan de voorbije paar weken. Een kwart van de nieuwe besmettingen doen zich voor bij hen. De piek ligt bij de elfjarigen", vult Van Gucht nog aan.

Yves Stevens van het crisiscentrum juicht niettemin toe dat vele duizenden jongeren zich dit weekend weer kunnen uitleven. Hij maakt zich sterk dat de activiteiten in alle veiligheid zullen kunnen doorgaan dankzij de voorbereidingen van vrijwilligers.

LEES OOK. Steven Van Gucht reageert gepikeerd op kritiek van Waalse viroloog: “Nonsens”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer