Direct naar artikelinhoud
Proces-De Pauw

Advocaten van vrouwen in zaak-De Pauw over Telefacts-reportage: ‘Bijzonder kwalijk voor slachtoffers en proces’

Bart De Pauw.Beeld Photo News

De reportage over de zaak-Bart De Pauw in Telefacts Nu, die gisteren werd uitgezonden, ‘minimaliseert de feiten en is bijzonder kwalijk voor de slachtoffers in deze zaak en voor slachtoffers in het algemeen’. Dat stellen Christine Mussche en An-Sofie Raes, advocaten van de negen betrokken vrouwen, in een persbericht. 

In de reportage werden enkele fragmenten uit een gesprek tussen de VRT en De Pauw weergegeven, net als enkele sms-conversaties tussen De Pauw en enkele burgerlijke partijen.

De twee advocaten van de slachtoffers zijn allerminst tevreden met de uitzending van de reportage. “Wij betreuren ten zeerste dat dhr. De Pauw en zijn entourage er opnieuw voor kiezen om hun pleidooi in de media te voeren, in een poging de publieke opinie te bespelen”, klinkt het. 

Ook de slachtoffers werden door Telefacts Nu gecontacteerd met de vraag om mee te werken aan een reportage. “Zij hebben dit allemaal geweigerd uit respect voor het gerecht. De slachtoffers vinden het belangrijk dat het proces op een serene manier in de rechtbank kan gevoerd worden.”

De advocaten spreken van “een slag in het gezicht voor de slachtoffers in deze zaak in het bijzonder, maar eigenlijk voor alle slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag”. “Het is de zoveelste keer dat de feiten worden geminimaliseerd, verdraaid en uit hun context gehaald. Dit is bijzonder kwalijk voor het eigenlijke proces dat nog gevoerd moet worden. Het gerecht oordeelde dat er voldoende bezwaren bestaan tegen Dhr. De Pauw om hem door te verwijzen naar de correctionele rechtbank, voor de belaging en elektronische overlast van dertien vrouwen.”

De Pauw moet - wellicht dit najaar - voor de correctionele rechtbank van Mechelen verschijnen op beschuldiging van belaging en overlast door gebruik van elektronische communicatiemiddelen. Daarnaast startte hij zelf een proces op tegen de VRT, omdat hij meent dat de VRT de samenwerking ten onrechte stopzette. Hij eist een schadevergoeding voor zichzelf, zijn gezin en zijn bedrijf van 12 miljoen euro aan reputatieschade.

Video: echtgenote van Bart De Pauw spreekt in Telefacts

Video wordt geladen...