© Sea Shepherd

Limburger zet zich in tegen afslachting 300 dolfijnen in ‘baai des doods’

In en rond de Japanse baai Taiji worden dolfijnen massaal door vissers samengedreven en afgeslacht. Een recordaantal van 300 dolfijnen werd ingesloten in de beruchte baai, meldt de nonprofit organisatie Sea Shepherd. Enkel de mooie en jonge exemplaren overleven de slachting. Het vlees van de afgeslachte dieren wordt als voedsel voor mens en dier gebruikt. De praktijken zijn al bezig van september en duren nog tot maart.

MoLa

© Sea Shepherd

De baai in Taiji, ook wel de baai des doods genoemd, kleurt rood van het bloed. In Japan mogen vissers gedurende zeven maanden dolfijnen samendrijven in netten, om ze te slachten en door te verkopen aan dolfinaria. “Met afslachten, bedoelen we echt afslachten”, zegt Paul Dingens uit Heppen, activist van Sea Shepherd, een organisatie die zich inzet om al het leven in de zee te beschermen. “De beestjes lijden enorm veel pijn. Met een stalen pin, wordt in de rug van de diertjes geboord. De diertjes sterven niet onmiddellijk, maar moeten een helse doodstrijd voeren die tot twintig minuten duurt. Anno 2017, is dit soort gruwelijkheden ongehoord.” Enkel mooie en jonge exemplaren overleven de gruwel. “De mooie exemplaren worden aan dolfinaria verkocht. De jonge dolfijntjes worden terug losgelaten. Maar omdat ze zonder hun ouders niet kunnen overleven, duurt het niet lang voor ook zij sterven.”

© HBvL

Traditie

De beesten worden door de vissers naar de baai gevoerd. “Daarvoor gebruiken ze stalen buizen, waar een verschrikkelijk geluid van weerklinkt. Ze drijven de dolfijnen zo de baai in”, zegt Dingens. De autoriteiten en de vissers van Taiji zeggen dat de activiteit hoort bij de Japanse traditie. “Onzin”, noemt Dingens de verklaring. “Het hoort absoluut niet tot de traditie. Wel is het lucratief. Dolfijnen worden wereldwijd als zeer sympathiek beschouwd door de beroemde soapserie ‘Flipper’. Door de gelaatsuitdrukking van het beestje, lijkt het alsof de dolfijn lacht. Maar dat is gezichtsbedrog. Om het dier bepaalde trucjes te laten uitvoeren, wordt het uitgehongerd. Anders spring een dolfijn niet door een hoelahoep.” Niet enkel dolfinaria, maar steeds meer individuen schaffen zich een dolfijn aan. “Als statussymbool. Rijke Chinezen en oliesjeiks uit het Midden-Oosten kopen een dolfijn om er mee uit te pakken. Een goedgetrainde dolfijn kan tot 115.000 euro opbrengen. De Japanners zeggen ook dat ze dolfijnenvlees eten? Dat klopt ook niet. Slechts een klein deel van de bevolking eet dolfijnenvlees. De rest wordt als voedsel voor honden gebruikt.”

Over de bloederige praktijken in de baai van Taiji is een documentaire The Cove gemaakt. De documentaire zorgde voor wereldwijde verontwaardiging. “Jaarlijks doden Japanse vissers in totaal duizenden dolfijnen, dit moet stoppen”, aldus Dingens.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer