Scoren met spruitjes? Foodie Sonja Peeters gaat origineel aan de slag met de wintergroente
Spruitjes zijn weer volop te verkrijgen. En da’s goed nieuws. Wist je dat je maar vier spruitjes hoeft te eten om aan je dagelijkse dosis vitamine C te komen? Hoewel niet iedereen fan is, kun je met een goede bereiding verrassend lekker uit de hoek komen! Foodstylist Sonja Peeters toont hoe. En wie weet ... kan je zelfs je kroost overtuigen.
HARTIGE SPRUITJESBEIGNETS MET ROOMKAASSAUSJE
Voor 4 personen • 35 min.
• 1 courgette • 2 lente-uitjes, gesnipperd • 2 teentjes knoflook, geperst • 250 g spruitjes, geraspt • handvol basilicumblaadjes, fijngehakt • bosje waterkers • 50 g geraspte mozzarella • 50 g geraspte Parmezaanse kaas • 3 eieren • 100 g bloem • 2 el melk • olijfolie • peper en zout
Voor het sausje:
150 g roomkaas • 1 tl mierikswortelcrème • 2 el citroensap • 1 el citroenrasp • 1 el fijngehakte peterselie
Zo ga je te werk
1. Rasp de courgette en knijp er zoveel mogelijk vocht uit. Meng er alle andere ingrediënten, behalve de olijfolie, onder. Kruid met peper en zout. Bak in hete olijfolie kleine, goudkleurige beignets van het beslag. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
2. Meng alle ingrediënten voor het sausje. Kruid met peper en zout. Serveer de beignets warm samen met wat waterkers, het dipsausje en extra partjes citroen.
KROKANTE GRATIN VAN SPRUITJES EN PANCETTA
Voor 4 personen • 45 min.
• 150 g pancetta, in blokjes • 800 g spruitjes • 2 sjalotten, gesnipperd • 2 teentjes knoflook • 3 el boter • 2 el verse tijmblaadjes • snuifje nootmuskaat • 250 ml room • 60 g geraspte halloumi • 40 g geraspte gruyère • handvol peterselie • 2 lente-uitjes, in schuine ringen • boter • peper en zout
Zo ga je te werk
1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Bak de pancetta goudbruin en krokant in een droge koekenpan.
2. Maak de spruitjes schoon en halveer ze. Blancheer ze 5 minuten in gezouten water. Giet af.
3. Bak de sjalotten met de look in boter glazig. Voeg de spruitjes en tijm toe. Kruid met nootmuskaat, peper en zout. Roerbak 6 minuten. Schep daarna alles in een ovenschaal.
4. Giet de room in de ovenschaal. Bestrooi met de pancetta en de twee kazen. Zet 20 minuten in de oven tot de korst mooi goudbruin is. Werk af met de peterselie en lente-ui.
TIP: Ben je geen liefhebber van de typische koolsmaak, kies dan voor kleinere exemplaren. Grote spruiten zijn krachtiger van smaak.
ZOUTE PANNENKOEKJES MET SPRUITJESSALADE
Voor 4 personen • 40 min.
• 200 g bloem • 2 eieren • 550 ml melk • 150 g kastanjechampignons, in plakjes • 250 g spruitjes, in plakjes • 100 g feta, verbrokkeld • 80 g gemengde salade • 1 el witte wijnazijn • 2 el hazelnoten, fijngehakt • honing • olijfolie • peper en zout
Zo ga je te werk
1. Klop een glad beslag van de bloem, eieren, melk, 4 el olijfolie en een snuf zout. Bak in olijfolie een achttal pannenkoekjes van het beslag.
2. Bak de champignons in olijfolie goudbruin. Voeg de plakjes spruiten toe en roerbak 6 minuten. Kruid met peper en zout. Verwarm de oven voor op 180 °C.
3. Schep het champignon-spruitjesmengsel op de pannenkoekjes, verdeel er de feta over en vouw ze in vieren. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en zet 5 minuten in de oven.
4. Hussel de gemengde sla met wat olijfolie en de witte wijnazijn en kruid met peper en zout. Verdeel de pannenkoekjes over de borden. Werk af met de gemengde sla en bestrooi met de hazelnoten. Druppel er wat honing over en serveer meteen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
In de ranglijst van beste voedingsstijlen voor 2022 scoort dit alwéér het hoogst
-
Voor de twijfelaars die niet willen kiezen tussen koffie of thee is er de ‘London Fog Tea Latte’. Zo maak je het
Elke ochtend hetzelfde dilemma: begin ik mijn dag met thee of koffie? Voor de eeuwige twijfelaars is er de London Fog Tea Latte. Het is een combinatie van zwarte thee, gestoomde melk en vanillesuiker en helemaal niet moeilijk te maken, zo blijkt. Wij tonen je hoe. -
HLN Shop
Ga voor schoonheid én degelijkheid: in vijf stappen naar jouw ideale e-bike
Wie het aangename aan het nuttige wil koppelen bij het kiezen van een tweewieler, gaat voor een elektrisch exemplaar en raakt zo in één beweging ook razendsnel op zijn bestemming. Maar let op: de markt van de e-bikes evolueert continu en je zwemt in de keuzemogelijkheden. Waar moet je zoal op letten? HLN Shop haalt vijf aandachtspunten aan. -
-
Gen Z en millennials eten steeds minder spruitjes: wordt ’s werelds meest gehate groente binnenkort uit de keuken verbannen?
-
HLN Shop
“Gekookt zijn ze vaak echt niet lekker”: Pascale Naessens verklapt hoe je groenten wél smakelijk op je bord krijgt
Kookboekenauteur en keramiste Pascale Naessens (54) houdt van creëren. In plaats van vroeger werk heruit te geven, verschijnt nu haar eerste compilatie met de beste groenterecepten. Het eerste in een serie van vijf themaboeken waarvan het volgende helemaal rond desserts zal draaien. HLN Shop zette zich rond de tafel met de chef voor een gesprek: “Ik wil dat mensen plezier vinden in het bereiden van groenten, dat het leuk en lekker is.” -
Wel de smaak, niet de tranen: ‘Sunions’ zijn de allereerste uien op aarde waarvan je niet moet huilen
Ajuinen zijn essentieel in de keuken, ze brengen tal van gerechten op smaak. Alleen het snijden van de groente is helaas bijzonder vervelend: uien creëeren vele ongewilde tranen. Amerikaanse bedrijven hebben daar nu een oplossing voor gevonden. Ze ontwikkelden ‘sunions’, een nieuwe soort uit. Mét dezelfde zoete smaak en textuur, minus de tranen. -
Queen Elizabeth lanceert bakwedstrijd voor haar verjaardagsdessert. Dit zijn 3 geliefde recepten van de zoetekauw
-
Beter dan een bord of een bowl? ‘Blates’ veroveren onze keukentafels
-
Gezonde ‘Green Goddess Salade’ verovert TikTok: dit is het recept
Vegan, voedzaam en verrukkelijk: de green goddess-salade van foodbloger Baked by Melissa verovert de wereld. Op TikTok heeft de hashtag #greengoddesssalad al bijna 28 miljoen views. Dat je het groene gerecht in één-twee-drie op tafel tovert, verklaart ongetwijfeld gedeeltelijk het succes. Wil je zelf ook eens proeven? Wij delen het recept. -
Katerproof: pasta op een stokje, cloud bread en 4 andere TikTokrecepten die je in een wip op tafel zet
De ene na de andere voedseltrend ging het voorbije jaar viraal dankzij videoplatform TikTok. Koken is er zelfs zo’n hit, dat de makers van de app in maart 2022 ‘TikTok Kitchen’ lanceren: een delivery service die de hotste Tiktok-foodtrends aan huis bezorgt. Helaas enkel in Amerika, dus hier zal je je virale hap nog zelf in elkaar moeten boksen. Wij lijsten 6 recepten op. -
3 plantaardige recepten die non-believers overtuigen, volgens Madam Bakster, Karola’s Kitchen en Elisabeth Van Lierop
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer