Direct naar artikelinhoud
NieuwsWinterweer

Krijgen we een officiële koudegolf? KMI waarschuwt voor ijskoude week met temperaturen tot -15 graden

Het Dageraadplaats in Antwerpen.Beeld jv

Vlaanderen werd vanochtend wakker onder een laag sneeuw en het kan vandaag en morgen verder sneeuwen. De temperaturen kunnen op sommige plaatsen zelfs dalen richting -15 graden, verwacht het KMI.

en

“De komende dagen wordt het zeer koud”, zegt weerman Frank Duboccage. “We krijgen ijsdagen, waarschijnlijk heel de week. Dat wil zeggen dat de temperatuur overdag niet boven het vriespunt uitkomt. Er zijn zelfs dagen met maxima van min 5, min 6 graden. En er zijn ook nachten met minima van zelfs min 10 graden of lager.” Het KMI waarschuwt zelfs voor temperaturen tot -15 graden.

De sneeuwzone ligt op dit moment boven Nederland waar op veel plaatsen een sneeuwdek is ontstaan van 10 tot lokaal 15 cm. Vlaanderen moet het met minder stellen: een tapijt van 2 tot 6 centimeter. Daar kan de komende uren nog sneeuw bijkomen, maar het gaat om lichte sneeuwval die het witte tapijt niet erg zal aandikken.

 “Het zou kunnen dat we een officiële koudegolf krijgen”, zegt Duboccage zelfs. Daarvoor moeten we vijf dagen na mekaar ijsdagen verwerken, waarvan zeker drie nachten met minimumtemperaturen van min 10 graden of lager. “Daar gaan we toch wel heel dicht bij zitten”, aldus Duboccage. “De laatste officiële koudegolf dateert al van februari 2012", voegt de weerman er nog aan toe.

Video. ‘Het zou kunnen dat we een koudegolf krijgen’

Video wordt geladen...

Weerbericht: koude dagen en strenge nachtvorst

Zondagnamiddag blijft het bewolkt met, vooral langsheen de grens met Nederland, nog wat sneeuw. In het zuidoosten blijft het quasi droog. De temperaturen dalen lichtjes, met maxima tussen -3 graden in de Kempen en +3 graden in Belgisch Lotharingen.

Zondagavond en -nacht valt er nog wat lichte sneeuw in het noordwesten. In het zuidoosten valt er eerst nog regen, maar later ook winterse neerslag. De minima komen uit tussen -6 graden in het noorden en -1 graad in het zuiden.

Maandag blijft het koud en bewolkt met nog enkele sneeuwbuitjes in Vlaanderen en wat (smeltende) sneeuw in het zuidoosten. In Vlaanderen blijft het vriezen, met maxima tussen -6 graden in de Kempen en 0 of +2 graden in de Ardennen.

Vanaf dinsdag wordt het droger, maar staat de diepvries wijd open, vooral in de Kempen. Dinsdag blijven we onder invloed van de koude polaire luchtstroom. Overal worden ijsdagen verwacht met maxima tussen -7 graden in het noorden en -1 graad in Belgische Lotharingen. Woensdag blijft het overal vriezen bij maxima tussen -1 graad aan de kust en -8 graden in de Hoge Venen. We krijgen een strenge nachtvorst met minima tussen -6 en -12 en op sommige plaatsen (in het noorden en in Ardense valleien) zelfs koudere minima (rond -15°C). Ook donderdag en vrijdag nog steeds strenge nachtvorst met minima tussen -7 en -15°C. Het weekend wordt eveneens droog en koud.

Lees ook

Geselecteerd door de redactie