Direct naar artikelinhoud
NieuwsCoronavirus

Zuid-Afrika stopt met AstraZeneca-vaccin: ‘Niet genoeg bescherming tegen Zuid-Afrikaanse variant’

Zuid-Afrika stopt met AstraZeneca-vaccin: ‘Niet genoeg bescherming tegen Zuid-Afrikaanse variant’
Beeld AFP

Zuid-Afrika heeft het gebruik van het AstraZeneca-vaccin opgeschort nadat blijkt dat het vaccin slechts beperkte bescherming biedt tegen de Zuid-Afrikaanse coronavariant. Dat heeft de minister van Volksgezondheid Zweli Mkhize bekendgemaakt.

Het vaccin van AstraZeneca en Oxford beschermt onvoldoende tegen milde of matige ziekteverschijnselen door de variant, zo blijkt uit klinische studies. 

Het farmaceutische bedrijf zei in een reactie dat het ging om een eerste kleinschalige test onder ruim 2.000 volwassenen. Maar die eerste gegevens wijzen inderdaad op een beperkte effectiviteit tegen milde ziekte, met name door toedoen van de zogenoemde B.1.351-variant uit Zuid-Afrika.

Uit de test blijkt niet of het vaccin wel ernstige klachten zou tegengaan die tot ziekenhuisopname kunnen leiden omdat de ingeënte personen vooral jonge en gezonde volwassenen waren.

Een week geleden zijn ongeveer een miljoen doses van het vaccin aangekomen in Zuid-Afrika. De ontwikkelingen zijn een serieuze tegenslag in de bestrijding van de pandemie. In Zuid-Afrika zijn al meer dan 46.000 mensen bezweken aan het virus.

Ontwikkelaars verwachten dat ze het vaccin tegen de herfst zo hebben aangepast, dat de prik wel voldoende bescherming biedt tegen de Zuid-Afrikaanse variant.

Oxford-wetenschappers brachten vrijdag naar buiten dat het vaccin wel even effectief is tegen de Britse mutatie als tegen de oorspronkelijke virusstam waarvoor het is gemaakt.