Michaël Torfs

Stand van grondwater sterk verbeterd dankzij vele regen, "maar we zijn er nog niet"

Door de vele regen van de voorbije weken heeft het grondwater zich al voor een groot deel kunnen herstellen. Toch is bij 1 op de 3 meetpunten de stand van het grondwater nog altijd laag tot zeer laag.

BEKIJK: Hoe warmte en droogte ons kraantjeswater bedreigen. Grondwater eenvoudig uitgelegd (lees het artikel onder de video):

Videospeler inladen...

Een maand geleden stond het grondwaterpeil op 85 procent van de meetpunten nog laag tot zeer laag, op dit ogenblik is dat nog op 35 procent van de locaties het geval. "Dat is een verbetering, maar we zijn er nog niet", zei Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) in "De ochtend" op Radio 1. "Vooral in het oosten van Vlaanderen, in Limburg, is er nog een tekort. Dat komt door het reliëf."

Ondanks de vele regen die er de voorbije weken is gevallen, is er dus toch nog een tekort op 1 op de 3 meetplaatsen. "Er zijn veel mensen die me een bericht sturen: minister, nu zullen we er toch wel zijn met dat grondwater? Maar dat is dus niet zo. Het water heeft natuurlijk tijd nodig om door de bodem te sijpelen", legt Demir uit. "En de voorbije vier droge zomers maak je niet goed met een paar weken harde regen. Daarom blijft het nodig dat we maatregelen nemen."

Bij die maatregelen zit de zogenaamde betonstop of bouwshift, die ervoor moet zorgen dat minder open ruimte volgebouwd wordt, zodat regenwater beter in de grond kan sijpelen. 

"We moeten het regenwater meer ruimte geven. Dat doen we enerzijds door natte natuur aan te maken of te herstellen: moerassen en veengebieden aanleggen. Driekwart van die natte natuur is de voorbije vijftig jaar vernietigd. Daar moeten we iets aan doen. Daarnaast is er de bouwshift. De komende 20 jaar gaan we de woonreservegebieden niet bebouwen. Dat gaat om 12.000 hectare die open zullen blijven. Tegen 2040 willen we dat er zo goed als geen nieuwe bouwgrond meer gebruikt wordt", vertelt Demir. 

"We gaan nu ook de gemeentebesturen instrumenten aanreiken om die bouwshift te realiseren. Mensen moeten weer meer in de bestaande gemeentekernen gaan bouwen. Dat is goed voor het grondwater, maar ook voor het verkeer: als ze dichtbij de winkels wonen en alle verplaatsingen met de fiets of te voet kunnen doen, is dat goed nieuws."

Bekijk hier de reportage van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Lekken in de leiding

En we zullen ook zelf ons gedrag moeten aanpassen aan de toenemende droogte, zegt Demir: "Ik zie dat de bewustwording enorm groeit. Mensen plaatsen regenwaterputten, zodat ze regenwater kunnen gebruiken om hun toilet door te spoelen bijvoorbeeld. Bedrijven hergebruiken water, zodat er minder drinkwater verloren gaat." 

"Maar ook de drinkwaterbedrijven hebben een verantwoordelijkheid: er gaat nog altijd te veel drinkwater verloren door lekken in de leidingen. Daarom heb ik een tweede audit besteld om na te gaan waar de problemen zitten en welke leidingen moeten worden aangepakt. Ook tegen het wegpompen van grondwater bij bouwwerven moeten we iets doen."

En dan is er nog een heel ander probleem: als het regent, regent het meteen lang en hard. "Het probleem is dat we te maken hebben met wekenlange hevige regen. Daarom hebben we ook ingezet op voldoende buffercapaciteit met spaarbekkens en bufferbekkens, om het regenwater op te vangen en overstromingen te voorkomen."

Herbeluister hieronder het gesprek met minister Zuhal Demir in "De ochtend":

Meest gelezen