Direct naar artikelinhoud
NieuwsPolitiek

‘Als je lang wacht maak je het jezelf steeds moeilijker’: Lachaert wil duidelijkheid van Sihame El Kaouakibi

Open Vld-voorzitter Egbert LachaertBeeld © Stefaan Temmerman

Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert wil snel duidelijkheid van Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi over de mogelijke fraude met haar vzw Let’s Go Urban. ‘Als je lang wacht maak je het jezelf steeds moeilijker’, zegt Lachaert in De ochtend op Radio 1.

Open Vld bevindt zich in moeilijk vaarwater sinds vorige week naar buiten kwam dat zowel het parket als de stad Antwerpen een onderzoek voeren naar Let’s Go Urban, de vzw waar Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi de bezieler van is. Uit een audit bleek een boekhoudkundig kluwen te bestaan tussen de vzw en de eigen bedrijven van El Kaouakibi, en bleek er weinig transparantie in te zijn.

Ook haar partij vraagt om duidelijkheid. Gisteren zat de Vlaamse fractie samen over de zaak. El Kaouakibi wordt voorlopig niet geschorst, maar moet zich wel terughoudend opstellen.

Partijvoorzitter Egbert Lachaert zit duidelijk met de hele zaak in zijn maag. “We zouden graag meer transparantie en duidelijkheid krijgen over wat hier aan de hand is”, zegt hij in De ochtend op Radio 1. “Op dit moment is de informatie vanuit Sihame bijzonder beperkt.” Volgens Lachaert is het niet aan hem “om onderzoeksrechter te spelen. Zij moet ons informatie geven.”

Of El Kaouakibi nog een toekomst heeft bij de liberalen, is onzeker. “Als partij kunnen wij niet verder met iemand die geen duidelijkheid verschaft”, zegt Lachaert. “De tijd zal het moeten uitwijzen, en op zich is iemand onschuldig tot het tegendeel bewezen wordt, maar als je lang wacht, maak je het jezelf wel steeds moeilijker.”

Lachaert heeft intussen een afspraak gemaakt met El Kaouakibi, en de twee zitten binnenkort samen.

Lees ook
Beeld DANIIL LAVROVSKI

Lachaert kwam ook terug op het bedrag van 50.000 euro dat El Kaouakibi in 2019 kreeg om haar kiescampagne uit te bouwen. Dat zet kwaad bloed bij heel wat partijgenoten, die niet op dergelijke riante steun konden rekenen. 

Lachaert heeft naar eigen zeggen “veel begrip voor de basis”. “Ik ben ook aan de basis van onze partij begonnen. De eerste campagnes die ik deed was het ook kiezen tussen een badkamer leggen of campagne voeren, dus ik snap de basis zeer goed.”

Lachaert benadrukt meermaals dat hij nog geen voorzitter was op het moment van de feiten. Die 50.000 euro steun kwam er immers “om redenen die valabel zijn”, meende zijn voorganger Gwendolyn Rutten. “Er werd een kandidaat gecontacteerd met een uniek profiel van wie men dacht dat die een meerwaarde kon zijn in de kieskring Antwerpen waar we het in het verleden niet altijd makkelijk hadden. Achteraf kan je misschien zeggen dat dat niet zo is.”

Hij voegt eraan toe dat dit zeker niet de gebruikelijke manier is waarop mensen in het parlement komen. “We hebben sterke kandidaten uit de basis van onze partij, die we intern begeleiden en naar de verkiezingen brengen”, klinkt het. “99 procent van de sterkte van de partij gaat over eigen mensen die kunnen groeien binnen de partij.”

Toch is dergelijke financiële steun niet onwettig, en evenmin ongebruikelijk. Andere partijen geven volgens Lachaert bedragen uit die nog een pak hoger liggen. “(Vlaams Belang-voorzitter) Tom Van Grieken geeft honderdduizenden euro’s aan multinationals”, klinkt het fijntjes, verwijzend naar de grootschalige uitgaven op Facebook.