28 huiszoekingen in onderzoek naar financiering van terrorisme

 ©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Bron: BELGA

In een groot onderzoek naar het financieren van terrorisme hebben vorige week woensdag 28 huiszoekingen plaatsgevonden, hoofdzakelijk in West-Vlaanderen. Dat meldt het federaal parket. De invallen vonden plaats bij Tsjetsjeense islamisten, van wie vermoed wordt dat ze onder het mom van inzamelingen voor het goede doel geld bijeenbrachten, dat dan naar verschillende terroristische organisaties werd gestuurd. Voorlopig werd niemand onder aanhoudingsbevel geplaatst.

“Het onderzoek bracht aan het licht dat een aantal van deze personen in contact staan met een aantal internationale organisaties die onder het mom van geldinzamelingen voor het goede doel, zoals aankoop van waterputten in de Sahellanden en de Hoorn van Afrika, fondsen verzamelen en deze voor een deel doorsluizen naar verschillende terroristische organisaties zoals IS, Al Qaeda, Boko Haram, en Al Shabaab”, meldt het federaal parket.

Emiraat van de Kaukasus

“Bovendien blijken de meeste eveneens aanhanger te zijn van de terroristische organisatie ‘Emiraat van de Kaukasus’“. Deze organisatie strijdt voor het opzetten van een islamitisch Emiraat in onder meer Tsjetsjenië, Dagestan en Ingoesjetië. Tal van andere landen voeren ook onderzoek naar deze praktijken. Het gaat onder meer om Frankijk, Zweden, Verenigde Staten, Rusland, en Noorwegen.

De speurders vielen binnen op meerdere adressen in Roeselare, dat een grote Tsjetsjeense gemeenschap heeft, maar ook in Oostende, Gent, Sint-Niklaas, Diest, Jette, Luik en Verviers. De onderzoekers namen er computers, dozen vol documenten en gsm’s in beslag.

Het Emiraat van de Kaukasus was een rebellengroep onder leiding van Doku Umarov. Hij was een van de veldcommandanten die vochten tegen de Russische troepen, voor de onafhankelijkheid van Tsjetsjenië. De voorbije jaren eiste de groep verschillende bloedige aanslagen op, waaronder de aanslagen op de metro van Moskou die op 29 maart 2010 het leven kostten aan veertig mensen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen