Is een beurscorrectie onvermijdbaar in 2021?

Terwijl 2020 een absoluut rampjaar was voor de wereldwijde economie, hebben verschillende beursindexen er een topjaar opzitten. Veel beleggers vrezen dan ook dat we aan de vooravond van een correctie staan. Maar is dat wel zo?

De Amerikaanse beursindexen blijven de wind in de zeilen hebben. Nadat er vorig jaar enkele records zijn gesneuveld, lijkt er ook dit jaar geen einde te komen aan de recordkoersen. De Dow Jones noteert zo’n 2,5 procent hoger dan begin dit jaar en de S&P500 heeft er 4 procent bijgedaan. De Nasdaq heeft afgelopen dinsdag al voor de tiende keer dit jaar de handelsdag afgesloten op een recordhoogte.

Verlies Bel20 in 2020

In ons land kleurt het plaatje iets minder rooskleurig. Zo heeft de Bel20 het coronajaar 2020 afgesloten met een verlies van 8 procent. Al heeft de Belgische sterindex er tot nu toe al een positief 2021 opzitten. De Bel20 heeft dinsdag de beursdag 4,7 procent hoger afgesloten dan begin dit jaar.

Gezien het verlies in 2020 moeten we ons op het eerste gezicht niet veel zorgen maken over een eventuele beurscorrectie in ons land. Maar wat als de beurzen in de Verenigde Staten plotsklaps in elkaar storten? De effecten daarvan zullen ongetwijfeld ook bij ons voelbaar zijn.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) waarschuwde twee weken geleden voor een zeepbel op de beurzen. ‘De financiële markten laten de pandemie van zich afglijden. Ze gokken erop dat aanhoudende beleidsondersteuning voorlopig elk slecht economisch nieuws zal compenseren en een brug naar de toekomst zal bieden’, klonk het.

Niet iedereen is overtuigd van een zeepbel

Volgens sommige analisten daarentegen is er geen sprake van een zeepbel. Mike Wilson, chief investment officer bij Morgan Stanley, verwacht in de nabije toekomst geen grote correcties. ‘Er is een enorme liquiditeit en we hebben een sterk economisch herstel dat voor iedereen zichtbaar is. Daarenboven hebben verschillende ondernemingen al kunnen uitpakken met mooi jaarresultaten’, zei hij eerder deze week in een interview met CNBC.

Hij wees er echter op dat de markt een beetje kwetsbaar blijft en waarschuwde dat de hefboomwerking in het systeem ervoor kan zorgen dat pullbacks van 3 of 5 procent meer de norm worden.

Volgens Keith Lerner, hoofdmarktstrateeg bij Truist Advisory Services, is er eveneens geen sprake van een zeepbel. ‘De bezorgdheden over een zeepbel zijn ongegrond als we kijken naar de kwartaal- en jaarresultaten. Volgens ons zullen dit de beste resultaten sinds 2008 zijn’, schreef hij eerder deze week in een analyse.

Minicorrecties niet uitgesloten

‘We zijn ervan overtuigd dat de ondernemingen die de coronacrisis doorkomen efficiënter en meer winstgevend zullen zijn, geholpen door een versnelling van de technologische vooruitgang en productiviteitstrends’, luidt zijn redenering. ‘Dat zagen we ook na de financiële crisis toen de bedrijfswinsten sneller herstelden dan de meeste beleggers hadden verwacht.’

Daniel Pinto, de COO bij JP Morgan Chase, verwacht een opwaartse beweging van de aandelenmarkten. ‘Ik denk niet dat we in de nabije toekomst te maken zullen krijgen met correcties, tenzij de situatie drastisch verandert. Eventuele minicorrecties zullen de stijgende trend geen halt toeroepen’, zei hij tijdens een Q&A van CNBC.

Lees ook:

Meer